2018-08-28
之前在網路上經常看到這家以火水爐為名火鍋店,今晚約齊好友,便訂了位。入口處裝修得好似八、九十年代的戲院售票處,而樓梯亦掛滿了電影海報,店內播放80年代音樂,仲有一排火水爐裝飾。這裡提供海鮮火鍋套餐,每位$258。包雞煲、一盤海鮮拼盤,任食安格斯牛肉、西班牙黑毛豬、丸類、蔬菜、麵條、餃子、炸物,及汽水任飲。如果唔鐘意套餐,可以選擇散叫,不過我們覺得套餐比較低食。侍應首先送上小食頭盤,內有炸魚旦及燒賣。隨後就會上花膠雞煲,由於我不能吃辣,所以雞煲只是微辣,不過雞煲味道好香濃野味,因為有大量羗、蔥、紅洋蔥、蒜頭、芫茜、花椒,而花膠好淋。吃完雞煲,就可以吃火鍋,我們揀了沙爹湯底,沙爹湯味道好濃郁。用沙爹湯來滾安格斯牛肉就最正,肉類吸收了沙爹的味道,如果配合烏冬或公仔麵仲正,可惜太多野食。😂😂😂海鮮拼盤有脆肉鯇魚、沙白、生蝦、蠔、 青口、墨魚滑,每種都好新鮮,配合沙爹湯㡳,就最好味。我們仲有點水餃、金菇、冰豆腐、香腸、腐竹。冰豆腐吸湯能力一流,是火鍋必選的。響玲和油炸鬼,又是另一必備火鍋配料。吃了雜果紅豆涼粉,今天就好滿足了。
侍應首先送上小食頭盤,內有炸魚旦及燒賣。
吃了雜果紅豆涼粉,今天就好滿足了。