開左南港島線都未撘過,是日放假就去鴨脷洲行下。聽講有間好出名嘅艇仔粉叫漁港艇仔粉,撘到利東站出站一出就見到,但店面寫住內部裝修,好彩有位熱心市民告知搬左去新舖😊店門口好多人等位又好多等外賣,熱鬧非常,大概等左十分鐘左右就有位了,難得來一次叫多啲嘢試下先😋⭐招牌艇仔河粉哈哈,唔使諗一定要試招牌粉,有魚皮、魚片、魚蛋、叉燒、燒鴨、紅腸同生菜,好豐富好多餸,湯頭鮮味,河粉好滑,真係幾好味噃😋⭐招牌艇仔湯飯朋友都係諗住食招牌粉,但又廢事一樣,就轉左要湯飯,餸是一樣的,飯感覺更大碗,朋友話好好味,連湯都飲晒😆⭐炸魚柳烚蛋沙律見呢樣都多人叫,我地都唔執輸叫番份先,炸魚柳即炸的,又香又脆又大塊,沙律係雜果沙律,甜甜地幾好味,烚蛋就無咩特別啦。⭐粒粒西多士雞翼薯角仲有叫左西多士,附上一碟花生醬同煉奶🤤多醬正呀!西多、雞翼同薯角同樣係即炸的,香噴噴~⭐凍檸茶 & 熱利賓納招牌粉飲品要加錢,但另外兩個常餐就有飲品送,咁樣夾埋叫感覺抵左🤣熱利賓納好大杯又沖得濃,凍檸茶有四片檸檬仲要厚切,檸味十足,正!一點黎食咁多人等位唔出奇,點知後來三點幾四點經過都仲係企滿人,呢檔漁港艇仔粉真係好受歡迎呀😆
開左南港島線都未撘過,是日放假就去鴨脷洲行下。

⭐招牌艇仔河粉

⭐招牌艇仔湯飯

⭐炸魚柳烚蛋沙律

⭐粒粒西多士雞翼薯角

⭐凍檸茶 & 熱利賓納

2024-04-13
2024-04-18 180 瀏覽
一直都想去香港仔吃艇仔粉網上一搜 鴨脷洲非常有名氣的艇仔粉專門店《漁港艇仔粉》當然要試試餐廳口門已很多人排隊門面裝修得好有心機以「碗艇仔粉」吸睛🤩內部裝修是介紹以前鴨脷洲漁村是一個不錯的裝修餐牌當然少不了 No.1️⃣ 招牌艇仔粉 亦有不同美食 供應大家尋覓⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🐔🦆🐟No.1 招牌艇仔粉招牌艇仔粉是店家人氣 NO.1 的招牌菜每枱必點的招牌菜以奶白色的湯頭為主 是大地魚湯熬製入口清甜濃郁配菜有燒鵝 、叉燒、 紅腸、 魚蛋、炸魚皮、魚片、生菜可一次過品嚐多種 非常豐富河粉份量頗多😆.🥫🍜蕃茄薯仔肉碎豬扒通粉 蕃茄薯仔肉碎湯底 經典配搭 湯底很濃厚配掛汁加強的通粉 啖啖都有蕃茄薯仔肉碎湯🥩另外豬扒切件呈上 口感 厚度亦很不錯.🫔🥟招牌炸物拼盤即叫即炸 熱騰騰有魚蛋、魚片頭、墨丸和雲吞有泰式酸辣醬沾來吃 可提升口味.飲品
一直都想去香港仔吃艇仔粉

招牌艇仔粉是店家人氣 NO.1 的招牌菜
每枱必點的招牌菜
以奶白色的湯頭為主 是大地魚湯熬製
入口清甜濃郁
配菜有燒鵝 、叉燒、 紅腸、 魚蛋、炸魚皮、魚片、生菜
可一次過品嚐多種 非常豐富
啖啖都有蕃茄薯仔肉碎湯🥩
另外豬扒切件呈上 口感 厚度亦很不錯
🫔🥟招牌炸物拼盤
即叫即炸 熱騰騰
有魚蛋、魚片頭、墨丸和雲吞
有泰式酸辣醬沾來吃 可提升口味
飲品 [青檸梳打梳打]及 [柚子七喜]
口感清涼 消暑解渴

