2024-04-03 71 瀏覽
全部便當都可以自選兩款拌飯團 + 味噌湯,所以叫左蒲燒鰻魚便當揀左雞同櫻花鮭魚粟米拌飯團蒲燒鰻魚成條上,都算幾大條,不過鰻魚汁偏少,食起有少少干櫻花味飯團粉紅色,顏色好吸引,飯團出面仲痴滿曬飯素,食起黎幾開心飯質都夠濕潤軟熟,不過櫻花本身冇咩味,主要以鮭魚粟米調味雞就一般,正常發揮另外叫左牛肉壽喜燒飯依個外觀相比就冇咁吸引同igable但牛肉份量都唔少,牛汁夠多夠濃,又唔會太鹹,用黎送飯唔錯小食叫左脆皮香蕉,有四件,初初以為係用真香蕉一舊舊整成點知一咬好似香蕉糕咁,香蕉味係有既,不過對我黎講麻麻地同事反而又幾中意,加上呢家好少可有呢款小食炸芫荽餃子最失望,本身meun寫住好荽先叫但咬落一般,未至於好重芫荽味,而且勁燶
揀左雞同櫻花鮭魚粟米拌飯團
蒲燒鰻魚成條上,都算幾大條,不過鰻魚汁偏少,食起有少少干
飯質都夠濕潤軟熟,不過櫻花本身冇咩味,主要以鮭魚粟米調味
雞就一般,正常發揮

另外叫左牛肉壽喜燒飯
依個外觀相比就冇咁吸引同igable
但牛肉份量都唔少,牛汁夠多夠濃,又唔會太鹹,用黎送飯唔錯

小食叫左脆皮香蕉,有四件,初初以為係用真香蕉一舊舊整成
點知一咬好似香蕉糕咁,香蕉味係有既,不過對我黎講麻麻地
同事反而又幾中意,加上呢家好少可有呢款小食

炸芫荽餃子最失望,本身meun寫住好荽先叫
但咬落一般,未至於好重芫荽味,而且勁燶
2024-01-28 200 瀏覽
講真,呢間店做嘅日式飯糰,真係食得出心機。牛肉壽喜燒飯糰,啖啖肉,醬汁烘得啱啱哋,滲晒入粒粒飯入面,食落真心得意,啲洋蔥又帶黎甜香,真係正到彈。而櫻花鮭魚粟米飯糰呢,佢個顏色已經夠曬吸引,食落魚香淡淡嘅,加埋粟米嘅清甜,啲飯口感好開心,就算唔夠牛肉款咁豐富,都算係幾好食。呢個章魚小丸子車仔飯捲,設計得幾有新意,各有特色嘅配料夾一夾,好似繪出咗一幅味道嘅畫卷。海苔肉鬆鹹香,玉子燒滑溜,再加上無敵海景明太子醬嘅鮮味,食落真係食指大動!便當方面,照燒雞扒多汁又入味,蒲燒鰻魚同香菇肉燥拌飯糰,一個香甜一個風味獨特,和味噌湯一齊食,暖笠笠嘅。至於車仔飯捲,充滿創意,揀咗吉列豬扒,宜家諗返起個外脆內嫩嘅口感,都仲想再食。嚟到呢度食個外賣,真係滿足到我嗰份對好食嘅熱情。下次再過黎,仲想試多啲佢哋嘅小食同飲品,咁就食全套喇!🍴🍣💯

2023-12-20 213 瀏覽
嘩!今次去「米屋」試嘅picnic set,真係一個字 - 正!車仔飯捲掂嘅咁,每款食材都超新鮮,啲青魚滑溜溜,青瓜爽口得嚟又唔失鮮味。黃蘿蔔泡菜紮實有韌勁,啖啖海苔嘅香味令人回味無窮喎!同場加映嘅吉列鵪鶉蛋,外皮金黃脆脆,啪啪聲落肚真係得意,仲有個蜜糖芥末單骨雞翼,咬落去微微辣味夠晒kick,食完嘴角都留低啲甜味,正!小食嗰邊,脆皮香蕉嘅對比口感正宗到爆,做野餐嘅好伙伴。最後,甩唔甩口嘅新鮮沙律清新過癮,白桃烏龍冷泡茶就滋味非凡,菊花普洱嘅香氣跳出,飲完一杯仲想再嚟一杯。下次盛夏野餐,我一定會再去米屋攞set👍,分享到我嘅美食旅程!🌸🍙🌿

