2023-12-24 1633 瀏覽
今天獨自一人用餐想食黑色食物,所以點了香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯, 沒有點套餐是為了多食一款甜品。餐廳堂食地方不大,座位有似野餐的大枱配長椅、有配椅背的細枱,另有榻榻米選擇。香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯 份量不算太大,比目魚外脆內軟,魚油充足,好味。意大利飯的墨魚汁有淡淡的忌廉味,每啖都有黏黏的口感。甜品是每日限定,須要在點餐時詢問清楚售罄與否,並在點主菜時預先點定甜品,以避免等侯或售罄,如果只是純粹食甜品的話最好在入座前問清楚情況。榛子焙茶梳乎厘班戟 美觀的甜品,有榛子脆脆、榛子醬、焙茶忌廉、三層梳乎厘,在周邊有焙茶牛奶布丁。最上一層梳乎厘已慢慢向後移,可能是因為上重下輕的關係,搞笑又可愛!焙茶味濃,梳乎厘軟稔,有淡淡蛋香味。因為焙茶有點苦,所以與梳乎厘及醬料一起進食時甜味不突出,好像在飲焙茶一樣。小妹覺得這款並不是最突出的一款甜品,所以日後會再點其他口味。餐廳以甜品款式為重點,甜品價格與主菜的價格不相伯仲,有機會引發選擇困難症!
沒有點套餐是為了多食一款甜品
香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯
份量不算太大,比目魚外脆內軟,魚油充足,好味。
意大利飯的墨魚汁有淡淡的忌廉味,每啖都有黏黏的口感。

榛子焙茶梳乎厘班戟
美觀的甜品,有榛子脆脆、榛子醬、焙茶忌廉、
三層梳乎厘,在周邊有焙茶牛奶布丁。
榛子焙茶梳乎厘班戟
焙茶味濃,梳乎厘軟稔,有淡淡蛋香味。

2023-09-21
香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯
Tera Pancake 一直都很有名氣!最近行經YOHO MALL 見裏面座無虛席,就決定與友人試試晚餐質素如何首先我們點了兩個主食,份量都很巨型,而且擺盤吸引,價錢我覺得比同商場其他相同路線Cafe 更便宜,會回訪!香煎雞扒蛋包飯🍳$138 (🌟8.5/10)Omelette Rice w/ Chicken Steak 雞蛋炒得香滑,飯煮得很軟熟,我選了鰻魚汁,甜甜的很適合配蛋包飯,雞扒煎得香,肉質正常無雪味黑松露雜菇炒扁意粉 Linguine w/ Black Truffle Mushroom$118 (🌟9/10)份量巨型,我們兩個人吃到超撐都吃不完,醬汁很Creamy,雜菇菇味濃郁,扁意粉有嚼勁但不會過硬,略嫌黑松露香氣不夠伯爵茶梳乎厘班戟 ☕️🥞Earl Grey Soufflé Pancake$148 (🌟9/10)班戟色澤偏黃,所以蛋香超重💛 輕盈有空氣感,但但未至於輕飄飄像沒有吃過東西似的,還是有飽腹感~伯爵茶忌廉很香,還有許多粒粒麻糬伴碟,麻糬都沾滿伯爵茶粉,果然是鎮店pancake最後想讚一讚店員服務很殷勤,為我們添了四次水,還主動為我們拍照

香煎雞扒蛋包飯🍳
$138 (🌟8.5/10)

黑松露雜菇炒扁意粉
$118 (🌟9/10)

伯爵茶梳乎厘班戟 ☕️🥞
Earl Grey Soufflé Pancake
$148 (🌟9/10)