2024-04-14 104 瀏覽
這間漁港艇仔粉係舊舖對面新開了分店,新店環境比舊店光猛舒服,星期六兩點後仍然爆場,好彩等位都算快。招牌漁港艇仔粉是每枱必點,使用無味精的魚湯作為湯底,十分鮮甜,多飲都沒有口渴感,一碗艇仔粉有魚片、紅腸、燒鴨、叉燒、魚蛋、魚皮及生菜,十分豐富,麵底可自選。四寶粉的湯底一樣是鮮魚湯,內邊有魚扎、魚餃、墨丸及肉丸,丸類都是彈牙的。炸物拼盤有魚蛋、片頭、墨丸、雲吞各2粒$49, 炸得金黃香脆,特別是雲吞,好香口。沾上甜酸醬更美味。

2024-04-13
2024-03-31 120 瀏覽
鴨脷洲洪聖爺文化節今年又搞,去湊熱鬧,感受一下氣氛。節目非常豐富,玩到夜晚,在附近找一間當地非常有名氣的艇仔粉專門店品嚐後才回家。招牌艇仔粉燒鵝,义燒,紅腸,魚蛋,炸魚皮,魚片,生菜湯頭鮮甜,採用了大地魚,經過烘焙後放入湯內熬製,不但味道鮮美,營養價值很高。炸魚皮脆卜卜,難不得係人氣之選。燒鵝皮薄肉嫰。魚蛋,魚片勁有彈力。食材多多,可一次過品嚐多種,最啱貪食嘅我。青檸柑桔話梅蜜酸,甜,鹹…濃稠好飲,飲後喉嚨好舒服。
鴨脷洲洪聖爺文化節今年又搞,去湊熱鬧,感受一下氣氛。

招牌艇仔粉
燒鵝,义燒,紅腸,魚蛋,炸魚皮,魚片,生菜
炸魚皮脆卜卜,難不得係人氣之選。
燒鵝皮薄肉嫰。
魚蛋,魚片勁有彈力。
食材多多,可一次過品嚐多種,最啱貪食嘅我。

青檸柑桔話梅蜜
酸,甜,鹹…濃稠好飲,飲後喉嚨好舒服。

2024-03-30
2024-03-25 120 瀏覽
好耐無去鴨脷洲啦,今日經過一間艇仔粉好多人排隊就去試下鋪頭裝修得好有心機門口個碗艇仔粉好過癮舖頭入邊都有介紹以前鴨脷洲漁村係點樣嘅,我哋兩個人嗌咗好多嘢一碗燒鵝瀨粉、招牌艇仔粉、淨四寶、炸物拼盤、雪山粒粒西多士,要讚吓佢個招牌好足料燒鵝好嫩滑,奶白色魚湯冇味精好有心超鍾意佢個炸魚片頭好彈牙見個個都有嗌西多士我都有嗌下唔使自己切真係好方便!配埋煉奶同花生醬,一啖咬落去好滿足平時過去鴨脷洲行吓,都可以試吓呢間!
好耐無去鴨脷洲啦,今日經過一間艇仔粉好多人排隊就去試下
鋪頭裝修得好有心機
門口個碗艇仔粉好過癮
燒鵝好嫩滑,奶白色魚湯冇味精好有心
超鍾意佢個炸魚片頭好彈牙
見個個都有嗌西多士我都有嗌下
唔使自己切真係好方便!配埋煉奶同花生醬,一啖咬落去好滿足
平時過去鴨脷洲行吓,都可以試吓呢間!
2024-03-24 100 瀏覽
友人介紹我去鴨脷洲食艇仔粉,今日終於有時間坐地鐵去利東站再行去大鴨脷洲街方向,店舖就係地鐵站附近,地點超方便。艇仔粉的魚湯每日新鮮煲,味道鮮甜濃郁好好飲[ No.3 魚蛋粉 $40 ] 轉 [ 烏冬 +$6 ] 用大地魚做湯底,鮮甜好味,魚片及魚蛋口感彈牙好味,湯底好好飲,把全碗飲清。另外追加了半份 [ 炸魚皮 $13 ] 口感超香脆,有微微的魚香味,單獨作為小吃也可以,浸上大地魚湯一同食,就更美味最後叫了份量好大份的 [ 招牌粒粒西多士 $34 ] 大大粒方形西多士,面層灑上糖霜,蛋味香濃,外層微脆,食落口感鬆軟綿密,配上鮮奶油及花生醬飲品 [ 招牌青檸蝶豆花梳打 $21 ] 口感清涼,加入青檸和蝶豆花,口感酸酸甜甜,消暑解渴

