網上有人話過希望女朋友有劉心悠嘅面孔、陳法拉嘅笑容、雷凱欣嘅身材、何家淑女嘅後台......而我家嘅A姐當然就有齊以上嘅所有嘢喇,雖然後台就無何家咁勁,但都叫做有我M佬幫佢撐腰架!而更好嘅係去邊食飯佢都無所謂,就算叫佢陪我食茶餐廳快餐店大排檔,佢食嘢個樣都好滿足架(當然我就知佢最鍾意日韓菜啦),而今日我哋就去咗荃灣食皇茶冰室,試吓久違嘅港式味道。鮮茄焗豬扒飯焗豬扒飯可以話係港式餐廳必有嘅名菜,即叫即焗,上枱熱辣辣,而份量一啲都唔少,豬扒夠腍又唔會焗到乾晒,而茄汁味夠開胃,唔錯!法蘭西多士除咗焗豬扒飯,西多士都可以話係港式餐廳嘅另一代表作,又係即叫即炸,食落好香口又唔會話油淋淋,正!椒鹽雞翼雞翼表面好脆口,椒鹽味夠晒,不過,肉質就相對較淡,可能要醃耐啲喇。龍鳳檸樂以前去冰室茶記都離不開奶茶、咖啡同鴛鴦,但近年就多咗好多花款,好似龍鳳檸樂,酸酸甜甜,係我的最愛。熱奶茶呀爸教落,冰室茶記留唔留得住客人,最重要就係杯奶茶,鍾意茶味夠濃嘅我,呢間絕對留得住我!

椒鹽雞翼

椒鹽雞翼