2020-05-28
但因為疫情下人人變家廚, 屋企的雪櫃內也墟滿各式各樣的食材。今天到了灣仔鵝頸橋街市尋寶,發現了 它是手打丸始祖,始創於1967年,在大埔頂頂大名,一場來到 當然要買些手打肉丸的回家備用。 店子大, 現代化管理, 一進店舖感覺十分整潔, 所有凍肉、丸類、飲品也全放在凍櫃內, 而且放得整整齊齊,同外面街市形成很大反差。 這裡的冷藏食物真心多, 令我眼花撩亂,反正唔知買乜野好就問一下店員, 店員也很細心為我介紹, 我終於選左幾包較大眾口味的丸類, 所有以前只會在打邊爐時食肉丸, 所有 冷藏食物已經包包袋好, 減小被人接觸的機會, 確保衛生, 店方也提供保冷袋,仲可以行多一陣街都唔怕。 今次收穫豐富, 買了四大包丸類,包括有 台式墨魚丸 $23 、三星蔥爆貢丸 $39、零添加黑椒牛丸 $45、 炙燒芝心丸 $26 當晚已經急不及待用了三款不同的丸放湯,煮了一煲 [ 菠菜肉丸湯] 只須幾分鐘就有得食, 絕對是快靚正之選。 今次用左台式墨魚丸、三星蔥爆貢丸和炙燒芝心丸一次過吃了三款口感完完全全不同的丸子, 台式墨魚丸,鮮味夠,能吃到墨魚粒,口感豐富。 三星蔥爆貢丸最香最濃,三星蔥香突出,咬勁彈牙
今天到了灣仔鵝頸橋街市尋寶,發現了 [振興肉丸]
只須幾分鐘就有得食, 絕對是快靚正之選。
一次過吃了三款口感完完全全不同的丸子,
而這款丸子我認為用來BBQ比 較合適。
餘下 {零添加黑椒牛丸} 用來炒西蘭花, 一包有八粒, 每一粒猶如兵乓球般大, 先解凍介花,
放沸 水煮幾分鐘, 先爆薑、蒜、再加入西蘭花炒熟再放牛丸同炒, 加幾滴酒調味即成。