2017-08-23 99 瀏覽
今日嚟到呢間邊爐鋪,一出lift就有幾個大大透明缸,海鮮生生猛猛, 餐廳都算大,空間感十足,每張枱感覺好鬆動,對追求舒適坐位嘅食客,額外有位可以放到背包,手袋。呢度燈光微暗,相比其他邊爐店,呢度算靜,一班朋友傾計食野最舒服。餐廳首選最重要當然是湯底,因為我從未試過4色煱,貪新鮮要叫呢個,4色鍋甜酸苦辣樣樣齊,就好似我地的人生咁。甜鍋-湯底用魚煲過,内的餸有蕃茄、蝦、花甲等。呢個湯底真係好甜、好得意,放咩落去都有個種甜鮮味。酸鍋-湯底有酸菜同豬骨,有少少胡椒味,我覺得有d似胡椒豬肚湯。呢個湯底亦是我最喜歡的,少少酸又有d胡椒味,好惹味。辣鍋-呢個麻辣鍋,開頭食覺得辣味小兒科,完全係食開小辣的我都接受到,但點知食食下麻辣味透出黎,真係越食越辣,但個種辣係爽嘅。苦-苦瓜肉打成細粒,苦苦甘甘咁,我覺得菜放呢隔煮幾好,清清地。清酒豚肉脂肪平均分布在豚肉上,煮熟後脂香滿滿,可以沾上麻醬,口感嫰滑。再特別的食法可以點清酒,因為我唔好酒,無緣嘗試。鵝肝墨魚丸嘩,4大粒白白的墨魚丸,手打墨魚丸好彈牙,咬到中心處有香滑的鵝肝。黑腐竹脆肉鯇脆肉鲩肉质结實、清爽、脆口,煮耐左亦唔爛、且肉味清香可口。蝦滑蝦滑新

甜鍋-湯底用魚煲過,内的餸有蕃茄、蝦、花甲等。
呢個湯底真係好甜、好得意,放咩落去都有個種甜鮮味。
清酒豚肉

再特別的食法可以點清酒,因為我唔好酒,無緣嘗試。

鵝肝墨魚丸

黑腐竹
脆肉鯇

脆肉鲩肉质结實、清爽、脆口,煮耐左亦唔爛、且肉味清香可口。
蝦滑蝦滑新鮮,蝦滑口感佳且滑口,蝦味十足。