2022-11-10 1665 瀏覽
作為一個飯筒平時趕時間唔係買燒賣魚蛋就係食包忙起上來可以全日都無正餐落到肚前兩日發現左呢間店匆忙時終於可以吃上一口好食既飯真係覺得心情靚返而且唔會單一得炸野可以控制自己口味同健康需要唔洗食來食去都係油麵河粉肥死人不過我自己最鐘意係佢既海鮮卷我係好鐘意食炸野所以佢果三樣吉列就真係岩岩好因為佢係飯所以成件事唔會好油好滯反而個飯吸小小油之後成件事會更香份量都唔會唔夠飽或者太大簡而言之就係好滿足又唔洗食到肚漲啦!
作為一個飯筒

所以佢果三樣吉列就真係岩岩好

因為佢係飯所以成件事唔會好油好滯
反而個飯吸小小油之後成件事會更香

份量都唔會唔夠飽或者太大
簡而言之就係好滿足又唔洗食到肚漲啦!

2022-11-10
  • 海鮮卷、米屋卷
2022-10-18 1048 瀏覽
😌 有時候,lunchtime都真係唔想下下食得好飽。小編依次去咗荔枝角幫襯一間外賣自取店,試下食飯糰當lunch![ 亂闖試飲試食 ]🍙 輕食便當 - 櫻花鮭魚粟米拌飯糰 & 牛肉壽喜燒拌飯糰 😋😋😋😋店舖採用先將材料同飯撈勻,然後製成飯糰,所以喺飯糰嘅表面會見到餡料。櫻花鮭魚栗米拌飯糰有鮭魚嘅香味,🌸櫻花粉紅色好鮮艷,食落微甜;牛肉壽喜燒拌飯糰,內有絲絲牛肉碎,整體係壽喜燒醬汁嘅甜。兩個自選飯糰以外,亦有唔少切好嘅蔬果做沙律伴菜,相當健康!🥒🥬🍅🥣 味噌湯 😋😋😋味噌湯係餐點附送,望落好稀身,飲落亦好清,冇乜特別味道。😆 午餐 💵 約港幣$40/人💁🏻‍♀️ 其實食晒都係會有七八成飽,最啱女士放飯嘅時候食,之後繼續返工都唔會太飯氣攻心。😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試飲試食 ]

🥣 味噌湯 😋😋😋
味噌湯係餐點附送,望落好稀身,飲落亦好清,冇乜特別味道。😆

午餐 💵 約港幣$40/人

2022-08-26
10 分鐘 (外賣自取)
2022-08-19 833 瀏覽
相信每個香港人都一定有食過車仔麵,這間的飯團就是用車仔麵嘅概念,客人可以自選不同的材料和飯團的口味,😄去配搭自己心目中的飯團,多啲餸少啲餸,食乜嘢餸,完全由自己話事。/除咗車仔飯團之外,對於選擇困難症嘅朋友,店舖亦都非常細心👍🏻,佢搭咗不同款式,建議配搭嘅組合,咁就唔使怕太多選擇,而唔知食啲乜。😆/今次食咗車仔飯團配冷泡茶,飯團即叫即整,店員整飯團的鬆緊度剛剛好,拎上手直接食,飯團亦唔會太鬆散,材料10分足夠,壽喜燒牛肉亦是推介之一,整體嚟講非常不錯😚😚
2022-07-25 646 瀏覽
今日出面成36度,所以諗住叫定外賣自取唔使喺出面等咁耐,13:00左右就喺OpenRice 叫定,預計13:19可以攞,13:18去到個店員笑笑口話冇咁快,睇返張打單先發現原來我嚟到佢先落單咁濟,最後係13:42先攞得🙂以上都仲係未食之前嘅感受一打開碗湯,淡味唔再講,成碗湯昆布就真係得2塊手指尾咁大。一夾個飯團咬咗兩啖,成嚿原地自爆咁散開,雞扒有汁但一樣柴。😃最後最後係要+$8嘅所謂冷泡茶,我叫咗香橙茉莉花茶,冇茶味,冇橙味,大熱天時仲要唔凍!每樣味都淡如水,我諗我直接沖個車仔茶包都好過呢個冷泡茶。

