2022-08-28
˜”*°•.˜”*°• 𝑉𝑖𝑠𝑖𝑜𝑛 8 •°*”˜.•°*”˜某日去左荃灣同朋友食Dinner, 機緣地下發現到𝑉𝑖𝑠𝑖𝑜𝑛 8😚, 餐廳位於荃灣地鐵站千色店附近😌 位置係比較低調😝 但入到去嘅餐廳環境其實都好舒適, 感覺好田園風餐廳播住一啲比較懷舊嘅音樂😍立即以前嘅回憶湧晒上嚟, 店員非常友好, 有講有笑, 係一間好親民好溫馨嘅餐廳☺️👧🏻 餐包呢個餐包係前菜黎😂先吾好睇佢平平無奇既外表🤭佢既麵包係非常地軟熟, 到枱時仲係熱辣辣暖笠笠, 點埋佢附上既黑松露牛油😍 好好味🫠 淨係呢一點已經睇得出店嘅用心❤️👧🏻 V8田園沙律💵 HK$128呢個V8田園沙律🥗我好好好欣賞出面大多數既沙律都係牛油果🥑雜菜🥬粟米🌽 但呢個係有無花果,蕃茄仔🍅同牛油果🥑絕對係沙律界既三寶🤤材料全部都非常新鮮😍無花果超級甜🥰 加上酸酸既醋汁同豐富既口感, 令到我非常開胃🙆🏻♀️👧🏻 重量級芝士薄餅🍕💵 HK$148呢個薄餅嘅係薄餅底嚟嘅配上濃厚嘅鹹香味芝士🧀 多重芝士軟硬夾雜嘅質感, 再配埋佢嘅薄餅底, 非常match‼️亦都令到成個Pizza出奇地一啲都吾膩平時小鳥胃嘅我地😂都差唔多食晒成個Pizza🤭👧🏻 蘋果
餐廳播住一啲比較懷舊嘅音樂😍
👧🏻 餐包
👧🏻 V8田園沙律
💵 HK$128
呢個V8田園沙律🥗我好好好欣賞
出面大多數既沙律都係牛油果🥑雜菜🥬粟米🌽
但呢個係有無花果,蕃茄仔🍅同牛油果🥑
絕對係沙律界既三寶🤤
👧🏻 重量級芝士薄餅🍕
💵 HK$148
呢個薄餅嘅係薄餅底嚟嘅
亦都令到成個Pizza出奇地一啲都吾膩
平時小鳥胃嘅我地😂都差唔多食晒成個Pizza🤭
👧🏻 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒🐷(野菌汁)
💵 HK$258
西班牙黑毛豬口感係爽嫩鬆軟, 肉質非常容易入口, 味道係好似用網燒黎慢烤既煙熏香味
每咬一口都有少少肉嘅油脂再加淡淡的蘋果木香🤤
伴碟仲有細細粒嘅椰菜仔同芝士薯仔🫠
細細粒嘅椰菜仔充滿咗野菌汁,非常好食🥰
濃郁嘅芝士配上軟硬度適中嘅薯仔🥔, 又係食唔停口😂
👧🏻 心太軟
💵 HK$68
飯後又點能夠冇甜品😂今次又係食我唯一嘅心太軟, 入邊係濃厚嘅留心朱古力醬🤩 滿足晒我想食甜嘢同朱古力嘅慾望🤤
再加埋雲呢拿味嘅雪糕🫠 真係作為呢一餐完美嘅總結🤭😆
📍Vision 8 (荃灣)
荃灣兆和街34號永安樓地舖