2020-06-30 671 瀏覽
今個Happy Friday選擇簡簡單單食個麵,因為想今晚再食宵夜。呢間係低調小店、地點位置於較淨嘅小街,好有日本小店的感覺。大概7點左右到達,唔駛等位,店內每枱分別擺左透明玻璃杯同冰檸檬水,呢個擺法令我好欣賞,好有日本感覺,因為平時日本嘅拉麵店都係咁每款沾麵已包含半熟蛋、叉燒、紫菜、青蔥及味筍,如果覺得唔夠,可以加錢追加另外枱上亦附有沾麵小知識,好貼心,就算第一次食沾麵都知道要點享用👍🏻蕃茄紅油沾麵麵口感偏硬有咬感,蕃茄味好濃、帶小小酸,食到粒粒蕃茄、夠誠意👍🏻紅油帶輕微辣感,如圖所見蔥量都好多,不過老公好鍾意食蔥,所以再追加多一碟😂要讚下個半熟蛋,中間做到有流心效果,好想再叫多隻黎食🤤食完麵可以叫店員加木魚湯,加左湯後中和左蕃茄酸味,飲到蕃茄味之餘又飲到木魚湯味,各有各精彩,又唔會搶對方鏡黑蒜油豚骨沾麵濃味之選,勁重黑蒜油味,但正因為濃味所以略為較咸,頭幾啖當然覺得惹味,但食到尾聲會覺得咸,加湯之後雖然有中和少許咸味,但都只能夠飲少少小店服務都算細心,開頭唔知每款沾麵已有配料,一問之下先知,店員都細心解答;另外由於黑蒜油沾麵加湯後老公飲左幾啖就停手,店員之後留意到以為佢未加湯,都有
呢間係低調小店、地點位置於較淨嘅小街,好有日本小店的感覺。

蕃茄紅油沾麵
要讚下個半熟蛋,中間做到有流心效果,好想再叫多隻黎食🤤

黑蒜油豚骨沾麵
黑蒜油豚骨沾麵

另外由於黑蒜油沾麵加湯後老公飲左幾啖就停手,店員之後留意到以為佢未加湯,都有上前主動問要否加湯。
總括嚟講都值得一試。
2020-06-26
  • 黑蒜油豚骨沾麵