2024-03-23
  • 招牌粒粒西多士
  • No.3 魚蛋粉
  • 炸魚皮
2024-03-19 73 瀏覽
之前同事叫外賣嘅時候試過一啖湯,已經覺得一定要去堂食試試,今日咁啱經過就即刻入去堂食!試一試鴨脷洲名物🤤一入去啲落單阿姐都很Nice,啲嘢食又係極速尼到💙招牌艇仔粉($48)識食一定係叫瀨粉✨一飲個湯驚為天人,真係零味精,濃郁嘅魚湯好鮮甜,加上入邊嘅嘢好多唔同既餸,有紅腸、墨魚丸、炸魚皮、燒鵝等等。足料都唔知食咩好先😆令碗嘢更加好食就係加胡椒粉,加完之後個魚湯嘅鮮味更加出❤️超推薦!!!雪山粒粒西多士( $32)冇諗過咁大份,一上到黎熱辣辣,即叫即炸,每啖都好鬆軟,再加上更上嘅煉奶同花生醬,好滿足🍯炸魚皮($25)一入鋪頭就即刻嗌咗呢個,配艇仔粉一流,吸晒啲魚湯,份量又係驚人地多,一落單即刻俾咗一大包我哋👀蒜香炸雞翼($45)呢個我覺得比起炸雲吞普通咗啲,但係都係即炸即整,脆卜卜但就唔太識都蒜香味,但作為正常炸雞翼佢係合格的,但另一款炸雲吞就真係幾唔錯,因為入邊真係真材實料放咗隻蝦☺️

招牌艇仔粉($48)

雪山粒粒西多士( $32)

炸魚皮($25)

蒜香炸雞翼($45)

*🐟🐡大地魚🐠湯艇仔粉🐟放舊相系列🔖話說唔記得幾時咁有閒情日緻去食碗粉😂咁就揀左呢間漁港艇仔粉 仲要係大街😂.🔸No.1 招牌艇仔粉$48🔸醒目女揀左人地既no 1 又真係幾重魚湯味🐟同埋飲左少少湯都唔會有好大口乾感😂D餸就真係每樣一兩件咁 so far 都夠食🤣幾喜歡佢既大地魚味 唔似平時會飲到既味😂.🔹No2.秘製沙嗲牛肉麵 $46🔹佢叫完no 1 我咪no 2 試下佢地秘製沙嗲牛😂嘩 原來佢既湯底係雲吞麵個隻湯😂😂本人唔太喜好呢個味 但唔可以否認佢岩其他人口味🤣所以個人口味認為會喜歡茶餐廳既沙嗲牛😍.🔸 雪山粒粒西多士 $41🔸西多士切左粒粒呈上再配糖霜係面☺️我就覺得一般 唔太特別🥲不過係呢度食到d fusion food都別有一番風味😆
🐟🐡大地魚🐠湯艇仔粉🐟
我就覺得一般 唔太特別🥲
不過係呢度食到d fusion food都別有一番風味😆
  • 招牌艇仔粉
2024-01-19 153 瀏覽
放工同朋友係鴨脷洲搵餐廳,住左係鴨脷洲咁多年聽同見得多艇仔粉,不過就係冇食過😂😂今日我地兩個都唔太餓,所以叫左一碗招牌艇仔粉同埋一個雪山粒粒西多士share😋1. No.1 招牌艇仔粉 $48個魚湯底又真係好鮮🐟味,配河粉餸有炸魚皮,魚蛋片,燒鵝,叉燒,魚蛋,紅腸坦白講啲餸就冇咩特別😂只有個炸魚片比想像中脆,好好味🙈可惜得一片😅2. 雪山粒粒西多士 $34依個西多士比想像中大粒,每一粒嘅size都好標準,四四方方好似一粒骰仔咁,要兩啖先會食得晒😆而且每一粒都唔會太油,感覺冇咁熱氣👍🏽配埋煉奶同埋花生醬,鍾意食有花生醬嘅西多士嘅人應該會幾鍾意😋不過我個人黎講仍然鍾意落返糖漿嘅西多士😂

1. No.1 招牌艇仔粉 $48
個魚湯底又真係好鮮🐟味,配河粉
餸有炸魚皮,魚蛋片,燒鵝,叉燒,魚蛋,紅腸

2. 雪山粒粒西多士 $34
2024-01-17
2024-01-08 130 瀏覽
所謂嘅艇仔粉,就係以前喺避風塘嘅時候有啲艇專登會煮一啲粉供應俾避風塘嘅船家食,所以我都想試吓,呢間出名嘅艇仔粉就搬咗上鴨脷洲。第一次試吓咩叫艇仔粉,裏面有魚蛋,魚片,紅腸,燒鴨,叉燒同埋炸魚皮,其實係一個大雜燴,乜都有,我覺得好正常嘅一碗粉囉,魚湯係咪特別鮮?佢係用大地魚製造出嚟,係幾好味嘅!我而家先知大地魚,原來就係比目魚!This is a rice noodle bowl with everything in it.

