2024-04-18 0 瀏覽
平時好鍾意食新加坡馬來西亞菜,有冇人都好鍾意飲肉骨茶😋去咗坑口呢間試吓,成個裝修好有熱帶嘅感覺,坐落都幾舒服!🍴海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118肉骨茶味道濃郁,白胡椒味好重,第一下飲有少少濁親,要小心,但係整體飲落都好舒服!海南雞好嫩滑,不過以為份量會多啲,雞油飯係精粹!🍴凍青檸紅茶 $28叫咗走甜,一樣飲得出紅茶嘅香味,見到餐廳仲有其他唔同嘅特飲,下次試吓先!如果晚餐都會有套餐就好啦,見下午茶同午餐嘅套餐都唔錯~

🍴海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118

🍴凍青檸紅茶 $28

如果晚餐都會有套餐就好啦,見下午茶同午餐嘅套餐都唔錯~
2024-04-16 0 瀏覽
坑口東港城咖吔,這裡環境舒適寧靜,服務員有禮,餐廳卡座特別多,座位闊落,餐牌食物種類多,樣樣都想食。今次就點了2人餐,唔使諗😆有5款食物連2杯飲品只係$248五彩自家手打蝦餅蝦餅外層酥脆,內部鮮嫩多汁。上面更灑了一些彩糖,令味道帶點甜櫻花蝦柚子沙律清新開胃,不會很酸,容易入口無骨海南雞(例)雞肉嫩滑,皮薄少肥膏,除左雞翼之外其餘部分都去左骨。配埋經典3寶醬,雞和飯一齊食,夠滋味雞油香飯(2碗)雞油飯粒粒分明,有雞油香和薑黃味馬拉盞炒通菜綠油油嘅通菜搭配香濃馬拉盞,好食海鹽雪糕椰汁珍多冰 + $8非常粉藍嘅海鹽雪糕😝香茅青檸荔枝梳打幾清新,飲落唔太甜
櫻花蝦柚子沙律
清新開胃,不會很酸,容易入口
無骨海南雞(例)
雞油香飯(2碗)
雞油飯粒粒分明,有雞油香和薑黃味
馬拉盞炒通菜
綠油油嘅通菜搭配香濃馬拉盞,好食
海鹽雪糕椰汁珍多冰 + $8
非常粉藍嘅海鹽雪糕😝
海鹽雪糕椰汁珍多冰
幾清新,飲落唔太甜
2024-04-15
海鹽雪糕椰汁珍多冰
香茅青檸荔枝梳打
地點好方便👍🏻地鐵站一出行兩分鐘就到😊裝修好有新加坡感覺😚坐位都算多,坐得好舒服😌食飽飽附近仲有好多商店行下街😊海南雞肉骨茶 二人套餐🤩$288呢個二人套餐好抵食👍🏻有齊我最鍾意既海南雞同肉骨茶😋仲有海鮮串燒拼盤😍仲有兩杯飲品👍🏻👍🏻新加坡白胡椒肉骨茶好香既胡椒味,配埋油炸鬼一齊食正😋肉骨好淋肥瘦又均等,好好味🤤無骨海南雞(例)皮爽肉滑既海南雞,最正係無骨添🤭再沾埋三色醬,黑豉油、薑蓉及辣醬,好有新加坡風味😚串燒拼盤(雞肉.大蝦.魷魚蛋)每款都燒得好惹味😋雞油香飯(2碗)配飲品(2杯)美祿哥斯拉 🍫小朋友最鍾意❤️上面仲有美祿脆脆波😍一黎到就急不及待咁飲😆藍莓巨峰梳打特飲🍹呢杯好豐富,好有水果味😋🐟新加坡鹹蛋黃魚皮鹹蛋黃魚皮真係好正👍🏻食到停唔到口🤤
地點好方便👍🏻地鐵站一出行兩分鐘就到😊

海南雞肉骨茶 二人套餐🤩$288

新加坡白胡椒肉骨茶

無骨海南雞(例)

串燒拼盤(雞肉.大蝦.魷魚蛋)
每款都燒得好惹味😋

雞油香飯(2碗)

