貓之茶房喺貓cafe之中都算有名,去過尖沙咀分店,今次去開荃灣,順道去同貓貓玩下,點知經歷不算愉快。首先閒日4點幾去到已經多人到要等位,咁呢個都唔係咩問題嘅,始終地點人流較旺。不過裝潢實在有點老舊,打掃亦未做到最好。地板有不少塵埃同小紙屑,驟眼睇雖然未必會發現但細心看看就會看到,不算影響整體觀感。另外,地板較殘舊,又有不少刮痕,令人感覺一般,覺得有歲月的痕跡。貓貓雖然冇異味,但就不太乾淨,令人唔想摸。幾隻毛色深黑的貓身上都有白色小塵粒,而牠們手腳有痴住些少塵絲。一隻黑貓身上就好多白色顆粒,相當明顯。另一隻棕黑色貓頭上更有不少白色塵埃,有礙觀瞻,亦大大減少我和貓互動的意欲,相當可惜。同尖沙咀店相比實在差天共地,尖沙咀店鋪空間較大較舒適,枱與枱相隔更開,荃灣店則比較擠擁。尖沙咀店場內採光十足,光線充足,而且裝修以白色為主,用較新淨的淺色地板,令人感覺乾淨舒適。另外不知是否位置問題,當日閒日到訪尖沙咀店,人流不多,今次同樣閒日到訪荃灣店,但就多人到要排隊,場內人流都相當多,空間較迫。

不過裝潢實在有點老舊,打掃亦未做到最好。

貓貓雖然冇異味,但就不太乾淨,令人唔想摸。