2018-03-01
之前有朋友喺銅鑼灣分店食過讚不絶口,今晚收工約咗男友食飯,凍凍地就想打邊爐,但平時d打邊爐好熱氣,即刻諗起呢個養生鍋,咁啱打電話去問又有位,爽呀!食物種類都幾豐富,但價格偏貴,尤其是肉類全部都屬貴價貨(實際係咪高質就唔知),另有幾款由台灣空運來嘅特産。餐廳有個特點就係好多食物都可以order半份,就算好似我哋咁得兩個人食,都可以叫多d款。美人鍋原隻竹𢇁雞滋陰養顔,加埋杞子、南棗、金華火腿、黨參同勁大粒嘅圓肉,個湯好甜超好飲。未放其他食物之前,先飲幾啖湯,再食入面嘅雞!另一個主角就係桃膠,顧名思義,桃膠即係桃樹嘅產物,係桃樹皮裂開所流出嚟嘅樹脂液,具天然修復功能,當樹脂遇到空氣凝結後,就成為硬身晶體就即係桃膠嘞!桃膠顏色橙橙黃黃,質感同口感都好似蒟蒻,但又煙韌有彈性,坊間認為桃膠含有非常豐富嘅植物性膠原蛋白,具嫩滑肌膚同增加皮膚彈性效果,兼通血脂降膽固醇。近年桃膠仲被封為「平民燕窩」,功效可媲美貴價的燕窩、花膠,但事實上原來桃膠唔係直接對美顏有幫助,佢只係會被大腸吸收,對潤腸、通便有幫助,只係間接有助美顏。桃膠係對陰虛人士有幫助,呢類人士因體內缺水,容易令腸道乾燥而出現腸燥便秘,加快排出
美人鍋
近年桃膠仲被封為「平民燕窩」,功效可媲美貴價的燕窩、花膠,但事實上原來桃膠唔係直接對美顏有幫助,佢只係會被大腸吸收,對潤腸、通便有幫助,只係間接有助美顏。桃膠係對陰虛人士有幫助,呢類人士因體內缺水,容易令腸道乾燥而出現腸燥便秘,加快排出體內多餘廢物。功效較似雪耳,對腸胃滋陰功效較好,食下都無妨!
韭菜餃(半份) + 墨魚丸(半份)
韭菜夠香,半份有4粒,2個人啱啱好!
墨魚丸新鮮彈牙,同樣半份有4粒,可以每款食物試下又唔會食唔晒或者食得太多!
鴨血
鴨血顏色偏咖啡色,質地比較滑嫩,煮耐咗都唔會硬,口感細嫩爽滑。
佢含有蛋白質、鐵等營養素,補血一流。不過,鴨血比起豬血鐵質多19倍,鉀含量都高過豬血,同時磷、鈉和膽固醇都遠高過豬血。
雜錦蔬菜盤
雖然整體價錢較貴,但勝有新鮮!
寬粉條
食落好似薯粉,煙煙韌韌,好好味!
2個人夠晒食,HSBC卡埋單仲有9折~