以上都仲係未食之前嘅感受

雞扒  +泡菜豬肉飯團+櫻花鮭魚飯團
2022-07-22 368 瀏覽
呢度最特別一定係車仔飯捲🍙由飯底、醬汁去到配料 全部都可以自己任配🤩揀咗賣相好靚嘅粉紅色櫻花魚鬆飯團🥰原本已經有洋蔥🧅西生菜🥬同雞蛋絲🥚另外推介三色芝士 好惹味呀🧀食落口感好豐富 滿滿嘅內餡 夠晒飽肚🤰🏻
荔枝角日系小清新便當推薦🙋🏻‍♀️份量激大//價錢人人Affordable👍🏼前日窮煮婦經開荔枝角工業區🏭工業大廈林立抬頭連天空都見唔到😵‍💫身水身汗既時候💦見到一間白雪雪超清新既便當專賣店「米屋」🍙簡直係為左偽文青既我而設😍梗係要買份外賣試一試🍙放工時間大約5點依然不斷有人入店點餐,等窮煮婦一試究竟😧...2️⃣人份量👉🏼兩飯+一小食+兩茶飲 埋單都係👉🏼$138🔸吉列豬扒便當 配 自選拌飯團2件 送味噌湯👉🏼$56鐘意食炸物既你一定了解外賣炸物要好食既難度有幾高‼️呢塊豬扒窮煮婦覺得值得💯分, 因為番到荃灣都仲係脆🔥🔸櫻花鮭魚粟拌飯糰👉🏼IG-able粉紅迷必點📸🔸芝士泡菜豚肉拌飯糰👉🏼芝士迷必選啖啖拉絲超大方🧀店家將三文魚/泡菜豚肉整成絲狀完全融合於米飯🍙每一啖都帶清新不太Heavy的鹹香味🌱值得一讚店家有關芝士既野都比勁多超大方🤤 啖啖拉芝🧀🔸車仔飯捲(自選三餸或以上)👉🏼超實在飯桶之選海苔飯底+明太子醬+玉子燒+青瓜+三色芝士👉🏼$30呢個飯捲睇圖就知,切開左一半都係一手不能掌握🤲🏻仲配合車仔麵特色概念,可以揀自己鐘意既餸✅保証每一啖都係自己既飛佛😍不過窮煮婦就有D失策,冇諗過飯量咁
身水身汗既時候💦見到一間白雪雪超清新既便當專賣店「米屋」🍙
簡直係為左偽文青既我而設😍梗係要買份外賣試一試🍙
放工時間大約5點依然不斷有人入店點餐,等窮煮婦一試究竟😧
...
2️⃣人份量👉🏼兩飯+一小食+兩茶飲 埋單都係👉🏼$138

🔸吉列豬扒便當 配 自選拌飯團2件 送味噌湯👉🏼$56
鐘意食炸物既你一定了解外賣炸物要好食既難度有幾高‼️
呢塊豬扒窮煮婦覺得值得💯分, 因為番到荃灣都仲係脆🔥

🔸櫻花鮭魚粟拌飯糰👉🏼IG-able粉紅迷必點📸
🔸芝士泡菜豚肉拌飯糰👉🏼芝士迷必選啖啖拉絲超大方🧀

店家將三文魚/泡菜豚肉整成絲狀完全融合於米飯🍙
每一啖都帶清新不太Heavy的鹹香味🌱
值得一讚店家有關芝士既野都比勁多超大方🤤 啖啖拉芝🧀

🔸車仔飯捲(自選三餸或以上)👉🏼超實在飯桶之選
海苔飯底+明太子醬+玉子燒+青瓜+三色芝士👉🏼$30
呢個飯捲睇圖就知,切開左一半都係一手不能掌握🤲🏻
仲配合車仔麵特色概念,可以揀自己鐘意既餸✅
保証每一啖都係自己既飛佛😍
不過窮煮婦就有D失策,冇諗過飯量咁多,揀左比較清淡既餸😅
建議食得比較濃味既朋友可以揀番D更香口既餸📣

🔸蜜糖芥末單骨雞翼10隻👉🏼$33 (原價$38加購減$5)
雞翼因為做左單骨,炸得香口,味道十分足夠,略嫌太乾
單骨都好方便係Office開飯既人士,唔會食得太拿西👍🏼