2024-05-20
  • 伯爵茶疏乎厘
  • 黑松露雜菇扁意粉
  • 香煎雞扒蛋包飯
5天前 0 瀏覽
*/勁多人介紹既Pancake店,每次經過都好多人排隊等位,今日終於食到😂餐廳環境:呢度吾算好大,不過都坐到有2-30人,而且座位有傳統既櫈,亦都有日式既🤣🤣幾特別食物方面:✨開心果Pancake超濃開心果醬🤩🤩🤩pancake空氣感勁好🤤🤤🤤食落口正到呢😌😌😌而且有好多果仁開心果碎,食落有多重口感👍🏻👍🏻✨香煎雞扒滑蛋飯我哋揀左縵魚汁,雞扒煎得幾香口,而滑蛋令到碟飲昇華左咁,又香又滑👍🏻👍🏻👍🏻推薦大家食✨煙三文魚我哋追加左煙三文魚🤣🤣勁厚肉,而且好新鮮,擺盤真係好靚,整到成朵花咁😍😍😍TERA (形點 I) (元朗)元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

餐廳環境:

食物方面:
✨開心果Pancake

✨香煎雞扒滑蛋飯

✨煙三文魚

TERA (形點 I) (元朗)
元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

2024-05-18 0 瀏覽
約了久違的朋友見面衝着這家的甜品來一入場就說限時60分鐘心想,上菜時間都無左半甜品應該是慢慢地品嘗看人不多就進去食了❤️雞排沙律窩夫❤️菜新鮮就ok夠fresh❤️開心果梳乎厘❤️沒開心果味得個甜,一般般期間越大,失望就越大❤️Flat White❤️正常,驚喜不大喝完就忘記了的味道*總結>> light food & expensive price
約了久違的朋友見面
衝着這家的甜品
一入場就說限時60分鐘
心想,上菜時間都無左半
甜品應該是慢慢地品嘗
看人不多就進去食了

❤️雞排沙律窩夫❤️
菜新鮮就ok
夠fresh
❤️開心果梳乎厘❤️
沒開心果味
得個甜,一般般
期間越大,失望就越大
❤️Flat White❤️
正常,驚喜不大
喝完就忘記了的味道

雞排沙律窩夫
Flat  White  +  紅棗玫瑰茶
雞排沙律窩夫
Flat  White  +  紅棗玫瑰茶
2024-05-11 62 瀏覽
一直都想試吓寺嘅疏乎厘週末去到形點呢間分店位置唔算多翻枱速度比較慢,因為見到好多張枱嘅客人食完主食再慢慢揀選甜品,甜品製作亦需時(店員聲稱有用餐時限)因同行有BB,店員一直未有安排廚房出入口的位置,但見我等候接近45 分鐘至一小時,最後我查問可行性後,都係安排該位置俾我。因為唔算太肚餓,所以兩個大人就只係叫咗一個意粉一個疏乎厘同一杯飲品。明太子蟹肉意粉見到好多枱都有叫,明太子汁醬的確做得唔錯。開心果疏乎厘新鮮開心果覺得香脆好味但略嫌疏乎厘本身蛋味不足以價錢嚟講呢間舖同其他同類食品既鋪頭比較性價比不高,試一次就夠烏龍咖啡完全飲唔到有烏龍味普通凍啡質素,只係多左奇亞子口感餐廳既水杯,飲品杯都有陣奇怪味道,感覺奇怪。
一直都想試吓寺嘅疏乎厘
週末去到形點呢間分店位置唔算多
翻枱速度比較慢,因為見到好多張枱嘅客人食完主食再慢慢揀選甜品甜品製作亦需時(店員聲稱有用餐時限)

