2016-06-29 3112 瀏覽
成日坐車都經過呢間玻璃屋餐廳,但覺得好似好貴咁。直至與老公慶祝新婚3個月+拍拖800天紀念,才決定今晚黎豪一豪佢。為怕無位,老公前幾天已經訂好位。好期待呀^0^一去到個門面已經覺得好靚,心情大悅~~準時7點鐘到達,入到去,全餐廳得一檯客,但門口服務生有4、5個....睇睇餐牌,發現普通SET DINNER都係3百幾蚊位,而我地叫左一個有海鮮仗頭盤既都只係$488+10%每位,完全係我想像中咁貴喎~~加$125仲可以free flow house red / white wine。不過可惜我地今日唔想飲酒,所以散叫。法國生蠔(3隻)由於我唔食的,所以比晒謝生食。佢話都幾好味,都新鮮的。西班牙紅蝦刺身+北海道帶子刺身+荷蘭煙鰻魚+蘇格蘭煙三文魚紅蝦好鮮甜、個頭好多膏,但有點且; 帶子有2舊,口感豐厚,但以刺身黎講,唔凍,同覺得唔太新鮮;煙鰻魚第一次食,佢同以往食日本鰻魚好唔同,外表好似蟹柳,但食落口爽爽的。我覺得呢個最好食;煙三文魚唔係一片片上,係一舊仔的。煙燻味唔錯,但我個人覺得一舊食有點漏,我都係覺得一片片個味道會好D!!36-months ham哈蜜瓜火腿好多人都食過。HAM夠香,味
生蠔
法國生蠔(3隻)
由於我唔食的,所以比晒謝生食。佢話都幾好味,都新鮮的。
Scallop Sashimi, Smoked Eel and Smoked Salmon
西班牙紅蝦刺身+北海道帶子刺身+荷蘭煙鰻魚+蘇格蘭煙三文魚
36-months Ham
36-months ham
哈蜜瓜火腿好多人都食過。HAM夠香,味道唔係太咸,配哈蜜瓜好味。但奈何哈蜜瓜唔夠多汁,有點係乾既野配乾既野。但總括都不過不失的。
Lobster Soup
Daily soup - 龍蝦湯
想像唔到地好飲。以餐湯黎講完全足料,個湯好濃。好!!!!唯一唔好係佢未能有齒頰留香。呢樣野Island shangri-la 既lobster bar就做到了~~
Grill Pork
Grill Prime Sorloin
主菜 - 炭燒美國極黑豬肉眼扖 & 炭燒美國頂級天然西冷扖
先講個黑豬肉眼扖。講真,炭燒味真係唔重,口感係紮實的,但唔算多汁,不過都唔係乾。我覺得佢可以好食好多。我有點失望。
到個西冷扖。炭燒味唔錯,出黎效果都係我想要既7成。但......我覺得普通左D,無驚喜。
homemade dessert - Oreo cheesecake
甜品 - Homemade Oreo cheesecake
呢個甜品係全餐驚喜.....但,係最差既驚喜。首先個餅底一忽厚一忽薄,厚既可以厚到件蛋糕既4分1,但好乾。其次芝士味,完全係無的。好硬.....係好硬.....。OREO方面,如果我唔係見到佢有一PAT黑色野同有介紹佢係OREO,我都唔知。總之黎講,呢個可以話係我食過最差既芝士蛋糕。另外佢有用朱古力寫左餐廳名,但,D字係化開的。。。
Fruit Punch
餐飲 - Fruit Punch
好似$48杯,不過不失。
總結 : 直至我8點幾走全餐廳都係得4檯客(連埋我地),所以佢差唔多係一個服務生睇一檯客。佢完全係你一食完唔需要5秒佢就會黎清理,3分鐘內必上到下一個菜。以呢個價錢享受貼身式既待遇完全係物超所值,但對我地黎講就有點壓力...HAHA~~環境方面真係好靚。食物方面我覺得可以再好D~~

2016-06-28
紀念日