我而家先知大地魚,原來就係比目魚!

2024-01-08
2023-11-09 272 瀏覽
在香港可以食到漁港風味的地方不多,但我知係鴨脷洲大街的「漁港艇仔粉」就食到老香港的艇仔粉味道,因為佢嘅湯底係漁港獨有的大地魚湯,好好味😋識食緊係黎呢度😉招牌艇仔粉 $48好多人唔知食艇仔粉的精髓係個湯底,教大家一個小貼士,就是要加「胡椒粉」在艇仔粉上面,會更帶出大地魚湯底既味道。艇仔粉有魚皮、魚旦、紅腸、叉燒、燒鴨,樣樣都咁好味😋好滿足😌雜果沙律 $35沙律醬的份量好適中,又夠酸、夠大份,我當做飯後果咁食,好健康。熱朱古力 $7(跟餐)好飲😋

招牌艇仔粉 $48

雜果沙律

雜果沙律 $35

朱古力

熱朱古力 $7(跟餐)
好飲😋

2023-11-06
雜果沙律
朱古力
又要嚟鴨脷洲呢個美食沙漠上堂🙈上次食咗泰國嘢,今次同朋友試艇仔粉午市時段好旺場,要等位除咗艇仔粉、仲有多款魚蛋雲吞湯粉,另外有常餐、飯類、招牌炸物等▶️ 麻辣雞扒烏冬 ($51)唯一一款烏冬選擇,如果叫湯粉轉烏冬要加$6,同埋唔包飲品本人唔食麻辣,所以叫咗走辣🙈賣相係平平無奇一碗湯烏冬雞扒連皮,肉質滑嫩,味道新鮮,偏多油脂🐔烏冬並非日式烏冬,唔夠煙韌彈牙,比較實身似上海湯粗麵好在唔易斷,食落算滑身反而湯底出色👍🏻用上不含味精魚湯,鹹中帶魚鮮味,仲有大量青蔥,只係因為雞髀而油咗少少成為呢碗普通烏冬嘅精髓▶️ 雪山粒粒西多士 ($41)上枱「嘩」咗聲😂比預期中大份唔係一口西多士,而係兩口每粒size好平均,正正方方好厚身西多士口感唔錯🍞麵包為主,食落鬆軟棉密外面不算香脆 ,未必啱鍾意脆口人士,但我幾like呢個,感覺冇咁熱氣蛋味香,灑上少許糖霜,味道似高力豆沙👅花生醬同煉奶分開上嘅,可能係唔想整淋啱啱炸起嘅西多士,同埋可以俾客人自己控制甜味花生醬比較流質🥜有花生味但唔算香濃,煉奶夠甜雖然唔係佢哋招牌菜,但個人覺得有驚喜同幾值得試 (好食過上次陳新記)▶️ No.1招牌艇仔粉 ($48)大部份人嚟
又要嚟鴨脷洲呢個美食沙漠上堂🙈
上次食咗泰國嘢,今次同朋友試艇仔粉
午市時段好旺場,要等位

▶️ 麻辣雞扒烏冬 ($51)
唯一一款烏冬選擇,如果叫湯粉轉烏冬要加$6,同埋唔包飲品
本人唔食麻辣,所以叫咗走辣🙈
賣相係平平無奇一碗湯烏冬
雞扒連皮,肉質滑嫩,味道新鮮,偏多油脂🐔

烏冬並非日式烏冬,唔夠煙韌彈牙,比較實身似上海湯粗麵
好在唔易斷,食落算滑身
成為呢碗普通烏冬嘅精髓
麻辣雞扒烏冬

▶️ 雪山粒粒西多士 ($41)
上枱「嘩」咗聲😂比預期中大份
唔係一口西多士,而係兩口
每粒size好平均,正正方方好厚身
西多士口感唔錯🍞麵包為主,食落鬆軟棉密
蛋味香,灑上少許糖霜,味道似高力豆沙👅
雪山粒粒西多士

花生醬比較流質🥜有花生味但唔算香濃,煉奶夠甜

▶️ No.1招牌艇仔粉 ($48)
大部份人嚟都叫呢個
超多配料:叉燒、魚蛋、魚片、紅腸、炸魚皮、燒鵝
朋友話叉燒同魚蛋最好食,聽到隔離客人話鍾意魚片😆
河粉底質感唔錯,滑捋捋唔會太腍
湯底同樣用上不含味精鮮魚湯,朋友大讚之餘仲飲晒,一滴不留🍲
No.1招牌艇仔粉

