-虎年到,即使無晚市堂食,但外賣盤菜回家與家人共嘗,也能共享天倫人齊之樂啊。今年莆田推出呢四人盆菜,老少咸宜。 加埋各款蒲福建莆田菜式,做團年飯也是不錯之選!-4人盆菜 莆田今年推出呢四人盆菜真係深得我心, 用料上乘不在話下,大海蝦啖啖肉超彈牙,日本海參夠高貴,南日鮑魚甜美的說, 深海魚皮 滿滿 骨膠原,日本花菇 夠厚肉, 日本瑤柱厚實大隻,全部靚料滿滿鋪滿在盤上,上得大檯不欺場,而且炆得入味,底下還有 蘿蔔娃娃菜五花腩和雞肉 ,超豐富的,最重要係不會過於肥膩, 老少咸宜。 -海蠣煎除了盤菜, 去得蒲田當然唔少得個款海蠣菜色, 海蠣鮮香滑嫩,最重要 係新鮮嘅海蠣唔會覺得腥,香鮮細膩,口味甜中帶鹹, 也有滿滿的蛋香,美味可口。-酥炒芋芯芋頭煎的金黃,雪白的糖霜甜中帶脆,芋肉咬落粉嫩,而且仲有淡淡葱油香,味道口感層次都豐富。-軟煎黃花魚從福建運來的新鮮黃花魚 ,黃花魚煎至兩面都金黃, 魚肉外皮脆而魚肉帶嫰, 魚肉一梳一梳的,一吃就知新鮮靚魚,再淋上特制醬汁,燜出濃香,超好食。-包菜飯莆田人嘅家常炆飯, 原煲上桌, 荷葉墊底再加上椰菜蓋面,  吸收曬各種材料的味道 , 滷肉 ,蝦乾 ,冬菇,

4人盆菜

莆田今年推出呢四人盆菜真係深得我心, 用料上乘不在話下,

大海蝦啖啖肉超彈牙,日本海參夠高貴,
南日鮑魚甜美的說, 深海魚皮 滿滿 骨膠原,

日本花菇 夠厚肉, 日本瑤柱厚實大隻,

全部靚料滿滿鋪滿在盤上,上得大檯不欺場,

而且炆得入味,底下還有 蘿蔔娃娃菜五花腩和雞肉 ,

超豐富的,最重要係不會過於肥膩, 老少咸宜。

海蠣煎

最重要 係新鮮嘅海蠣唔會覺得腥,香鮮細膩,

口味甜中帶鹹, 也有滿滿的蛋香,美味可口。

酥炒芋芯

軟煎黃花魚

從福建運來的新鮮黃花魚 ,黃花魚煎至兩面都金黃,

魚肉外皮脆而魚肉帶嫰, 魚肉一梳一梳的,一吃就知新鮮靚魚,

再淋上特制醬汁,燜出濃香,超好食。

包菜飯

莆田人嘅家常炆飯, 原煲上桌, 荷葉墊底再加上椰菜蓋面,
 吸收曬各種材料的味道 , 滷肉 ,蝦乾 ,冬菇,蟶子乾等等,飯粒炆燉得入味,

加埋韭菜乾蔥花生同埋櫻花蝦粒粒,讓 燜飯嘅層次更加昇華。
扁肉湯

扁肉湯的燕皮是以豬腿肉反覆拍打萬次上才得出來的,完全吃得 皮薄帶煙韌,內餡則用豬肉混合香葱而成,入口鮮味帶QQ的,果然係莆田十最。