2019-07-01
月尾繼續食好野,今日同男朋友就決定左食日式廚師發板!通常Omakase都係位於尖沙咀或銅鑼灣等熱門地帶,今次佢就帶左我黎到位於荔枝角D2 Place的「繼」。係一間主打鐵板燒同Omakase的日本餐廳餐廳裝潢神秘得來帶點型格,可以同師傅近距離接觸同溝通我地揀左價值$1180的「作Zaku」Omakase套餐水雲前菜係水雲,佢係一種海藻,有獨特的黏滑感,味道清爽,口感好特別啊!雜菜沙律沙律菜新鮮爽脆,加入左適量芝麻醬同海葡萄,美味又健康鮫鰈魚師傅將鮫鰈魚分為魚肉同魚邊呈上。魚肉鮮甜又新鮮;魚邊連同魚脂肪一同輕輕火炙過,入口魚油大爆發,不得之了平靜魚魚肉味道較淡,口感頗鮮嫩深海池魚池魚好新鮮,頗肥美,魚肉味鮮中帶甜,好味道哦金線鯛即係日本版紅衫魚,厚切的所以口感層次同味道都好豐富,加上適量蔥花有提鮮作用太都魚輕輕火炙過的太都魚入口腍滑,魚味香濃,油脂感豐富北寄貝原來新鮮的北寄貝係呈暗灰黑色!入口爽口彈牙笠貝即係響螺,呢個口感比北寄貝更爽脆,有嚼勁沙甸魚師傅將沙甸魚及日本薑蔥用紫菜包成卷物,加入左適量酸汁提鮮,魚肉入口好軟滑,一啲都唔腥,非常美味北海道毛蟹壽司鮮甜的毛蟹肉加上蟹羔,不得了啊海
餐廳裝潢神秘得來帶點型格,可以同師傅近距離接觸同溝通
我地揀左價值$1180的「作Zaku」Omakase套餐
水雲
雜菜沙律
沙律菜新鮮爽脆,加入左適量芝麻醬同海葡萄,美味又健康
鮫鰈魚
平靜魚
魚肉味道較淡,口感頗鮮嫩
深海池魚
池魚好新鮮,頗肥美,魚肉味鮮中帶甜,好味道哦
金線鯛
太都魚
輕輕火炙過的太都魚入口腍滑,魚味香濃,油脂感豐富
北寄貝
原來新鮮的北寄貝係呈暗灰黑色!入口爽口彈牙
笠貝
即係響螺,呢個口感比北寄貝更爽脆,有嚼勁
沙甸魚
北海道毛蟹壽司
鮮甜的毛蟹肉加上蟹羔,不得了啊
海膽壽司
香脆紫菜包住新鮮海膽,好鮮甜呀
拖羅生菜包
吞拿魚魚腩片輕輕火炙過後,魚肉同魚油喺口裡溶化!加入左少許珍珠米,然後用羅馬生菜包裹着,減低左油膩感,感覺清新又美味
魚湯
其實平時食日本菜我都好少飲味噌湯,而今次呢個係魚湯,一打開蓋呈天然奶白色,真係用鮮魚熬製!入口係好濃郁嘅魚香,好鮮甜,好驚喜!
拖羅手卷
肥美的吞拿魚腩剢成茸後製成手卷,同樣係入口即溶的!師傅仲喺壽司飯裡加入左吞拿魚油,香氣在口裡蕩漾