明太子蟹肉意粉
見到好多枱都有叫,明太子汁醬的確做得唔錯。

新鮮開心果覺得香脆好味
但略嫌疏乎厘本身蛋味不足

烏龍咖啡

烏龍咖啡
完全飲唔到有烏龍味
普通凍啡質素,只係多左奇亞子口感

餐廳既水杯,飲品杯都有陣奇怪味道,感覺奇怪。

2024-05-10 59 瀏覽
#christine開飯日記 依間餐廳bookmark 左好耐,次次都見到啲人post 都好吸引😳😍今次就同朋友一齊去試試佢 今次我就去咗元朗店,佢地方都幾闊落,枱同枱之間都有幾多位置,環境都幾舒適👍👍幾晒同閨密吹下水食個甜品🌟All day breakfast ($148)我就叫左個全日早餐都幾豐富架。有大啡菇•煎肉腸• 黑松露炒蛋• 車厘茄•乳酪• 美式煙肉•牛油果•牛角包窩夫🤭我幾中意佢嘅牛角包窩夫都幾鬆軟,同埋幾香牛油味。下次我應該都會試吓佢嘅窩夫甜品。🌟原條蒲燒鰻魚滑蛋飯($168)佢條鰻魚都幾抵食,份量好足而且好夠味又冇乜細骨👍👍兩個女仔share 就啱啱好啦🌟TERA’s Original Pancake 🥞($98)終於到主角啦,成餐飯就係為咗食呢個pancake,我就比較鍾意食原味。佢嘅pancake蛋香好濃,而且好有空氣咁,加埋cream 一齊食真係好正🤭唔怪得佢咁有人氣啦我下次應該都會試埋佢其他口味,種類都好多㗎👍👍🥞TERA (形點 I) (元朗)📍元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖#chrsitine在元朗 #元朗 #元朗美食 #pancake #TE
#christine開飯日記

🌟All day breakfast ($148)

🌟原條蒲燒鰻魚滑蛋飯($168)

我下次應該都會試埋佢其他口味,種類都好多㗎👍👍

🥞TERA (形點 I) (元朗)
📍元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

#chrsitine在元朗 #元朗 #元朗美食 #pancake #TERA #寺 #大圍 #佐敦
2024-05-09 47 瀏覽
行完元朗,有間疏乎厘pancake店一直都想試下。😆所以今次就經過去食埋,睇下係米真係咁好食!✨開心果疏乎厘好濃嘅開心果味🤤個疏乎厘直真係好fuwa fuwa 😍加上佢嘅開心果醬嘅甜度啱啱好,唔會好甜,仲有勁多nuts可以食🤤✨煙三文魚滑蛋牛油果牛角包窩夫伴沙律唔想全部都食甜食😂所以牛角包窩夫就黎個咸嘅!其實成件事好夾,就好似食緊個牛角包三文治咁,不過個牛角包係煙韌個隻🤣同埋有沙律一齊,唔會好膩👍🏻✨炸蜜糖牛油雞翼雞翼炸得好脆口,脆口得黎又唔會勁乾!係仲好juicy,炸得啱啱好。好香嘅蜜糖牛油味,甜甜地咁😆#TERA📍 元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

✨開心果疏乎厘

✨煙三文魚滑蛋牛油果牛角包窩夫伴沙律

✨炸蜜糖牛油雞翼

#TERA
📍 元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖
2024-05-02 36 瀏覽
元朗嘅餐廳——TERA (形點 I),藍帶廚師之作,仲可以帶狗狗去🐶首先,我要大力推薦嘅係佢哋嘅招牌金箔Nutella pancake$168。真係美味到冇得頂!蓬鬆嘅鬆餅上面擺滿咗可可豆榛果醬、金莎朱古力、金箔同榛子朱古力碎,每一口都可以品嚐到濃郁嘅朱古力味道,而金箔更加加咗呢道菜嘅豪華感。草莓番石榴乳酸$36。呢杯乳酸真係清新又爽口,草莓同番石榴嘅酸甜味道完美平衡,真係一杯接一杯都想飲。明太子蟹肉意粉$138,絕對物超所值。意粉上面淋咗濃郁嘅明太子醬汁,配埋鮮嫩嘅蟹肉,每一口都令人陶醉。呢道菜絕對係你唔可以錯過嘅美味!芒果楊枝甘露$40。呢杯甜品絕對係芒果愛好者嘅至愛!新鮮嘅芒果同楊枝一齊,加埋香滑嘅甘露,口感豐富,帶嚟一股清新嘅果香,真係回味無窮。TERA (形點 I) (元朗)元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖#港式美食 #TERA形點 #元朗食店 #金箔NutellaPancake #草莓番石榴乳酸 #明太子蟹肉意粉 #芒果楊枝甘露

