2018-02-04 249 瀏覽
一如既往,公司喺鯉魚門一間中式海鮮餐廳搞年終聚餐。席間一位住喺附近嘅同事提起,鯉魚門有間新開嘅日本濱燒餐廳,開幕時搞咗個開幕典禮,佢都有去湊熱鬧,仲有師傅即場切藍鯨吞拿魚俾來賓享用。當晚散席後同事指向位於三家村碼頭嘅三家村水產,遠望過去見到餐廳門面嘅閃耀聖誕燈飾,仲有大大棵聖誕樹,好搶眼。之前都食過濱燒,但喺海邊咁有風味就未食過,當時就諗住一定要去感受吓。今日嚟到就冇聖誕樹喇,但門口已經掛咗個2018恭賀新禧嘅牌,餐廳入面亦掛咗好多大紅燈籠,十分應節。相信臨近農曆新年又會係另一番景象。餐廳嘅另一「景點」就係「水族館」,清澈嘅水缸入面係游水海鮮,其他較大件嘅就喺前面整齊排列。每種海鮮都明碼實價唔係隨口噏,喺鯉魚門應該算係難得。水缸周圍亦十分乾淨企理,唔會一地都係水。【香葱金槍魚腩卷$188】金槍魚腩口感綿密,極濃嘅魚味帶少少油脂,份量唔多但已足夠散發味道。卷物外面就灑咗啲芝麻,仲有上面有少少黑松露,味道更豐富。【岩手縣石蠔$48/隻】價錢同出面餐廳食嘅生蠔差不多,但大隻好多,仲有店員幫手燒蠔,抵食啦~燒到一分鐘左右,店員就細心咁起個邊緣位同柱位出嚟,否則一熟左就會黐住個殼。店員一絲不苟咁

【岩手縣石蠔$48/隻】

店員一絲不苟咁將個蠔起肉,燒完掀開個蠔,真係完全冇黐殼㗎~

燒完嘅蠔仲係非常肥美水潤,篤落去有彈性架~最後個殼仲剩返燒蠔後嘅蠔水,我就當湯咁飲埋,好鮮甜。

【燒金時鯛$588】金時鯛俗名大眼鯛,眼大大,仲有個向上開嘅大口,望落係唔靚仔。金時鯛燒好後係成碟上,放喺隻仿竹編嘅盤上面,感覺更原始。另外有檸檬同醬油調味。

魚燒得火喉啱啱好,一掀開面頭魚肉,仲見到好juicy。魚肉肉質非常嫩滑,食落有燒過後嘅香口感兼魚味濃郁。我覺得唔需要點醬油,但唧少少檸檬汁就更加惹味。

公司聚餐年年都喺鯉魚門舉辦,因為鯉魚象徵吉祥,鯉魚門又有鯉躍龍門嘅意思,好好意頭。不過年年食中式烹煮嘅海鮮有啲悶,三家村水產有VIP房,下次聚餐要提議吓食濱燒,相信鍾意試新嘢嘅同事們一定會滿意。