2021-10-26 158 瀏覽
今日同老婆搵地方食飯, 咁啱經過見到間試業的新餐廳, 就試試佢。入到去差唔多滿座, 不過剛好有個坐緊卡位的客起身, 我哋即刻就有位望下餐牌,唔算好多嘢食, 不過大部份都啱我食, 所以好快揀到幾特別的 “豬紅拼雞扒” 。 而我老唔鍾意食粉, 就揀咗 “豬軟骨拼糠心蛋”, 因為佢食得辣, 湯底就揀泡椒加木薯粉。 再配多個小食, 就要炆冬菇啦。首先冬菇同粉先到。 冬菇幾厚身,而且大隻 (居然同隻蛋差唔多大細),炆得都入味。個湯粉就好多配菜, 芫茜、炸菜、花生,再有一pat應該係辣醬的物體。 試一匙湯頭, 都唔嘢少, 真係幾辣。 個木薯粉就幾煙韌, 唔會煮到好淋。豬軟骨同樣煮得入味, 不過有啲碎, 而糖心蛋有酒香, 亦有流心效果。跟住就到我的飯, 魯肉飯底, 啲魯肉有少少咸, 不過送飯唔錯。 豬紅就有驚喜, 夠實唔會一夾就散, 又入味。 雞扒就正常, 冇雪味亦唔會煎到好乾。So far整體都係唔錯的一餐, 可以再Encore。 老闆極力推介有任食火鍋, 有好多唔同的鍋底, 好似現時好Hit的酸菜魚、麻辣雞煲之類, 較特別就有奇味雞同麻辣牛肋條等等, 下次有機會試下。

炆冬菇
泡椒湯木薯粉