2016-07-24
行完Yoho Mall想揾地方醫肚, 商場連鎖食店大行其道,心諗元朗甘多好野食,唔係又係食果d 呀? 0係元朗,識得食一定係食小店!於是決定同老公去Yoho Mall 附近覓食。Yoho Town 附近都係d 茶餐廳,日本野, 無啦啦見到有間小店叫"Whatever". 齋睇真係唔知食乜, 鋪面唔大,有兩張bar 櫈,就甘吸引左我地入去。店内就係甘,開放式廚房,食客可以見到廚房運作。睇完餐牌,原來Whatever 係主打瑞士汁既雞翼/雞脾/豬頸肉, 仲有各式各樣既三文治,全部即叫即做。店主主動介紹餐牌上無既食物,原來佢地menu 個個星期唔同,詳情可以睇佢地既facebook, Whatever 就係甘隨心隨意。今期推介飲品係薏米水, 我地order到最後一杯,買晒就無。店主另外推介就係洛神花茶同菊花茶。薏米水飲品大概5 分鐘就上枱。我地選擇加檸檬。薏米水落足薏米去煲, 飲得出好杰身,加埋檸檬就更加refreshing! 薏米本身有好多好處,女士必定知道既美容去水腫, 呢杯薏米水真係又消暑又健康!雙檸水雙檸就係黃檸檬加青檸。 見到店主整呢杯野飲時係預先將檸檬楂汁, 調教好味道先奉
店内就係甘,開放式廚房,食客可以見到廚房運作。
成日廚房井井有條,光猛又乾淨,真心想講我自己屋企個廚房都無甘乾淨。
配埋既蛋沙律,有切粒雞蛋加埋其他雜果,加油蛋黃醬,將瑞士汁既咸味化解晒。而且沙律夠凍已經好加分!( 相信你同我都食過室溫沙律) 其實仲可以選擇配飯/面。 但呢度既乾淨程度令我可以放心去食沙律!我下次再黎都會選擇食沙律!
再黎就係圖中果d 沙律菜。 果d 經常被遺棄既沙律菜,好老實講平時果d 菜我唔會食因為我覺得一定洗唔乾淨。但知道左店主甘用心之後,我毫無猶疑地食晒!
成間鋪得2張bar櫈, 主要做外賣,我無諗過會係一間甘細既鋪頭度坐左差唔多2個鐘,亦都無諗過之後會打篇2000字既食評。 係呢2個鐘入面,店主同我地既互動,連鎖餐廳絕對做唔到。 小店就係有呢份人情味同想進步既心。 就係呢2個鐘既互動,令我寫到我寫blog 以來第一篇2000 字食評。平時食完就走我真係好難寫到2000 字。我諗呢個亦都係openrice 想見到既野:食客同食肆既互動再由 blogger 分享出黎,而唔係交report 甘款。今餐真係獲益良多!