2023-12-06 26 瀏覽
Weekday 入荃灣,就係為咗食期間限定的抹茶定食😆手作抹茶六品 定食 $168呢款定食賣相非常精緻,擺盤用深色木盤,好有和風的感覺,配抹茶的綠色真係好靚好突出,一上枱就喪影相🤣茶•蕎麥呢款係定食唯一的鹹食,蕎麥麵的抹茶味偏淡,不過蘸少少wasabi 味道都唔錯。富風小戚風鋪面的芝士醬非常香甜,戚風蛋糕好鬆軟,抹茶味很濃,即使有層好厚的芝士醬仍然食到抹茶味。厥餅配芝士醬都ok好食。餡蜜抹茶可芙呢款勁甜,除咗濃味抹茶醬,仲加咗蜜糖,食落係香甜的抹茶味。牛角窩夫好鬆脆,加埋粒粒紅豆,食落好有口感。慕茶二品(圓:抹茶雪球曲奇 / 方:抹茶生朱古力)抹茶雪球曲奇抹茶好濃郁,仲有果仁碎,食落酥脆,都幾特別。抹茶生朱古力只有極濃郁的抹茶味,無乜朱古力味,食落口感軟滑,味道極濃,呢粒朱古力好好食,好似食緊抹茶的精華。MATCHA TIRAMISU抹茶味同奶味非常夾,亦好濃味,蛋糕底好濕潤,呢款Tiramisu 好好食。抹茶の恋飲落似凍的抹茶latte,但加咗士多啤梨果醬。抹茶味好濃,亦飲到淡淡的士多啤梨味,仲有d應該係士多啤梨籽,味道同口感都好有層次。呢六款抹茶菜式都好出色,抹茶元素非常豐富,味道

Weekday 入荃灣,就係為咗食期間限定的抹茶定食😆

手作抹茶六品 定食 $168

茶•蕎麥

富風小戚風

餡蜜抹茶可芙

慕茶二品(圓:抹茶雪球曲奇 / 方:抹茶生朱古力)
抹茶雪球曲奇
抹茶好濃郁,仲有果仁碎,食落酥脆,都幾特別。
抹茶生朱古力

MATCHA TIRAMISU

抹茶の恋

呢六款抹茶菜式都好出色,抹茶元素非常豐富,味道都好好,呢個定食係一場好正的抹茶之旅👍🏻

煙三文魚牛油果沙律蛋菜卷 $68
因為怕只有抹茶定食會唔足夠,所以再點多一份輕盈的set lunch。我都幾欣賞呢個卷卷唔係用墨西哥卷餅皮包,而係用生菜包,感覺好fresh好健康😆
菜卷都幾大卷,蛋沙律好濃味,有好多蕃茄,牛油果質素唔錯,煙三文魚唔算好鹹,食落都幾好食。

Corefy (荃灣)
荃灣享和街68號2樓

*上述文章只供參考及以當時價格為準