肥姑姐飲食推介 - 星加坡叻沙 / 鹹蛋黃雞翼 / 馬來拉茶1)環境衛生喺東港城商場新開嘅《咖吔》雖然地方細細,但裝修富星馬特色,而且餐廳更播放馬拉/星咖坡特色的老歌,俾人一種好似去咗當地旅行嘅感覺。呢種類型嘅輕食餐廳好啱朋友同埋家庭嘅聚會。2)食物質素 星加坡叻沙 - 今日點咗星加坡叻沙,賣相一般,同menu有好大距離,但湯底好濃味,富椰奶堅果香,雖然份量唔算大,但材料每樣都算足,有一碗米線,大蝦兩隻,豆卜兩個,炸魚蛋四粒(有少少唔正宗,因為星加坡食嘅喇沙係用白魚蛋),魚片絲,芽菜,流心蛋半隻,仲有旺菜。一路食呢碗喇沙, 一路覺得好似食緊喺星加坡食嘅喇沙嘅味道,真係好想疫情快啲過,有得去星加坡旅行。鹹蛋黃雞翼 - 呢個小食比我預期中略為失色,首先雞翼真係超級細隻,雞翼有炸過所以幾香口,另外包裹雞翼嘅鹹蛋黃醬太稀仲好濕下,如果再炒乾少少會比較好,其次講下鹹蛋黃醬,唔知點解今次嘅鹹蛋黃醬完全唔咸,係淡的,而且仲帶些微嘅苦味,可能真係鹹蛋唔靚啦。應該唔會再點呢個食物。(同我當年喺星加坡食嘅鹹蛋黃炒蟹中嘅鹹蛋黃醬真係差好遠)馬來拉茶 - 真係完全唔好飲,吐司工房嘅出品都俾佢好好多。首先呢杯茶

星加坡叻沙

馬來拉茶

1)環境衛生

呢種類型嘅輕食餐廳好啱朋友同埋家庭嘅聚會。

2)食物質素

馬來拉茶 - 真係完全唔好飲,吐司工房嘅出品都俾佢好好多。首先呢杯茶嘅茶味唔濃(飲多幾啖係飲得出佢係用唔同嘅茶葉嘅),而且佢落嘅奶亦都好奇怪,雖然口味嘅嘢係人人唔同,但係今次我唔係第一次飲馬來奶茶,但依杯絕對係我飲過最難飲嘅。

3)價格
 星加坡叻沙 - HK$82 (味道OK,略貴,性價比低)
鹹蛋黃雞翼 - HK$$68/4隻 (完全唔好食)
馬來拉茶 - HK$28 (完全唔好飲)
(另收加一服務費)

4)再惠顧指數👉🏻
2021-04-02