2020-11-13 1527 瀏覽
今日去開荃灣買野,突然興起想食瑞士雞翼。上openrice見到呢間樓下冰室,好似好正咁,就一於去試下啦。去到見到都好爆場,經理都叫我哋要等一等,不過好快就入到去啦。量好體溫之後,就安排我哋坐左係個卡位度,附近都有板格一格開。餐牌啲選擇都好多,我哋睇左一輪就叫左幾樣野。飲品就上枱先,有菠蘿冰同綠椰冰。菠蘿冰有好多菠蘿,仲係新鮮架,唔係開罐頭果啲,我食極都食唔晒。而個綠椰冰就係椰汁冰同綠豆蓉,啲蓉都好多下,同埋椰汁飲真係一絕!小食我哋叫左3隻瑞士雞翼同芝士蒜蓉多士,個雞翼係全翼嚟,亦都好大隻下,食落啲肉好滑,啲汁都好入味,正。而個多士就大大塊熱辣辣上枱,烤得啱啱好,仲好脆。而啲芝士同蒜蓉都俾啲熱力溶左,好香好好食。而主食我哋叫左招牌胡椒豬肚滑雞米線同自家製蔥花叉燒滑蛋飯。個米線係驚為天人地大碗,以為兩個人食咁。入面啲配料多到食唔晒,而且好重胡椒味,冬天食好正。米線亦都好爽,飲埋啖湯就一絕。而個叉燒蛋飯亦都大大碗,啲蛋同叉燒多到睇唔到啲飯,叉燒入味又軟熟,蛋亦都好厚身,飯底仲有豉油,撈埋食好正。最後想一提啲侍應好有禮貌,仲會介紹啲野食,做到無停手都保持到禮貌,咁樣埋單都唔駛200蚊,好推薦大

餐牌啲選擇都好多,我哋睇左一輪就叫左幾樣野。飲品就上枱先,有菠蘿冰同綠椰冰。菠蘿冰有好多菠蘿,仲係新鮮架,唔係開罐頭果啲,我食極都食唔晒。而個綠椰冰就係椰汁冰同綠豆蓉,啲蓉都好多下,同埋椰汁飲真係一絕!小食我哋叫左3隻瑞士雞翼同芝士蒜蓉多士,個雞翼係全翼嚟,亦都好大隻下,食落啲肉好滑,啲汁都好入味,正。而個多士就大大塊熱辣辣上枱,烤得啱啱好,仲好脆。而啲芝士同蒜蓉都俾啲熱力溶左,好香好好食。而主食我哋叫左招牌胡椒豬肚滑雞米線同自家製蔥花叉燒滑蛋飯。個米線係驚為天人地大碗,以為兩個人食咁。入面啲配料多到食唔晒,而且好重胡椒味,冬天食好正。米線亦都好爽,飲埋啖湯就一絕。而個叉燒蛋飯亦都大大碗,啲蛋同叉燒多到睇唔到啲飯,叉燒入味又軟熟,蛋亦都好厚身,飯底仲有豉油,撈埋食好正。最後想一提啲侍應好有禮貌,仲會介紹啲野食,做到無停手都保持到禮貌,咁樣埋單都唔駛200蚊,好推薦大家去試下!
2020-11-12
  • 瑞士雞翼