TERA (形點 I) (元朗)
元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

2024-04-28
2024-05-01 25 瀏覽
TERA🥞日式梳乎厘Pancake!好吸引呀❤️仲要超好食,口感香甜鬆軟,好有空氣感,原來係由法國藍帶廚師製作架~|除咗甜品,其他主食都好yummy架😆三文魚芫茜青醬意粉三文魚鮮嫩多汁,搭配芫茜青醬嘅清新香氣,好好味~香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯搭配濃郁墨魚汁+ 鮮嫩比目魚,好香口呀,意大利飯口感又豐富~呢度嘅環境設計都以日式為主,好簡約舒適⋯⋯TERA地址:元朗朗日路9號形點1期1樓1075號

除咗甜品,其他主食都好yummy架😆
三文魚芫茜青醬意粉
三文魚鮮嫩多汁,搭配芫茜青醬嘅清新香氣,好好味~

香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯

呢度嘅環境設計都以日式為主,好簡約舒適⋯⋯

TERA
地址:元朗朗日路9號形點1期1樓1075號
2024-04-24 44 瀏覽
Yoho mall因為可以帶狗狗,多pet friendly餐廳🍴,係新界寵物界人士至愛之選。每次嚟到餐廳,我都會左望右望,發現有狗狗其實喺我哋附近一齊食嘢嘅時候,都會覺得好開心😁 下次要帶小白嚟一齊食!!Tera嘅明太子蟹肉意粉🍝每次必點!真材實料嘅蟹肉蟹籽同明太子,好creamy嘅醬汁,幾年前食嘅時候好好味但份量比較少,而家份量多返一倍,性價比高,好驚訝呢一道菜竟然唔係推薦嘅菜式😳雞扒牛油果大啡菇漢堡伴薯菜係冇麵包🥯嘅all day breakfast,芝士如果多啲就好喇,雞排好味但係冇合埋變漢堡嘅感覺。健康嘅,因為本身諗住漢堡包同薯菜係炸嘅嗰種,但係呢一個反而就係好似走健康路線!金沙牛角包🥐牛角包窩夫本身已經好好味,牛角包窩夫有牛油香同脆嘅口感,面頭仲要有cream,再加左一啲朱古力粉同金箔,再有一粒金莎喺面,點會唔好味🫣成餐我都掛住望隔離枱兩隻貴婦狗,佢哋勁乖呀,主人食完一個正餐之後,再慢慢嘆甜品,佢哋其中一齊一直都企喺度,冇偷食,叻仔!!下次我都好想帶埋小白同Happy仔一齊嚟食呀!

金沙牛角包🥐

下次我都好想帶埋小白同Happy仔一齊嚟食呀!
2024-04-14
  • 明太子蟹肉意粉
  • 金沙牛角包窩夫
2024-04-19 54 瀏覽
Tera一共有3間分店 今日就去左Yoho分店 終於可以試吓佢哋嘅疏乎厘pancake啦😍 呢度嘅店員非常友善 12:00入座率大概五成 仲可以選擇座位🤩 我哋揀咗比較特別嘅榻榻米 幾有特色👍🏻呢到每一款甜品都非常吸引 最後決定叫咗一個set lunch同2款甜品同朋友share嚟食😚 set lunch已經包咗餐湯/沙律 主食同埋飲品🤩 我哋揀左香煎比目魚配墨魚汁意大利飯 嚟到真係每一粒飯都比墨魚汁包住🤪 好濃郁 飯粒有咬口 2個人share食剛剛好👍🏻 套餐仲可以揀$42內嘅飲品 揀嘅latte都唔錯㗎😚重頭戲當然係甜品 我哋叫左伯爵茶疏乎厘pancake同金莎牛角包窩夫😍 pancake好香蛋味 好fluffy 🙌🏻 旁邊仲有粒粒麻糬同杏仁脆片 好豐富🤤 金莎牛角包窩夫朱古力控必選 本身就好鍾意食牛角包 加埋cream同朱古力一齊食好邪惡👅 呢個價錢都幾抵食啊🌟

