2023-02-10
.TERA寺呢間由法國藍帶廚師主理嘅甜品店繼佐敦分店之後 開咗分店喺元朗YOHO商場入面點入面嘅裝修比較日系 有一邊係open area亦有一旁嘅榻榻米座位 唔使除鞋就可以坐入去打卡✨不過着裙坐入去就要小心啲喇(*'▽'*)餐廳除咗有多款梳乎厘班戟可供選擇仲有其他甜品同輕食 例如意粉 窩夫 芭菲等等芫荽青醬意粉$108呢款意粉一見到就覺得好特別想嗌(*゚∀゚*)雖然自己唔係特別鍾意芫荽 但都想試吓呢一款出邊比較少見嘅款青醬醬汁好creamy,扁意粉好掛汁青醬味冇比芫荽味cover哂雖然睇落去都幾多芫荽 但係食落去又唔係話好重味~所以我覺得都幾啱我食😋明太子蟹肉意粉$138對比起甜品反而我覺得意粉更加有驚喜明太子同蟹肉份量豐富,扁意粉有咬口且掛汁,整體黎講都幾好味兩款意粉份量都比較多,食完都已經好飽(*´꒳`*)宇治抹茶梳乎厘pancake $138Menu上邊有好多款pancake揀最後左諗右諗揀咗呢一款數量限定嘅宇治抹茶味(*´ω`*)配上蕨餅、白玉、紅豆蓉、同埋宇治抹茶忌廉pancake賣相好靚 白玉食落煙靭呢個pancake比較口感實在,唔會好似食左陣風咁,如果蛋香再重啲嘅話一定
TERA寺
呢間由法國藍帶廚師主理嘅甜品店
繼佐敦分店之後 開咗分店喺元朗YOHO商場入面
點入面嘅裝修比較日系 有一邊係open area
餐廳除咗有多款梳乎厘班戟可供選擇
仲有其他甜品同輕食 例如意粉 窩夫 芭菲等等
芫荽青醬意粉$108
呢款意粉一見到就覺得好特別想嗌(*゚∀゚*)
雖然自己唔係特別鍾意芫荽 但都想試吓呢一款出邊比較少見嘅款
青醬醬汁好creamy,扁意粉好掛汁
青醬味冇比芫荽味cover哂
明太子蟹肉意粉$138
對比起甜品反而我覺得意粉更加有驚喜
明太子同蟹肉份量豐富,扁意粉有咬口且掛汁,整體黎講都幾好味
兩款意粉份量都比較多,食完都已經好飽(*´꒳`*)
宇治抹茶梳乎厘pancake $138
Menu上邊有好多款pancake揀
最後左諗右諗揀咗呢一款數量限定嘅宇治抹茶味(*´ω`*)
配上蕨餅、白玉、紅豆蓉、同埋宇治抹茶忌廉
pancake賣相好靚 白玉食落煙靭
呢個pancake比較口感實在,唔會好似食左陣風咁,如果蛋香再重啲嘅話一定會更正✨
TERA (元朗)
元朗朗日路9號形點1期1樓1075號舖