2017-11-08 226 瀏覽
香港人鍾意去日本旅行,除左欣賞當地風景同可以瘋狂買買買之外,大部分人都會被日本各種美食吸引。無論係刺身、SHABU SHABU、端爐燒等等都有唔少捧場客。而浜燒又係當地一種獨特文化,「浜」即係海濱或海岸嘅意思,「浜燒」就即係海邊即捕即燒咁解,而且仲可以保証食到最新鮮嘅味道。近年香港亦引入左浜燒,所以今次就同老婆黎試下荃灣呢間新開嘅日式料理。荃灣呢間福丸水產.浜燒.料理十月底先開張,地方夠大,四圍新淨整齊,感覺好舒服。座位係卡座設計,加上有布條遮住,私隠度相當高,可以大口大口咁食都唔怕比人見到啦。甫坐下店主就隨即遞上MENU,並慢慢介紹一下。呢度浜燒食材都有好多選擇,但主要都係睇當日有咩新鮮運到。飲品就以酒精類為主,各類生啤、冰啤、汽酒、梅酒等等。如果唔啱仲有其他梳打或汽水可供選擇。我地分別叫左柚子生啤同卡西斯橙汁。柚子生啤係用上Orion啤酒,加入柚子。成杯生啤都充滿柚子味,容易入口,非常適合較少飲酒嘅人。卡西斯橙汁睇落完全唔似橙汁,因為橙汁被卡西斯酒蓋過了顏色,而味道也調得相當唔錯。終極8點盛合--有油甘魚、拖羅、牡丹蝦、左口魚、三文魚腩、鯛魚、海膽同金目鯛。全部都係今日新鮮到港,我

座位係卡座設計,加上有布條遮住,私隠度相當高,
可以大口大口咁食都唔怕比人見到啦。

甫坐下店主就隨即遞上MENU,並慢慢介紹一下。
呢度浜燒食材都有好多選擇,但主要都係睇當日有咩新鮮運到。

飲品就以酒精類為主,各類生啤、冰啤、汽酒、梅酒等等。
如果唔啱仲有其他梳打或汽水可供選擇。

我地分別叫左柚子生啤同卡西斯橙汁。
柚子生啤係用上Orion啤酒,加入柚子。
成杯生啤都充滿柚子味,容易入口,非常適合較少飲酒嘅人。
卡西斯橙汁睇落完全唔似橙汁,因為橙汁被卡西斯酒蓋過了顏色,
而味道也調得相當唔錯。

終極8點盛合
全部都係今日新鮮到港,我最鍾意佢個拖羅,因為除左夠矜貴之外,再加上佢個份油香,
真係我食過最好食嘅拖羅,令人一試難忘。

A4和牛薄燒
店員幫我地燒A4和牛嘅時候,問我地知唔知呢塊板係咩黎?
原來係一塊岩鹽磚黎架,用黎燒和牛,可以比和牛均勻咁沾上岩鹽,
令味道提升唔少。呢塊岩鹽磚價值千幾蚊架,用耐左或破損後可以磨碎成岩鹽用,又長知識了。

福丸浜燒組合--燒生蠔
福丸浜燒組合--燒鮑魚
福丸浜燒組合--燒帆立貝
福丸浜燒盛合有生蠔、鮑魚、帆立貝及刀貝,唔識掌握燒呢啲水產嘅時間?
唔駛擔心,呢度嘅店員會專責處理,你只需要放心坐定定等食就可以架啦。
生蠔刺身食得多、打邊爐都食唔少,但燒生蠔真係少有,好在有人代燒,而且燒得剛剛好,又唔好縮晒水。
呢度嘅鮑魚非常新鮮,煮嘅時候見佢仲郁架!而且食落仲有鮑魚嘅鮮味。

黃金蟹膏甲羅燒

最後當然要一試呢個店長推介--黃金蟹膏甲羅燒,有松葉蟹膏、蟹籽和蟹肉,再利用生鵪鶉蛋,
一邊燒一邊不停攪拌,蟹膏非常甘香,如果有飯仲正,拌飯一流。

食完呢餐咁高質素嘅浜燒,先真正知道咩叫正宗日本料理。
用料新鮮,製作認真先可以做到呢種質素。下次一定要介紹朋友黎呢度試下。
終極8點盛合
A4和牛薄燒