2020-05-12 169 瀏覽
今日收工返返去荃灣食飯,由於我地兩個人都食左下午茶嘅關係,因此都唔係話好肚餓,咁就唯有食輕d啦,於是就去左千色匯間篤篤船麵度試下啦,餐廳裝修都幾有泰國特色,牆上都有好多泰國裝飾,桌上又有去泰國食船麵必備嘅調味料,好啦,咁就睇下menu先。見到個menu有飯,有麵另外就重有小食,但係我地就主要真係想食麵,於是就點左以下菜式啦。首先黎嘅係小食香茅豬扒,一上枱就感覺好怪,點解可以咁樣衰呀!一塊豬扒亂咁切,碎晒,重要炸到柴左,其實豬扒就應該係碟上,咁食落去就乾左d啦!都夠味嘅,但係25蚊就超唔值啦!跟住就到我碗泰式牛魔王上場啦,e碗野就正常好多,賣相係完全吸引,配料充足,河粉唔錯,幾好食,而個湯底都好濃味,味道似足傳統牛血湯,牛丸同埋蘿蔔都可以,值得推介。跟住就到我朋友果碗啦,佢選擇左豬潤,豬手同埋豬腩肉,分別就係佢選擇左豬辣湯,試左佢一啖湯,個人覺得辣湯係更加香口呀,配料都係唔錯呀!會再黎幫襯。但係唔食小食