2017-11-29
在銅鑼灣shopping後,想找個地方靜靜地同朋友傾下計,同埋食少少野。地舖既餐廳我覺得太多人,好難傾計,就算係靜既餐廳,又會因為人流太多,帶俾我地無影既壓迫感,好難暢所欲言,最後我地選佐呢間位於澳門逸園中心既日本餐廳。餐廳格調高貴,人流唔多,每一枱既位置都有足夠既空間感,讓人感覺夠哂privacy。剛剛坐下,還未落單,店員已經為我們遞上餐前小食。原來係牛舌,並唔係平時食到既花生,或者蒜頭既行貨,剛好牛舌係我其中一樣最鐘意既小食,好好味。細看餐牌,食物種類有不少,而每一款食物也會有圖文並戍,方便客人,或者旅客去點菜。峰蜜柚子soda $43峰蜜柚子梳打好大杯,而且價錢唔算貴,一杯可以飲足2小時,而且冰唔算多,全部溶哂都唔會變得太淡味。拖羅吞拿魚刺身 $268拖羅係我既最愛,而呢度既拖羅絕對有日本當地食既質素,入口即溶,非常肥美,食落有點像吃吞拿魚扒的感覺,因為真係好大塊,為我帶來非常大的滿足感。牛油果飛魚子沙律 $78牛油果非常健康,相信係所有人都知既事實,呢個沙律配上芝麻醬和飛魚子去帶來更多的口感,飛魚子都算幾大粒,食落爆漿既口感和沙律很match,而沙律菜亦都夠爽夠甜。串烤鰻魚 $
剛剛坐下,還未落單,店員已經為我們遞上餐前小食。
峰蜜柚子soda $43
拖羅吞拿魚刺身 $268
牛油果飛魚子沙律 $78
串烤鰻魚 $48 一串
串烤鰻魚係即叫即烤既,所以上枱既時候仍然很熱,而不多既鰻魚汁先塗上鰻魚面再烤,所以唔會俾醬汁蓋過鰻魚既鮮和甜,好好味,而且鰻魚夠厚身,口感很好。
凍蕎麥麵 $55
主食最後我們點了一份蕎麥麵,麵條煮得剛剛好,比較硬身,把wasabi加入冷麵汁就可以食用,呢個菜式好簡單,但係就真係好好味,最岩天氣熱既時候食。
要搵一間坐得舒服既餐廳傾下計,真係唔容易,好多餐廳一係就太多人,一係就隔音做得唔夠好,好容易被鄰座既客人聲浪蓋過,而呢度就非常合適一班朋友黎傾下計食下野啦,而且可以一路傾,一路再order新既野食,唔錯。