🔸香橙茉莉花茶 / 白桃烏龍茶👉🏼加購價 $16/2
店家非常貼心,係樽口加左茶隔方便將茶葉隔開🌱
尚算清新,不過茶香欠奉,相較其出色食品,比較遜色
...
整體來講,用$138既價錢買到二人餐,非常合理親民😊
以呢個價錢可以食到品質優良又多選擇既料理,CP值係高👍🏼
而且包裝雅緻小清新十分IG-able📸
窮煮婦就認為係值得一試既推薦店家🙋🏻‍♀️
經開就記得要試埋先走呀🚗
2022-06-28
  • 吉列豬扒便當配自選拌飯糰
今次試咗荔枝角一間外賣店嘅出品佢哋主打飯團便當同埋車仔飯捲飯團口味以至餡料配搭選擇都唔少自由度極大,仲可以調配出獨一無二嘅口味😎🤘🏻.📍蒲燒鰻魚便當( $68 )便當配料唔同,有幾款選擇🍱,今次揀咗鰻魚🐟鰻魚只有半條,但口感柔軟燒汁夠甜,幾好食每款便當都可以係6 款飯糰中自選2款飯糰揀咗芝士豚肉泡菜💛同牛肉壽喜燒🤎泡菜味好食啲,味道突出又唔辣,加埋芝士好惹味🧀,唯一係豚肉真係好少🤣牛肉壽喜燒甜味唔夠突出,冇咗個精粹🫣飯底有味,加上飯粒圓潤飽滿有彈性真係好食過一般飯糰🍙❣️另外仲送味噌湯,加$8有冷泡茶.📍車仔飯捲($38)4款飯底中揀1款,配料同醬汁都自選,自由度極大飯底有海苔/瀨戶飯素/櫻花魚鬆/黑白芝麻每款飯底都有蛋絲🐣➕洋蔥🧅➕西生菜🥬我哋呢款係櫻花魚鬆底配明太子醬餡料要咗三色芝士/吉列鵪鶉蛋/煙燻鴨胸食落餡多過飯❗️每款餡都唔錯,幾惹味口感夠豐富明太子醬唔算突出,似一般甜甜哋嘅沙律醬不過極體係好食嘅🤘🏻😋.📍蜜糖芥茉單骨雞翼($38;買便當可-$5)一客10件單骨雞翼,醃得好入味,肉質都滑稍稍鹹咗啲😝不過係好食嘅❣️加上外層甜甜味嘅蜜糖芥茉醬好惹味!.📍白桃烏龍冷泡茶/菊花普洱冷泡茶

今次試咗荔枝角一間外賣店嘅出品
佢哋主打飯團便當同埋車仔飯捲
飯團口味以至餡料配搭選擇都唔少
自由度極大,仲可以調配出獨一無二嘅口味😎🤘🏻

📍蒲燒鰻魚便當( $68 )
便當配料唔同,有幾款選擇🍱,今次揀咗鰻魚🐟
鰻魚只有半條,但口感柔軟燒汁夠甜,幾好食
每款便當都可以係6 款飯糰中自選2款
飯糰揀咗芝士豚肉泡菜💛同牛肉壽喜燒🤎
牛肉壽喜燒甜味唔夠突出,冇咗個精粹🫣
飯底有味,加上飯粒圓潤飽滿有彈性
真係好食過一般飯糰🍙❣️
另外仲送味噌湯,加$8有冷泡茶

📍車仔飯捲($38)
4款飯底中揀1款,配料同醬汁都自選,自由度極大
飯底有海苔/瀨戶飯素/櫻花魚鬆/黑白芝麻
每款飯底都有蛋絲🐣➕洋蔥🧅➕西生菜🥬
我哋呢款係櫻花魚鬆底配明太子醬
餡料要咗三色芝士/吉列鵪鶉蛋/煙燻鴨胸
食落餡多過飯❗️每款餡都唔錯,幾惹味口感夠豐富
明太子醬唔算突出,似一般甜甜哋嘅沙律醬
不過極體係好食嘅🤘🏻😋

📍蜜糖芥茉單骨雞翼($38;買便當可-$5)
一客10件單骨雞翼,醃得好入味,肉質都滑
稍稍鹹咗啲😝不過係好食嘅❣️
加上外層甜甜味嘅蜜糖芥茉醬好惹味!

