2019-06-05 794 瀏覽
香港人總是對日本過江龍會有啲特別嘅情懷,莫非真係當咗日本係自己鄉下?但對於“自己鄉下”嘅食物又係咪真係認同?呢間舖剛開嘅時候好多人前來朝聖,興許就係對“自己鄉下”嘅熱誠。可惜,都只是一群三分鐘熱度,之後,甚至劣評如潮,是對“自己鄉下”食物幻想的破滅嗎?還是大家都不懂這種日本的飲食文化?講咗咁多,都應該要入返主題~而家已經唔需要排隊,自不然就成為我哋拍拖嘅聚腳點,可以慢慢坐,慢慢食~我哋最鍾意嘅夢幻雞翼,我承認,真係好乾,但勝在調味好,少少鹹,啲啲辣,餸啤酒一流,有時我哋都會講笑咁講,點解叫做夢幻雞翼?肯定係因為佢太好味,可以餸啤酒,結果搞到我哋飲多咗兩杯啤酒,搞到昏昏啲~結果夢幻咗!鍾意呢種睇住煲嘢喺我面前慢慢熟透,然後兩個人你去一下筷子,我又去下筷子,全部嘢由生嘅到熟嘅,再到嘴裡面,不是中式火鍋的味道,卻有洗筷子的快感。最後,當然係埋尾~都係普普通通嘅泡菜炒飯,濕度溫度剛剛好。而最正嘅係,自從香港客人來少咗,啲日本客人反而多咗,係佢哋真心支持自己鄉下嘅美食,食嘅就係佢哋嘅情懷。我哋呢啲唔嫌棄佢,反而又好鍾意佢嘅香港人,置身其中,就如幻想,去咗“自己鄉下”拍拖!
但對於“自己鄉下”嘅食物又係咪真係認同?
還是大家都不懂這種日本的飲食文化?
講咗咁多,都應該要入返主題~

最後,當然係埋尾~
都係普普通通嘅泡菜炒飯,濕度溫度剛剛好。