2017-07-03 2352 瀏覽
今天同朋友在尖沙咀做完嘢搵食,大家意見分歧,有些想食雞煲,有些想食火鍋輕鬆吓,有些想食海鮮…終於喺Openrice搵到呢間"同人鍋"可以一次過滿足大家嘅願望。餐廳屬於新式火鍋店,裝修簡約,光猛開揚。先來一客中辣程度的麻辣雞煲,果然辣勁十足, 雞肉嫩滑新鮮,啖啖香辣雞肉,入口刺激!將響鈴放入雞煲浸汁數秒,隨即吸收香辣雞汁精華,份外惹味。 食完雞煲後,店員為我們更換另一火鍋。火鍋湯底不是普通雞湯,而是選用矜貴的花膠或龍蝦來做湯底。我們選了花膠湯底,店員推薦我們先品嚐淆足6小時的花膠湯。嘩!真的好介紹,花膠湯非常鮮甜美味,令人一再添飲,差不多整煲被我們喝過清光呢!飲完湯當然係食火鍋啦, 先來一大碟什錦丸拼盤,兩碟肥牛,新鮮生菜,餃子和魚皮餃。再加一大盤鮑魚海鮮盤,包括有鮮鮑魚,貴妃蚌, 海蝦,冰鮮生蠔,新鮮白膳片及墨魚等,份量十足。 肥牛入口溶化,餃子都幾大隻。特別一讚飽魚,肉質軟彈煙韌,令人回味。 貴妃蚌爽口清甜。生蠔稍嫌細隻,但都有蠔味。鱔片無骨兼啖啖肉爽滑有口感,加上辣味豉油增加鮮味。 飲品方面有多款選擇,美中不足是啤酒要另外收費。蕃石榴汁,菊花茶,汽水任飲 ; 另外還有整瓶的酸梅湯及

餐廳屬於新式火鍋店,裝修簡約,光猛開揚。

食完雞煲後,店員為我們更換另一火鍋火鍋湯底不是普通雞湯,而是選用矜貴的花膠或龍蝦來做湯底。我們選了花膠湯底,店員推薦我們先品嚐淆足6小時的花膠湯。嘩!真的好介紹,花膠湯非常鮮甜美味,令人一再添飲,差不多整煲被我們喝過清光呢!

飲品方面有多款選擇,美中不足是啤酒要另外收費。蕃石榴汁,菊花茶,汽水任飲 ; 另外還有整瓶的酸梅湯及竹庶水,不是太甜!

這最大賣點其實是無限時, 可以盡情飲食, 非一般任食火煱店可以媲美!

2017-06-29