📍白桃烏龍冷泡茶/菊花普洱冷泡茶(跟餐+$8)
2款茶都好清新,好啱夏天飲!
有日做完gym係附近睇戲中間得廿分鐘又唔知食咩好😂發現左哩間近排都幾多人講既飯團店份量足得黎好似幾方便可以好快食完一餐🧐再加上可以whatsapp落單所以就超快手咁落左個單去左試😆去到已經整好左👍🏻1️⃣車仔飯卷 飯素+蜜糖芥末醬西冷牛扒+青瓜+海苔肉鬆一打開就聞到好大陣飯素既香味🥰牛扒既量比想像中多👍🏻而且肉質同之前食過既呀杏飯團比哩到既牛明顯juicy好多🤩食落滿足好多😚而肉鬆再令個飯團既鹹香重啲同飯素都係一個絕配👍🏻另外加左青瓜青瓜口感爽脆😋而且因為我自己簡既另外兩款配料都係偏鹹味加埋清爽既青瓜balance番 感覺fresh番啲😉👍🏻推薦指數4.3/52️⃣車仔飯卷 海苔+蛋黃醬玉子燒+雞皮腿肉卷+吉列豬扒同樣地打開包裝就聞到好濃既海棠味😆玉子燒帶甜味😚食個時都幾出 唔會比其他味蓋過👍🏻吉列豬扒既味道帶點鹹可惜因為等左一陣再加上係飯入面所以食個時唔夠脆🧐不過同蛋黃醬夾既雞皮腿肉卷都唔錯😆👍🏻推薦指數4.3/5🍌脆皮香蕉四件 $22個人認為係必試👍🏻可以算係今餐既mvp🤩一咬道食到好明顯香甜既香蕉味👍🏻而且炸到外面脆入面煙韌無論質地定味道都好正😋👍🏻推薦指數4.5/5🍑白桃烏龍冷泡茶 原
有日做完gym係附近睇戲

Btw佢地既飯團係真係用平時食既飯去整而唔係糯米
食落都冇咁濟
飯團黎講真係唔錯既選擇☺️
2022-06-30 147 瀏覽
啲飯團好好味,成個便當份量好多。每日食晏係最開心嘅休息時間,可以喺短短嘅lunch time 食到一個咁靚咁好食嘅便當真係令個人心情都靚啲☺️個古中麵有啲偏酸可以改善一下,除此以外成個餐連野飲都好正!女仔食唔晒可以拎定個飯盒返工,食之前留起一半,咁就唔會浪費食物啦☺️☺️☺️我呢度咁多野食加埋$70價錢合理,高質!☺️☺️😋
啲飯團好好味,成個便當份量好多。
每日食晏係最開心嘅休息時間,
個古中麵有啲偏酸可以改善一下,
除此以外成個餐連野飲都好正!

我呢度咁多野食加埋$70
價錢合理,高質!☺️☺️😋
鹽燒鯖魚便當  配鮭魚飯團  &  雞肉飯團
古早麵線
白核烏龍冷泡茶
鹽燒鯖魚便當  配鮭魚飯團  &  雞肉飯團
白核烏龍冷泡茶
2022-06-27 120 瀏覽
小編成日係LCK買外賣番公司食😆香工原來開左間買DIY日式飯糰🍙 性價比唔錯 仲好多人幫襯😘小編要try~等左大約10分鐘就有得拎👌🏻快!📍拌飯糰套餐($32)可自選2款味道飯糰 跟埋味噌湯😍小編揀咗牛肉壽喜燒飯糰 + 櫻花鮭魚粟米飯糰牛肉壽喜燒飯糰好濃味😝咬落去好濕潤 入面仲有少少洋蔥帶甜開頭以為牛肉會係飯入面 點知原來另上🤣仲加左少少香草🌿黑白芝麻係面 不錯不錯重點來了‼️櫻花鮭魚粟米顏色係淺粉紅色💕真係超級靚打卡很好👍🏻餡料係有啲三文魚碎加粟米🌽味道口感都唔錯 感覺唔夠壽喜燒咁濕潤🥹但Overall 真係幾好食性價比好高👌🏻📍車仔飯捲($36)飯底($15)+ 章魚小丸子($8) +海苔肉鬆 ($5)+ 玉子燒 ($8) + 明太子醬如果叫DIY 飯捲 就要最少自選三個餸⭕️小編第一個就揀咗好特別嘅章魚小丸子🍡因為好想知道飯包住小丸子係咩感覺🤣um都幾夾嘅 同埋真係有一隻章魚🐙海苔肉鬆係必選👍🏻因為同飯一齊食係冇得輸💕最後一個餸其實小編都諗咗好耐最後都係決定食玉子燒👅 三款餸其實夾埋一齊食都幾好 另外仲有生菜🥬食完之後都真係幾飽🤙🏻 好full———————————————————
小編成日係LCK買外賣番公司食😆
香工原來開左間買DIY日式飯糰🍙
性價比唔錯 仲好多人幫襯😘小編要try~
等左大約10分鐘就有得拎👌🏻快!

