2016-04-04 2522 瀏覽
清明嘅早上,好想去遠啲嘅地方食早餐,於是揸咗40分鐘車嚟呢度,之前已經嚟過一次,不過嗰次有人包場所以試唔到,今日終於有機會試吓,門口仲要有位泊,一流!名字叫@Home Cafe,環境應該好溫馨好似屋企咁,但偏偏相反,呢度嘅裝修有啲似觀塘嗰間'山脈流川',灰色嘅牆配合木嘅檯凳,雖然呢度細好多,不過就舒服好多!周圍仲擺咗好多細細件,動物形嘅裝飾品,感覺都好warmAll day breakfast ($78)以$78嚟講,有煙肉、炒滑蛋、豬肉腸、雜菌、烤蕃茄、牛油粟米粒、沙律菜、薯餅及英式鬆餅(店員話係麥當勞豬柳蛋漢堡嗰種,於是我加咗$6轉牛角包)。煙肉係all day breakfast嘅重點,但因為我唔鍾意食煙肉所以平時好少食all day breakfast,但今日實在太肚餓,好在做咗呢個決定咋!呢度嘅煙肉絕對令我刮目相看!首先肥瘦分明,瘦肉係真係瘦肉,半點肥肉都冇,唔算油膩而且最重要嘅係,佢唔鹹,唔講真係唔會覺得佢係煙肉,原來係老闆娘搵咗好多個供應商先搵到呢款煙肉㗎,不過佢質感軟綿較似gammon steak,唔係平時嗰款好脆嘅煙肉,所以未必個個會鍾意啊;炒蛋滑溜,蛋黃味香濃仲係半
All day breakfast ($78)
以$78嚟講,有煙肉、炒滑蛋、豬肉腸、雜菌、烤蕃茄、牛油粟米粒、沙律菜、薯餅及英式鬆餅(店員話係麥當勞豬柳蛋漢堡嗰種,於是我加咗$6轉牛角包)。煙肉係all day breakfast嘅重點,但因為我唔鍾意食煙肉所以平時好少食all day breakfast,但今日實在太肚餓,好在做咗呢個決定咋!呢度嘅煙肉絕對令我刮目相看!首先肥瘦分明,瘦肉係真係瘦肉,半點肥肉都冇,唔算油膩而且最重要嘅係,佢唔鹹,唔講真係唔會覺得佢係煙肉,原來係老闆娘搵咗好多個供應商先搵到呢款煙肉㗎,不過佢質感軟綿較似gammon steak,唔係平時嗰款好脆嘅煙肉,所以未必個個會鍾意啊;炒蛋滑溜,蛋黃味香濃仲係半流心,切落去會有蛋汁流出;烤蕃茄茄汁被鎖住,一切就流晒出嚟,甜甜酸酸中和咗其他材料嘅油膩;雜菌炒到收晒水,有少少金黃色,口感非常好;粟米粒味道夠香甜,牛油味香濃;薯餅好脆,感覺新鮮,而且冇麥當勞嗰款咁鹹;烘過嘅牛角包包身夠空氣,表面冇油感光澤,口感濕潤,再搽埋牛油食真係諗返起都流口水
All day breakfast, rose latte, 斑蘭酥
All day breakfast
Rose latte (+$12)
相當大杯,咖啡面灑滿玫瑰花瓣,好浪漫啊,但同時間佢又漲卜卜咁賣相非常趣緻;奶及咖啡嘅比例啱啱好,有咖啡味道但又唔會好苦,每一口都有淡淡嘅玫瑰花味

斑蘭酥 ($9)
造型特別,唔會想像得到佢係斑蘭酥;烘過後嘅酥皮變得有少少燶,而且乾身咗,如果唔烘咁耐會更好;一切開就發覺空氣居多,只有一小層斑蘭蓉,可能早前食完新加坡嘅斑蘭蛋糕,係未切已經香氣四溢,對比起上嚟呢個斑蘭酥嘅斑蘭味道就冇咁濃郁,要食完吞咗之後先有少少after taste,可惜
斑蘭酥
豬柳蛋多士加芝士 ($30+$2)
豬柳其實即係等於麥當勞嘅豬柳,不過冇咁鹹及油膩;熱辣辣嘅多士加上流心蛋及一片芝士,幾重口感!
豬柳蛋多士加芝士
牛油多士、雜菌、炒蛋、吉列魚柳 ($29)
吉列魚柳其實唔難,難就難在每個步驟都要細心,呢個吉列魚柳炸得金黃香脆,表面夠乾爽,冇萬年油味道
牛油多士、雜菌、炒蛋、吉列魚柳
Blueberry muffin($18)
好味!在於佢夠鬆軟、濕潤同埋唔算甜,仲有大大粒嘅藍莓。唔係怕肥,一定再叫多個食都得!
Blueberry muffin
店員雖然年青,不過全部都非常有禮貌而且有笑容;正當我行去收銀處想再加單時,見到一杯Rose latte,咁橋我嗰杯未到喎,於是我就問呢杯係咪我㗎?店員即刻話,係呀不過我哋拎俾你啦。好小事,不過睇得出佢哋係有誠意對待客人
環境夠舒服,食物有誠意而且價錢合理,絕對係工業區入面嘅一個小天地。最後,點解我話80後一定要嚟呢?因為,我要大讚特讚佢哋嘅playlist,有理由相信佢哋係攞咗我個harddisk嘅歌嚟播嘅!每一首歌都琅琅上口,例如... 我願意、小城大事(張學友版)、習慣失戀、明目張膽、今生今世..... 呢啲歌係每一個80後聽到都一定會忍唔住跟住唱嘅歌,多謝你哋咁支持廣東歌!
2016-04-04
$67 (早餐)
Blueberry muffin
  • Rose latte