2019-03-16 244 瀏覽
嚟ikea買野,又點可以唔食埋ikea餐廳呢?今次去荃灣ikea買野就順便食呢邊分店嘅餐廳。今次點咗5款野食:凍蝦盤、瑞典肉丸、藍莓紅莓芝士餅、慢煮羊膝、釀雞翼。凍蝦盤D蝦雖然比較細隻,但係性價比非常之高,因為價錢非常平👍。味道都唔差,唔會淡到無味,點都有蝦味同海鮮嘅咸味。肉質唔算好緊緻彈牙,但起碼唔會食落霉口。都值得大家一試瑞典肉丸(10粒配薯蓉)肉丸係ikea嘅成名作,食落口雖無一鳴驚人嘅味道同口感,但會令你想食完一粒又一粒嘅吸引力,比下有餘啦。藍莓紅莓芝士餅餅底牛油香味比較小,可能成本關係落小咗牛油。芝士餅層食落口會粉開散開,所以無好綿嘅口感(我唔識整甜品,歡迎有整開甜品嘅人講我知點解會整到粉開散開😂)。唔太建議大家試啦。慢煮羊膝(配薯蓉及燒汁)個燒汁同個羊膝味道唔太夾,好似會更加突顯羊肉嘅羊羶味。羊肉嘅部份比較多,唔會好肉出面袋羊腩煲咁脂肪多過肉。其實都幾抵食,因為係出面食應該要百幾蚊先有交易。大部份薯蓉索晒d燒汁味,食落口陣味好怪😵釀雞翼隻雞翼味道就正正常常燒蜜汁雞翼味😂😂不過要講下佢非常飽滿,所以非常大隻。抵唔抵食就見人見知啦,但呢隻雞翼我會鍾意食😂😂。

凍蝦盤

瑞典肉丸(10粒配薯蓉)

藍莓紅莓芝士餅

慢煮羊膝(配薯蓉及燒汁)

釀雞翼
2019-01-31