▶️ 凍奶茶 (+$4)
唔記得叫少甜,飲落有台式珍珠奶茶甜度🫣
完全品嚐唔出茶味
不過食完鹹嘅湯烏冬飲番幾啖都幾啱嘅,口渴之下都會飲晒
凍奶茶

最出色當然係佢個鮮魚湯底🐟令佢嘅湯麵河粉與眾不同
其次係西多士有驚喜!
不過有個朋友叫咗生炸雲吞配沙律,份量好細,俾朋友取笑係佢嘅減肥餐🤣
環境狹窄啲,坐得比較迫,有機會要同人搭枱
因為長期有人等位,都唔好意思食太耐,費事阻住佢哋做生意
服務幾好,姐姐同叔叔有人情味
性價比高,平均$50/人有埋飲品
可以話係鴨脷洲嘅「特產」
雪山粒粒西多士
No.1招牌艇仔粉
位於鴨脷洲的港式粉麵店,主打以大地魚湯作湯底,製作不同的港式艇仔粉風味。另外還有飯餐、常餐、炸物、多士等等,選擇相當多。大地魚湯粉麵類:墨魚丸粉這碗湯粉,另加紫菜及魚蛋,麵底選擇了幼麵。湯底淡白色,加入了大地魚熬製,味道鮮香,卻不帶腥味。另外嗜辣的朋友不妨試試自家製的辣椒油,辣香味有層次。丸子多粒,白魚蛋很彈牙;墨魚丸爽口;紫菜吸收了湯底精華,淡淡鹹香。大地魚湯粉麵類:油菜生菜新鮮、翠綠,大大一碟。飲品:柯華田一杯熱的柯華田,少甜,很暖胃。
位於鴨脷洲的港式粉麵店,
主打以大地魚湯作湯底,製作不同的港式艇仔粉風味。
另外還有飯餐、常餐、炸物、多士等等,選擇相當多。
大地魚湯粉麵類:墨魚丸粉

這碗湯粉,另加紫菜及魚蛋,
麵底選擇了幼麵。
墨魚丸爽口;
紫菜吸收了湯底精華,淡淡鹹香。
大地魚湯粉麵類:油菜

生菜新鮮、翠綠,大大一碟。
飲品:柯華田

一杯熱的柯華田,少甜,很暖胃。
呢間喺鴨脷洲一直都係好出名,幾年前喺度做嘢都食過一兩次,係好正!今次特登返嚟再食,好彩就唔洗排隊😆食物水準依舊咁高質,環境就以前咁乾淨,但都可以接受既!員工人手就好充足,都好有禮貌,抵讚👍🏻✅招牌艇仔粉 ($46)佢嘅湯底係用大地魚湯底,勁鮮甜,又完全唔會覺得膩,就咁飲都好舒服!😗加上彈牙嘅河粉同用料靚既配料,叉燒,燒鵝,紅腸,炸魚皮,魚蛋片,,全部都好正!🤤令人回味無窮👍🏻✅秘製沙嗲牛肉麵 ($46)本身以為佢係主打大地魚湯底,冇諗過佢個沙嗲牛都好正,個汁好夠味好夠濃,牛肉夠淋,重牛味,正爆!👍🏻👍🏻✅炸魚皮 ($23)真係一流!佢嘅外脆係超香脆,仲有好輕微嘅魚香味,又完全唔會覺得膩口🤤再點少少大地魚湯,無得頂!

✅招牌艇仔粉 ($46)

✅秘製沙嗲牛肉麵 ($46)

✅炸魚皮 ($23)
2023-10-18 79 瀏覽
喺利東,唔熟悉呢區,好肚餓,要食嘢,喺車站對面見到呢間,咁就諗住簡單食一餐🤣呢度有 $58「出前一丁餐配熱飲」,揀咗「即煎豬扒一丁,再配:餐肉、煎蛋,包熱飲,要咗熱奶茶☕️」;再加 $42「大地魚湯底淨雲吞」🤣「即煎豬扒一丁」仲可以揀「大地魚湯」或者「出前一丁湯」,咁我揀咗「出前一丁湯」🤣;豬扒煎香咗再切成bite-size,肉質軟熟,食落香口😋;出前一丁麵 就梗係好味啦🤣「大地魚湯底淨雲吞」:飲啖湯先,熱辣辣,真係有濃郁魚味,好飲😋;雲吞裏邊有蝦仁🍤;仲有啲生菜浸咗響魚湯度🤩「熱奶茶☕️」幾滑🤩再加咗碟「油菜」,係生菜🥬,簡單爽脆好食😋

「熱奶茶☕️」幾滑🤩

再加咗碟「油菜」,係生菜🥬,簡單爽脆好食😋