2018-10-18
朋友約今晚出尖沙咀食飯。好耐無食過泰國菜,想食下泰國野,朋友介紹來加拿芬道嘅新泰東南亞餐廳。芒果沙冰 $38夠晒冰凍,芒果味濃郁。冬蔭功(細)$78到泰國餐館,必試冬蔭功,貪佢夠正宗。冬蔭功唔太辣,反而好香濃,岩晒香港人口味。湯底有蝦、菇,非常足料。就算係細 size, 份量都好大碗,可以同朋友一齊 share。串燒 $88牛肉、豬肉、雞肉串燒各有兩串,總共六串。燒得剛剛好,肉汁豐富,配上沙嗲醬真係一絕。麵包焗咖哩軟殼蟹 $208咖哩好香濃,配上經烤焗嘅香脆麵包,好惹味。麵包索晒咖哩嘅香味。特別要讚一讚個軟殼蟹,整得好正,好有口感。印度薄餅 $30咖哩配印度薄餅是常識吧。薄餅烤得好香脆,份量夠多,點咖哩真係好正。泰式蝦炒金邊粉 $98份量好足料,金邊粉炒得好夠鑊氣。食之前將碎花生同鋪面嘅煎蛋,仲有其他配料撈一撈,趁熱食係重點。燈光暗暗地,好有氣氛,環境都幾輕鬆,而且座位夠寬闊,我地因爲有訂位,有疏化位坐添,超舒服。兩個人食咗$600唔洗,正宗泰國菜黎講算係好抵食。
芒果沙冰 $38
夠晒冰凍,芒果味濃郁。
冬蔭功(細)$78
串燒 $88
麵包焗咖哩軟殼蟹 $208
印度薄餅 $30
泰式蝦炒金邊粉 $98
兩個人食咗$600唔洗,正宗泰國菜黎講算係好抵食。