餐廳:Al Forno Pizzeria (中環)地址:中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈2號舖地下上層中環Soho區係香港嘅黃金地段之一,近住蘭桂坊,嗰邊除咗有高尚住宅之餘仲有唔少嘅bar同餐廳,亦係好多外國人鍾意去消遣嘅地方之一Pizza🍕係香港人喜愛嘅食物之一,今次黎到一間叫Al Forno Pizzeria嘅餐廳,當然要試下佢地嘅招牌自家製Pizza啦Homemade mini crabcake $78/3pics呢個炸蟹鉗真係好!足!料!內裡每一啖都係蟹肉,蟹味亦非常凸出,一梳一梳嘅蟹肉顯而易見,配上放置係底部嘅蒜泥蛋黃醬真係一流~Spaghetti with bacon in spicy tomato sauce $108意粉以煙肉、蘑菇、蒜、胡椒、辣椒同番茄醬製成,辣味香濃,配上其他調味料令甜、酸、辣一併而出,連我個美國朋友都大讚好辣好味Prosciutto Arugula $148pizza有意大利燻火腿、芝麻菜rocket salad、番茄醬、mozzarella芝士、Grana Padano格拉娜帕達諾芝士,雙重芝士中和咗火腿嘅鹹,未食已經聞到陣陣芝香味,rock
餐廳:Al Forno Pizzeria (中環)
地址:中環蘇豪鴨巴甸街41-49號金豪大廈2號舖地下上層

Prosciutto Arugula $148
pizza有意大利燻火腿、芝麻菜rocket salad、番茄醬、mozzarella芝士、Grana Padano格拉娜帕達諾芝士,雙重芝士中和咗火腿嘅鹹,未食已經聞到陣陣芝香味,rocket salad係香港比較少地方食到,呢款菜係外國比較常見,配上pizza除咗增添咗口感之餘亦令pizza色彩多返少少,菜嘅獨特味道亦成為咗pizza嘅特色之一

店內仲播放著外國流行歌曲,美國朋友聽到很多耳熟能詳嘅歌曲都出奇地讚賞並說很有歸屬感,都令我地兩個有一個愉快嘅氛圍傾偈閒聊
2019-05-21
5 分鐘 (堂食)