餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

2017-04-24 1235 瀏覽
去旅行,好早去到機場,可以慢慢食個早餐,呢間新裝修,有無敵高度,所以好開揚,裝修淺色主色,似日底嘅格局,桌椅唔迫,開放式廚房見到廚師拉緊麵,因為店員唔會看管行李車停放區,所以安排我哋坐最近行李區嘅位置,食物選擇唔多!唔太肚餓!簡單叫兩種食物分享!四川擔擔拉麵($60)呢個係失望嘅,幼麵係幾好,幾滑身又少許彈牙!但個湯太浠,掛唔到麵,花生味不足,味道唔夠,唯一係有少辣,但整體水汪汪的湯扣分!上海小籠包($39/4隻)一籠4隻,皮薄湯汁多,即叫即蒸熱辣辣,加啲醋好開胃,熱湯清甜,豬肉餡幾滑!好味!熱豆漿($20)夠熱幾濃,唔太甜,豆味一般!熱薏米水($20)朋友飲,足料唔太甜,好味!食物味道一般,唔會有驚喜,機場內嘅消費預咗高,但餐廳嘅規則就唔友善,我哋問阿姐店員要茶,佢話要收茶錢每位$8,咁我哋各叫一杯飲品,食到尾聲問姐姐攞杯水,佢話公司規矩茶/水都要收茶錢!但餐牌寫只寫茶要收錢,去到水都要收錢就苛刻了!真係留唔到客人嘅心!另外行李車有位置停泊,但阿姐店員講明客人自己睇(可能上次旅行,旁邊嗰間會掛號碼牌寄存,所以高下立見)如果近行李車停泊區嘅座位無晒,唔通位客人要承受擔心成車行李被推走嘅
熱豆漿($20)夠熱幾濃,唔太甜,豆味一般!
熱薏米水($20)朋友飲,足料唔太甜,好味!

另外行李車有位置停泊,但阿姐店員講明客人自己睇(可能上次旅行,旁邊嗰間會掛號碼牌寄存,所以高下立見)如果近行李車停泊區嘅座位無晒,唔通位客人要承受擔心成車行李被推走嘅風險?行李箱又唔比推入店,店員阿姐講得清楚,不過態度係話之你嗰種!佢嘅規矩係唔好煩到店方,即使機場店都一啲唔user friendly!

唔會再來
2017-04-24
$75 (早餐)