2023-12-09 557 瀏覽
今次嘅美食探險,我來到咗一間泰國小店,真係有種彷彿踏入咗曼谷小街嘅感覺。喺度,我隨意叫咗班蕉包金條,啖啖香脆,包裹嘅蝦仁鮮美得嚟唔油膩,真係一試難忘。咬落去嘅時候,外皮嘅脆勁同裡面嘅鮮嫩,簡直係完美對比,好味到停唔到口!當然,點可以錯過傳統嘅泰式青木瓜沙律?條絲爽口,酸酸甜甜嘅調味,完美釋放喺每一啖之中,仲有啲微微辣添,正到不得了,食一啖又一啖,根本停唔住!最後嚟咗碟咖喱蟹,滿滿嘅椰香撲鼻而來,一夾開肥美嘅蟹腳,咖喱醬汁裹住蟹肉,入口即溶,味道豐富而唔覺膩,重點係,佢嘅辣度剛剛好,啱晒像我咁唔能夠食得太辣嘅人。食完之後,仲熱氣騰騰咁送上一壺香茅茶,搭得好就係咁回甘,餐後舒服到一個不得了。總之,今次食得好開心好滿足,泰式美食,下次還會再來!🥘🥗🦀