菜式多選擇又有風味

dyiongw
2020-12-10
5K 瀏覽
關注
餐廳裝修成昔日大排檔嘅格局,又用戰鬥碗飲酒,喺度食飯都幾有風味😆

💛脆皮芝士焗原隻新鮮龍蝦($336/ 2隻)
賣相吸引,未食已睇得出面層香脆😋 龍蝦啖啖肉,芝士份量都真係幾多,但略嫌芝士太多覆蓋咗龍蝦味,稍為扣分😆

💛楚撚記原隻脆皮豬手($135)
最抵讚係豬手已被起肉切件,真係方便我哋進食,啱晒我哋呢啲懶鬼😆但老實講,我真係覺得呢碟豬手麻麻......外皮係香脆,但口感又乾又硬,都幾嚡口,應該唔會再有下次🙈

💛香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅($95)
煎得幾香口,彈牙嘅墨魚餅混合爽口嘅蓮藕都幾有口感,而且仲食到淡淡嘅黑松露香味,係幾好食嘅😋

💛豉椒鵝腸($92)
鵝腸份量都幾多,以豉椒炒的確惹味😋但感覺欠缺咗啲鑊氣,而且個汁稠咗啲,仲有進步空間嘅😆

💛楚撚記小炒王($88)
每一間菜館都有自己特色嘅小炒王,楚撚記嘅小炒王有腰果、韭菜、蝦乾、菜甫及脆魚干等,夠晒鑊氣,真係香口又惹味😋推薦👍🏻

💛腰果炒肉丁($73)
估唔到呢款菜式與小炒王好相似,只係將韭菜換成西芹,所以味道大致上差唔多😆一樣都係有鑊氣,都係炒得幾好食嘅👍🏻

💛蕃薯糖水/ 清補涼
飯後仲每位食客送糖水,有熱嘅蕃薯糖水或凍嘅清補涼可以揀😍蕃薯煲到好腍,有少少薑味,好足料👍🏻清補涼唔太甜,飲落清潤又解渴,唔錯😋

呢度菜式選擇都幾多,味道ok又抵食,可以有下次喎😋 另外一提,呢度如果唔預早book位,walk-in真係有排等㗎🙈
其實係冇裝修過先啱,呢間舖前身叫 "金記冰室",已經係咁既裝修,唔信自己 google search 下;戰鬥碗,係差唔多廿年前,一間在尖沙咀柯士甸路大排檔,名叫 "妹記大排檔" 既食店全港首創,沿用至今,不防又可以 search 下有冇講錯。
2021-04-19
回覆