2018-06-27 209 瀏覽
當日晚上有活動,決定黎食個早Dinner. 之前仲係by7080既時候來過食lunch,當時仲覺得好好一路都想返黎食過Dinner(因為有D食物要Dinner先提供), 終於今次有機會來試下晚市.由於來得早(6點前),店內其實冇咩客。因為唔食蝦同內臟,決定唔叫世子御膳($218+10%),先小試牛刀order住大君御膳先~ 入座開爐會之後, 餐廳會上爐邊蛋,前菜同生菜. 前菜有白菜泡菜,魷魚泡菜,加上醃青瓜。 前菜都可以refill, 加落生菜夾肉一齊食一流當第一round野食到,我就好慶幸order咗最平既餐… 我兩個人黎食,廚房出野食嘅時候自動將我填既數量除左2到3…… 鰻魚同豬梅頭我寫2件佢黎一件… 烤生蠔同帶子我寫4佢黎2… 牛舌牛排骨同煙鴨胸我寫9佢黎3… 其實我地真係食得到,兩個人佢自動同我除完比單數我,燒完比邊個食呢?鰻魚同梅頭我要仲要剪開一人一半先得叫左4round,廚房嘅自動除數都做得好穩定,我唯有努力做乘數去彌補配合一下… 最過份喺連熟食都漏,第2 round已經叫水冷面同炒粉絲,冇黎過。第3round落order既時候要特登同女侍應講要佢生菜上多D(對上一次除完淨

叫左4round,廚房嘅自動除數都做得好穩定,我唯有努力做乘數去彌補配合一下… 最過份喺連熟食都漏,第2 round已經叫水冷面同炒粉絲,冇黎過。第3round落order既時候要特登同女侍應講要佢生菜上多D(對上一次除完淨返5塊…)同熟食上次冇黎提醒佢幫手跟吓,咁先有熟食食
(不過其他野食照舊除2除3)

仲有,明明成間鋪我個時間咁早根本冇咩人,上左熟食之後,竟然當我哋將上一round既肉燒晒,食完,再食埋熟食,都仲未黎新round既肉…… 老老實實,其實我真係未試過一次食放題會個爐開著檯面爐頭連自己隻碟上面都冇野食… 除左熟食之外真係咩都冇… 唯有食住年糕粉絲冷麵頂住肚先,食到我食咗大半蝶年糕,試埋冷麵粉絲,D肉都未黎

成餐嚟野食來得最齊喺最後一round, 叫左雞翼同魷魚圈,兩樣我都唔食既,再加埋雞肉試下。不過友人根據對上幾round經驗自動將食物份量x2,點知唔知係唔係因為呢round 都係平野既關係… 估佢唔到竟然寫兩件真係黎兩件!其中有D嘢係我唔食既關係,今次黎足份量嘅後果就係食到友人頂到上心口…

其實我地俾二百幾蚊,兩個人食既份量唔係真係咁多,未至於多到上菜要計除數(連第一round都同我除…),仲要拖數吓嘛…

好,除左自動除數同唔知唔小心定蓄意嘅漏單之外,要評價下食物同服務質素。

食物質素比我對上一次黎食lunch明顯差咗。最好食喺牛肋肉煙鴨胸同鰻魚。爐邊蛋好食,我地有encore
牛胸肉唔知點解薄薄一片不過好肥(似肥牛…)所以冇叫第二round. 豬五花腩已經冇印象中咁好食,不過份量係足既… 牛肋骨不過不失冇咩特別冇叫第二round. 烤牛肉入味多汁夾生菜唔錯。

熟食黎講試咗水冷面,辣炒年糕同炒粉絲。水冷面湯唔夠酸酸甜甜,麵過軟黐埋一舊, 認真麻麻地,建議無謂晒 quota。辣炒年糕年糕煙韌好食,不過同炒嘅魚糕吸晒D汁顯得過鹹。炒粉絲正常水準,好過水冷面嘅.

服務方面,廚房一定係入得去做要心算好勁先得,樓面服務唔錯,係入單難D搵人不過係有服務嘅,特別係換鐵板主動性好好。冇煤氣既時候搵人換氣效率都好高,問甜品方面問題既時候都好樂意解答。

甜品只要去到facebook like咗個post再openrice bookmark埋就可以任食韓國雪條, 唔識waitress會好好咁教你,服務好好。雪條有melona coconut, mango, melon同strawberries. 另外有potong 紫米同紅豆,仲有香蕉奶沙冰同咖啡雪糕條。melona真係好好食,蕉奶沙冰我鍾意飲蕉奶既朋友好欣賞,咖啡雪糕條我就好like, 可惜冇見到其他地方有得買

洗手間去咗女廁,請女士們記得自己帶紙巾因為成個女廁所有四格,係冇任何一格提供紙巾既,包括洗手盆隔離。衛生方面感覺唔算太好不過可以接受。

overall黎講,我係食到一肚氣,甜品搭救。應該唔需要再返黎試其他御膳,因為就算其他御膳食物質素有機會好D,都會係減量漏單嘅。與其食嘢餐飯要無限計乘數,差唔多價錢不如去食另一間啦~
2018-06-18