2025-07-02
呢間Cafe位於Tower 535三樓,近銅鑼灣地鐵站D4出口,行3分鐘就到。店內走復古Pop風,色彩繽紛嘅裝潢配上懷舊卡通畫,氣氛年輕又好chill,啱晒同朋友打卡同輕鬆食飯。服務員會同你講解自選便當嘅配搭同飲品推介.我叫左兩份Build Your Own Bento,第一款點咗木魚湯烏冬、椒鹽玉子豆腐、香草南瓜、期間限定芝心漢堡扒同烤牛肩胛。木魚湯烏冬湯底清甜,帶濃郁嘅木魚香,烏冬滑溜彈牙,吸滿湯汁好惹味。椒鹽玉子豆腐外脆內軟,椒鹽香氣突出,豆腐嫩滑,食落好開胃。香草南瓜烤得軟糯,帶點甜味同香草香,口感細膩。芝心漢堡扒外層煎得微焦,內裏芝士流心,牛肉味濃,超滿足。烤牛肩胛肉質嫩滑,簡單調味突顯牛肉嘅鮮甜,份量啱晒,食落好有層次!🍱第二款揀咗日本珍珠米、醬油漬溫泉蛋、明太子日式蛋卷、手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁同味噌比目魚。日本珍珠米粒粒分明,口感軟糯,配其他菜式好match。醬油漬溫泉蛋流心效果一流,蛋黃濃郁,混入米飯食好正。明太子日式蛋卷外層煎得金黃,內裏軟滑,帶點明太子嘅鹹香,味道好豐富。手打雞肉餅外脆內嫩,牛油香蒜菇汁濃郁,菇味同雞肉好夾。味噌比目魚烤得外皮微焦,魚肉嫩滑,味
第二款揀咗日本珍珠米、醬油漬溫泉蛋、明太子日式蛋卷、手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁同味噌比目魚。日本珍珠米粒粒分明,口感軟糯,配其他菜式好match。醬油漬溫泉蛋流心效果一流,蛋黃濃郁,混入米飯食好正。明太子日式蛋卷外層煎得金黃,內裏軟滑,帶點明太子嘅鹹香,味道好豐富。手打雞肉餅外脆內嫩,牛油香蒜菇汁濃郁,菇味同雞肉好夾。味噌比目魚烤得外皮微焦,魚肉嫩滑,味噌香甜唔會太鹹,食落清新又滿足!🍙
飲品方面,我叫左抹茶柚子梳打,抹茶味濃郁但唔苦,配上柚子嘅酸甜果香,入口有陣陣氣泡感,飲落好解渴。甜度調得啱啱好,配搭重口味嘅便當真是一個好平衡,炎熱天氣嚟一杯超正!🥤
另外叫左靜岡焙茶,茶香好突出,帶點炭燒嘅煙燻味,入口順滑,回甘味道好舒服。茶味唔會太濃,飲落好解膩,配搭便當嘅豐富食材好match。🍵