set lunch已經包咗餐湯/沙律 主食同埋飲品🤩
套餐仲可以揀$42內嘅飲品 揀嘅latte都唔錯㗎😚

上次食完「寺」嘅甜品,念念不忘,所以今日同朋友去食lunch,順便去食個甜品,今次冇叫牛角窩夫,叫咗我好鍾意食嘅梳乎厘pancake。香煎比目魚配墨魚汁意大利飯 $138今日餐湯係蕃茄湯,但係我揀咗食沙律菜,扮健康🤣,比目魚墨魚汁意大利飯,上次嚟都有食過,比目魚煎得香脆,意大利飯質感好食唔漏。全日早餐 $138有大啡菇、肉腸、炒蛋、車厘茄、乳酪、煙肉、牛油果、牛角包窩夫、沙律菜,如果想追加煙燻三文魚就加$20。炒蛋好滑,牛角包窩夫好香脆、牛油果好creamy,原味乳酪面加上杏仁碎,味道配搭得剛好。凍鮮奶咖啡 咖啡味香濃。榛子焙茶梳乎厘pancake $148好鍾意呀!疏乎厘pancake非常軟熟,焙茶味好香,唔會苦澀,味道配搭得好好,唔會好甜,好想食多個😂。+10%服務費📍店舖資料:TERA 元朗店(寺)地址:元朗朗日路9號形點1期1樓1075號舖

香煎比目魚配墨魚汁意大利飯 $138

全日早餐 $138

凍鮮奶咖啡

咖啡味香濃。

榛子焙茶梳乎厘pancake $148

+10%服務費

📍店舖資料:TERA 元朗店(寺)

地址:元朗朗日路9號形點1期1樓1075號舖
2024-04-03 108 瀏覽
Tera一向出店食物有質素,今日放假同朋友一早book位黎食! ✨明太子蟹肉意粉 $138真係每次黎必點! 意粉份量勁多,兩個女仔share就岩晒, 明太子醬仲好足料,仲好creamy! 意粉鹹香味十足! ✨🦀香煎蟹餅 $88有沙律菜作為伴碟, 令整體完全唔會覺得油膩! 而且蟹餅仲煎得好香! ✨🍶清酒煮蜆 $78蜆肉又大又鮮嫩,清酒香氣濃郁,兩者味道互相融合。 ✨🐟煙三文魚 $28 (追加)煙三文魚砌到成朵花咁, 仲有兩朵咁多! 我配埋香煎蟹餅一齊食, 更豐富! ✨🍨雪糕 $26追加有2球雪糕咁多, 非常抵食! 奶味仲幾出tim!

✨明太子蟹肉意粉 $138

✨🦀香煎蟹餅 $88

✨🍶清酒煮蜆 $78
蜆肉又大又鮮嫩,清酒香氣濃郁,兩者味道互相融合。

✨🐟煙三文魚 $28 (追加)

