2022-06-06
餐廳喺厚福街H8,走美式餐廳風格,簡約開揚,望到窗外藍天白雲,餐紙有隻可愛卡通龍蝦,令人心情舒暢。餐廳嘅招牌菜式係【海鮮袋】,做法係將海鮮連埋醬汁放入袋滾熟。呢個烹煮方法令海鮮味鎖住唔會流失,保留原有味道。我哋揀咗馬尼拉蜆、原隻魷魚(去頭)、小龍蝦配檸檬胡椒汁。叫完海鮮袋我哋都揀返啲小食、主食、飲品。【Chocolate Monkey】以香蕉汁、朱古力漿、牛奶製作、上面仲有鮮香蕉果肉同棉花糖。飲完係會肥嘅,但香蕉同朱古力都係my favourite,無辦法啦🤪【Coffee Flow】以Dark Rum同Kahlua利口酒混合咖啡、香蕉加上忌廉;香甜易入口。【黑松露三文魚丸】擺盤幾特別,三文魚丸裝喺玻璃樽入面,底部係麵包糠。麵包糠令到三文魚丸外皮口感更鬆脆,裡面係熟三文魚碎,配黑松露味同沙律醬,味道都幾豐富。【熔岩芝士牛肉漢堡】黑色嘅竹炭麵包,上面插住青綠色生菜、鮮紅蕃茄、煙肉、裡面係鮮黃色熔岩芝士同漢堡。成個色彩配搭幾繽紛。先食薯條,熱辣辣可以蘸芝士食;漢堡切開嗰陣牛肉滲出肉汁,食落先嚐到竹炭麵包嘅香甜,之後就到軟滑嘅芝士,最後就係肉味濃郁非常juicy嘅牛肉,好高質。食完可以食埋蔬
先食薯條,熱辣辣可以蘸芝士食;漢堡切開嗰陣牛肉滲出肉汁,食落先嚐到竹炭麵包嘅香甜,之後就到軟滑嘅芝士,最後就係肉味濃郁非常juicy嘅牛肉,好高質。食完可以食埋蔬菜沙律減低膩感。
海鮮袋出嚟啦,店員先重覆上下倒轉幾次令到海鮮同醬汁均勻沾到每件海鮮同配菜,然後解開袋口,牛油香味同海鮮鮮味即刻冒出。
小龍蝦新鮮,蝦肉容易剝離蝦殼,肉質鮮甜夠晒新鮮;原隻魷魚就切成魷魚圈,幾彈牙;馬尼拉蜆嘅蜆肉幾大粒鮮爽;除咗海鮮仲有薯仔、粟米、腸仔粒,吸收咗海鮮精華更加好味;少少瑕疵係牛油胡椒汁嘅胡椒味稍嫌唔夠重~
周末午後食到美味海鮮,盡享休閑時光。