香港仔係香港傳統嘅魚產地🐟,有一樣名物叫艇仔粉,由船家喺船上面煮比客人食🛶。今次藉住食飯時間,專程走去試吓呢一個香港仔名物,不過今次我就唔係幫襯船上面嗰間,而係搭街渡過鴨脷洲試吓另一間出名食艇仔粉嘅小店。入到舖頭,大部份嘅客人都係叫呢一個最出名嘅香港仔名物:招牌艇仔粉。今次係我第一次食艇仔粉,原來艇仔粉嘅餸都幾豐富,有叉燒、燒鴨、魚蛋、炸魚片、紅腸、炸魚皮。首先要讚嘅係佢嘅炸魚皮,非常酥脆,又唔會碎濕濕,而且店舖都好慷慨,起碼都有四至五大片炸魚皮。其次要讚一讚個湯底,湯底係由大地魚熬制而成,湯底鮮味濃郁,我幾乎飲晒成碗。不過唔知係咪有落少少味精,飲完後都有少少口渴。河粉就用上幼河粉,非常滑口,而且份量都唔少。魚蛋只有一粒,係白魚蛋,不過唔係好彈牙。炸魚片方面,就略嫌炸皮有點硬。最後我再叫埋杯熱奶茶來作結,奶茶都算幾香滑,不錯。總括而言,雖然叉燒、燒鴨同紅腸等燒味唔係話出色過人,但以這個價錢可以食到六樣餸,仲加埋有魚湯飲,我覺得性價比都幾高。而且店舖嘅位置都幾方便,除咗由香港仔搭街渡過嚟之外,其實而家搭港鐵喺利東站A1一出就會見到,想懷緬香港舊日漁村情懷嘅朋友一定要來試試。
招牌艇仔粉

熱奶茶