✨🍨雪糕 $26追加
有2球雪糕咁多, 非常抵食! 奶味仲幾出tim!
2024-03-27 96 瀏覽
爸爸放假出左元朗整學車🚗既野,我同檸茶去完學校復活節party🥳就出元朗join佢,係門口深深被甜品餐牌吸引住🤩🤩。餐廳裝修以🎌日式風格,雖然地方吾算大,但都有吾同風格既坐椅選擇,最特別係有榻榻米🎎。我哋分別叫兩份午餐,再加一個甜品。🌈卡邦尼意粉🍝醬汁質地吾算杰身有濃郁蛋🥚香味,意粉煙韌,好味道。🌈Tera 精選蛋包飯🌮蛋吾會太老岩岩好,雞肉嫩滑配上微辣既咖哩汁。🌈開心果梳乎厘🥞登登登登,最期待😍既甜品終於黎啦,我揀左最近迷上既開心果味, 班戟蛋味香濃夠鬆軟仲識彈下彈下架,淋上開心果醬都唔會好甜,周邊仲舖滿開心果雜果仁,真係好滿足。📍TERA (形點 I)📌元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖#Tera #形點 #日式 #元朗美食 #元朗必食 #元朗餐廳 #元朗好去處 #元朗美食地圖 #餐廳推介#假日好去處#ilovefood #hkfood #美食推介 #美食日記#親子 #全職媽媽 #金牛座 #育兒日記 #育兒 #育兒日常 #寶寶日記 #成長記錄 #lemontea.519 #凍檸茶

🌈卡邦尼意粉🍝
醬汁質地吾算杰身有濃郁蛋🥚香味,意粉煙韌,好味道。

🌈Tera 精選蛋包飯🌮
蛋吾會太老岩岩好,雞肉嫩滑配上微辣既咖哩汁。

Tera 精選蛋包飯

🌈開心果梳乎厘🥞

開心果梳乎厘

📍TERA (形點 I)
📌元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

2024-03-21
Tera 精選蛋包飯
  • Tera精選蛋包飯
  • 卡邦尼意粉
這日白色情人節🤍,帶男朋友到TERA吃法國藍帶廚師主理的日式🇯🇵梳乎厘🥞作回禮。😋💖🤣其實元朗真的有很多好西吃呢~🤗這間位於形點I期的日系西式餐廳Tera,木系🪵裝修潔淨明亮,我特別喜歡那盞白色的半透大圓燈🪩,我們坐到塌塌米的座位,雖然這裡不用脫鞋坐進去,但這個凹下去放腳的箱子令人也有種到了日本的錯覺⋯⋯😂我們點了比目魚意大利飯($138)、明太子蟹肉意粉($138)和金箔Nutella Pancake ($168)。😋比目魚墨汁意大利飯,我很喜歡上面那兩塊煎得剛好的比目魚,魚皮煎得香脆可口,咬下去是嫩滑帶有豐富魚脂魚肉,好喜歡!😍墨魚🦑汁飯配上紅椒絲和羅勒🌿,有種淡鹹鮮味加清香的味道~👅不過如果飯粒煮得軟身一點我會更喜歡!💕明太子蟹肉意粉,這個一定要趁熱食,不然醬汁糊掉了就不好吃了,蟹肉絲、紫菜絲等份量毫不吝嗇,加在一起吃,很鮮香味美!🥰最後來到最期待的甜品時間,男朋友👫喜歡吃朱古力味,當然是點了金箔Nutella Pancake,滿滿金箔作伴碟,閃令令,配上金莎,不知為什麼有種新年感覺!🙈😆梳乎厘口感輕而逢鬆,富空氣感,加上Nutella 味道香甜,甜到入心了~🍫🩷Info店名:T

其實元朗真的有很多好西吃呢~🤗

我們坐到塌塌米的座位,
雖然這裡不用脫鞋坐進去,
但這個凹下去放腳的箱子令人也有種到了日本的錯覺⋯⋯😂

墨魚🦑汁飯配上紅椒絲和羅勒🌿,有種淡鹹鮮味加清香的味道~👅
不過如果飯粒煮得軟身一點我會更喜歡!💕

最後來到最期待的甜品時間,
男朋友👫喜歡吃朱古力味,
當然是點了金箔Nutella Pancake,
滿滿金箔作伴碟,閃令令,
配上金莎,不知為什麼有種新年感覺!🙈😆
梳乎厘口感輕而逢鬆,富空氣感,
加上Nutella 味道香甜,甜到入心了~🍫🩷

Info
店名:TERA