荔枝角日系小清新便當推薦🙋🏻‍♀️份量激大//價錢人人Affordable👍🏼前日窮煮婦經開荔枝角工業區🏭工業大廈林立抬頭連天空都見唔到😵‍💫身水身汗既時候💦見到一間白雪雪超清新既便當專賣店「米屋」🍙簡直係為左偽文青既我而設😍梗係要買份外賣試一試🍙放工時間大約5點依然不斷有人入店點餐,等窮煮婦一試究竟😧...2️⃣人份量👉🏼兩飯+一小食+兩茶飲 埋單都係👉🏼$138🔸吉列豬扒便當 配 自選拌飯團2件 送味噌湯👉🏼$56鐘意食炸物既你一定了解外賣炸物要好食既難度有幾高‼️呢塊豬扒窮煮婦覺得值得💯分, 因為番到荃灣都仲係脆🔥🔸櫻花鮭魚粟拌飯糰👉🏼IG-able粉紅迷必點📸🔸芝士泡菜豚肉拌飯糰👉🏼芝士迷必選啖啖拉絲超大方🧀店家將三文魚/泡菜豚肉整成絲狀完全融合於米飯🍙每一啖都帶清新不太Heavy的鹹香味🌱值得一讚店家有關芝士既野都比勁多超大方🤤 啖啖拉芝🧀🔸車仔飯捲(自選三餸或以上)👉🏼超實在飯桶之選海苔飯底+明太子醬+玉子燒+青瓜+三色芝士👉🏼$30呢個飯捲睇圖就知,切開左一半都係一手不能掌握🤲🏻仲配合車仔麵特色概念,可以揀自己鐘意既餸✅保証每一啖都係自己既飛佛😍不過窮煮婦就有D失策,冇諗過飯量咁
身水身汗既時候💦見到一間白雪雪超清新既便當專賣店「米屋」🍙
簡直係為左偽文青既我而設😍梗係要買份外賣試一試🍙
放工時間大約5點依然不斷有人入店點餐,等窮煮婦一試究竟😧
...
2️⃣人份量👉🏼兩飯+一小食+兩茶飲 埋單都係👉🏼$138

🔸吉列豬扒便當 配 自選拌飯團2件 送味噌湯👉🏼$56
鐘意食炸物既你一定了解外賣炸物要好食既難度有幾高‼️
呢塊豬扒窮煮婦覺得值得💯分, 因為番到荃灣都仲係脆🔥

🔸櫻花鮭魚粟拌飯糰👉🏼IG-able粉紅迷必點📸
🔸芝士泡菜豚肉拌飯糰👉🏼芝士迷必選啖啖拉絲超大方🧀

店家將三文魚/泡菜豚肉整成絲狀完全融合於米飯🍙
每一啖都帶清新不太Heavy的鹹香味🌱
值得一讚店家有關芝士既野都比勁多超大方🤤 啖啖拉芝🧀

🔸車仔飯捲(自選三餸或以上)👉🏼超實在飯桶之選
海苔飯底+明太子醬+玉子燒+青瓜+三色芝士👉🏼$30
呢個飯捲睇圖就知,切開左一半都係一手不能掌握🤲🏻
仲配合車仔麵特色概念,可以揀自己鐘意既餸✅
保証每一啖都係自己既飛佛😍
不過窮煮婦就有D失策,冇諗過飯量咁多,揀左比較清淡既餸😅
建議食得比較濃味既朋友可以揀番D更香口既餸📣

🔸蜜糖芥末單骨雞翼10隻👉🏼$33 (原價$38加購減$5)
雞翼因為做左單骨,炸得香口,味道十分足夠,略嫌太乾
單骨都好方便係Office開飯既人士,唔會食得太拿西👍🏼

🔸香橙茉莉花茶 / 白桃烏龍茶👉🏼加購價 $16/2
店家非常貼心,係樽口加左茶隔方便將茶葉隔開🌱
尚算清新,不過茶香欠奉,相較其出色食品,比較遜色
...
整體來講,用$138既價錢買到二人餐,非常合理親民😊
以呢個價錢可以食到品質優良又多選擇既料理,CP值係高👍🏼
而且包裝雅緻小清新十分IG-able📸
窮煮婦就認為係值得一試既推薦店家🙋🏻‍♀️