2021-10-13 99 瀏覽
個商場開咗一段時間都冇行過,今日經過嘅時候見到有一間台灣野,店舖幾有特色就吸引咗我入去台灣一直都好興鹽水雞,但作為吃貨嘅我竟然未食過,有啲肚餓就即興買咗份經典一人便當。便當包左一份鹽水雞,一份主食同兩款配菜。鹽水雞🐔 佢可以揀雞胸或者雞髀,我覺得雞髀應該會滑啲,所以就揀咗雞髀位,兩款配菜我今次好健康,揀咗萵筍同埋杏鮑菇。仲有幾款口味俾你揀,我就揀咗古早味要小辣,配合返台灣嘅味道。冇諗過原來鹽水雞真係幾好食😋古早滷肉飯配滷蛋主食裏面我揀咗滷肉飯,簡既原因係因為琴日已經好想自己整黎食,咁岩比我見到就唔使自己買材料整,呢個份量啱晒我,而且滷肉份量都多,半肥瘦嘅肉真係冇得輸。雙拼蛋餅 $29喺台灣嘅我勁鍾意食蛋餅,好耐冇食蛋餅忍唔住叫一份,揀咗芝士粟米,係台灣嘅味道,真係好掛住台灣。冬瓜茶 +$9以前嘅我唔鍾意飲,唔知點解自從喺香港冇得飛去台灣之後就勁鍾意飲冬瓜茶。

便當包左一份鹽水雞,一份主食同兩款配菜。

鹽水雞🐔

古早滷肉飯配滷蛋