2019-07-01 31 瀏覽
成日聽朋友講話食臭臭鍋,好好奇究竟真係咁好食咩,但係個名好臭喎,咁究竟係臭定係香,今日終於的起心肝去食,一入到去我只係聞到成間鋪頭好香,原來佢哋唔係淨係食鍋物,仲有好多款台式料理俾你選擇,但係我梗係試返我個臭臭鍋啦,叫咗一個臭臭鍋,一個藥膳雞鍋,因為佢一個鍋係等於一個人嘅份量,所以唔怕會太大鍋,亦可以叫多幾款唔同味道嘅鍋同朋友一齊食,呢樣野做得幾好,因為可以試好多款唔同味道,一開始係個藥膳雞鍋嚟到先,聞到超級香藥膳味湯底,忍唔住係咁飲佢個湯,超正,真係落足材料佢調製,而佢啲雞肉都大大件,唔怕會唔飽,因為佢仲有其他配菜,例如豆腐,冬菇,娃娃菜,每個鍋都會有唔同嘅配菜去襯返,之後輪到主角出場,就係臭臭鍋,一嚟到真係好臭,完全係同臭豆腐嘅味道一樣,咁究竟係好食定唔好食呢?就見仁見智啦,因為有啲人都一定覺得臭豆腐好臭超級唔好食,但有啲人對臭豆腐超級喜愛,抗拒唔到,所以兩睇啦,對於我來講我就覺得還可以,因為始終同打邊爐其實冇乜分別,只係味道唔同咗,特別左。
2019-06-12
20 分鐘 (堂食)