📍拌飯糰套餐($32)
可自選2款味道飯糰 跟埋味噌湯😍
真係超級靚打卡很好👍🏻
餡料係有啲三文魚碎加粟米🌽
味道口感都唔錯 感覺唔夠壽喜燒咁濕潤🥹
但Overall 真係幾好食性價比好高👌🏻

📍車仔飯捲($36)

如果叫DIY 飯捲 就要最少自選三個餸⭕️

味道😋:9/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:N/A
2022-06-27 112 瀏覽
📍 米屋📍💡 荔枝角最近同同事無意中發現呢間新開既日式外賣店, 今日就去試下拉~🐥吉列豬扒 拌飯糰便當🍱($56)飯糰係自選,簡左泡菜芝士豚肉同蒲燒鰻魚拌飯糰跟餐-仲有味噌湯, 食完好有滿足感☺️🐟蒲燒鰻魚拌飯糰 🍙帶有香濃鰻魚汁同鰻魚肉 🧀泡菜芝士豚肉拌飯糰 重重既芝士味 好食😋🐖吉列豬扒炸到外脆內軟,又唔會好乾🐥車仔飯捲($38) 海苔飯底 配 明太子醬汁 配料 有三式芝士+玉子燒+ 照燒雞🐤呢個配搭好好食 又 足料,性價比高👍🏻🐥密糖芥末單骨雞翼 ($38)有十隻雞翼咁多,每隻雞翼都有醬料味道好平均入味🍯🐥玫瑰百合冷泡茶 跟餐加 $8🐥 菊花普洱冷泡茶 跟餐加 $8 兩款都有淡淡既花香 🌹🌸,🍵茶味又唔會太濃 岩岩好 個樽仲可以隔渣,唔會飲到茶葉,好貼心🥰
📍 米屋📍
💡 荔枝角

🐥吉列豬扒 拌飯糰便當🍱($56)
飯糰係自選,簡左泡菜芝士豚肉同蒲燒鰻魚拌飯糰
跟餐-仲有味噌湯, 食完好有滿足感☺️

🐟蒲燒鰻魚拌飯糰 🍙帶有香濃鰻魚汁同鰻魚肉
🧀泡菜芝士豚肉拌飯糰 重重既芝士味 好食😋
🐖吉列豬扒炸到外脆內軟,又唔會好乾

🐥車仔飯捲($38)
海苔飯底 配 明太子醬汁
配料 有三式芝士+玉子燒+ 照燒雞🐤
呢個配搭好好食 又 足料,性價比高👍🏻

🐥密糖芥末單骨雞翼 ($38)
有十隻雞翼咁多,每隻雞翼都有醬料味道好平均入味🍯

🐥玫瑰百合冷泡茶 跟餐加 $8

🐥 菊花普洱冷泡茶 跟餐加 $8
兩款都有淡淡既花香 🌹🌸,🍵茶味又唔會太濃 岩岩好
個樽仲可以隔渣,唔會飲到茶葉,好貼心🥰
2022-06-22 111 瀏覽
喺附近上堂,總需要搵下野食,呢排荔枝角好似新開左好多鋪仔,今次就揀左米屋,門面企企理理有定好左材料嘅拌飯糰,又有得自選材料做飯捲,仲有啲小食選擇,睇落唔錯🤤 最後叫左個輕食便當($42),包左兩個拌飯糰同味噌湯。味噌湯都係開出嚟㗎啦應該,但唔知點解佢味道偏酸,同平時嘅有啲唔同叫便當應該因為側邊有啲配菜,粟米、醃蘿蔔、蕃茄仔、青瓜,都係正正常常咁。拌飯糰叫左蒲燒鰻魚拌飯糰同櫻花鮭魚粟米拌飯糰,鮭魚飯糰係好少女心嘅粉紅色,攞去野餐打咭一流,但唔知點解今次有啲散左,不過唔緊要,我都係用餐具食🤣櫻花鮭魚粟米拌飯糰夠味,食到一粒粒粟米,老實講鮭魚就咬唔到㗎啦,不過都食到佢陣味🍙蒲燒鰻魚飯糰相對就普通啲,似係食緊個鹹嘅飯糰而已,有鰻魚嘅燒汁味,但鰻魚身影相對少輕食便當應該都足夠女仔當lunch,大食啲嘅可以加個主菜。下次再試就應該會試車仔飯捲了,係咪即係新一代嘅QQ rice🍙