配飲品(2杯)
美祿哥斯拉 🍫
小朋友最鍾意❤️上面仲有美祿脆脆波😍一黎到就急不及待咁飲😆

藍莓巨峰梳打特飲🍹
呢杯好豐富,好有水果味😋

🐟新加坡鹹蛋黃魚皮
鹹蛋黃魚皮真係好正👍🏻食到停唔到口🤤

2024-03-06 170 瀏覽
又來東港城嘅咖吔口啦⋯好掛住佢哋嘅橙茶🍊同埋海南雞飯☺️好鍾意佢哋嘅餐廳夠乾淨👍🏻乾淨亦都係我選擇嘅其中一個原因😊我哋今次叫咗幾個下午茶🥰🍊海南雞飯~$72(呢度個海南雞飯真係必食😎下午茶,呢個價錢仲要包埋飲品)🍊鹹蛋黃單骨雞翼~$56(鹹蛋黃單骨雞翼聽個名就已經深深吸引😆新鮮整起非常好味,唔想太飽,但係又想食啲惹味嘅嘢,呢個係必食)🍊大蝦青木瓜沙律~72(甜酸辣適中,木瓜絲爽脆,開胃又好味)🍊串燒拼盤~$75(對於下午茶你講呢個擺盤真係誠意十足👍🏻而且串燒一啲都唔馬虎,唔食澱粉質嘅朋友,呢個係一個好選擇😎)

又來東港城嘅咖吔口啦⋯好掛住佢哋嘅橙茶🍊
同埋海南雞飯☺️
好鍾意佢哋嘅餐廳夠乾淨👍🏻乾淨亦都係我選擇嘅其中一個原因😊

我哋今次叫咗幾個下午茶🥰
🍊海南雞飯~$72
(呢度個海南雞飯真係必食😎下午茶,呢個價錢仲要包埋飲品)

🍊鹹蛋黃單骨雞翼~$56

🍊大蝦青木瓜沙律~72
(甜酸辣適中,木瓜絲爽脆,開胃又好味)

🍊串燒拼盤~$75
  • 傳銷拼盤
  • 鹹蛋黃單骨雞翼
  • 海南雞飯
  • 大蝦青木瓜沙律
2024-02-25 165 瀏覽
【123】用家自費分享!Walk in 唔使等,約八成滿。7️⃣5️⃣CP值,2023/12/14/四/13:39,午餐時段,一人埋單連加一共$97。店在商場內,要行入啲,算易搵到,裝修有特色,光猛企理,好多卡位,坐得舒服,感覺也很乾淨,招呼有禮,落單快,上菜快,整體合格,可以一試。7️⃣0️⃣新加坡喇沙摻摻$88,擺盤看上去非常好,喇沙好味,配料非常豐富及入味,但主角蝦有啲梅,可能是個別事件。7️⃣0️⃣跟餐凍白咖啡,有啡味,唔錯。
【123】用家自費分享!
Walk in 唔使等,約八成滿。

7️⃣0️⃣跟餐凍白咖啡,有啡味,唔錯。

2024-02-10 210 瀏覽
今天我們去了坑口的咖吔餐廳,點了一些簡單的菜式,但味道都非常好👍🏻加上餐廳環境新裝修,舒適的格調,坐得舒服❤️❤️頭先我們點了一個雞絲湯麵,首先湯非常清甜,特登叫俾小朋友食,裏面有雞絲、又一些菜以及幼麵,小朋友啱食👍🏻👍🏻另外我們點了一個芒果沙律卷,卷內有青瓜絲、蘿蔔絲以及芒果,吃落口感非常清新,啱晒喜歡吃健康的朋友👍🏻❤️我們有叫了一個串燒拼盤,有蝦、魷魚以及雞肉,烤了的串燒非常惹味,配上特別醬汁,非常好吃!最後點了一個雞煲,雞煲配上洋蔥及黑椒,吃落口感辣辣的,啱晒天氣凍嘅時候食!❤️❤️

最後點了一個雞煲雞煲配上洋蔥及黑椒,吃落口感辣辣的,啱晒天氣凍嘅時候食!❤️❤️
2024-02-10 131 瀏覽
尋晚同屋企人喺坑口食飯,突然好掛住星馬菜,於是去咗咖吔餐廳🎉呢間餐廳裝修光猛鮮明,座位都有梳化軟墊,坐得好舒服。首先去到叫咗個檳城蝦麵,蝦麵的湯非常鮮味,裏面的麵條除了粗麵也配上幼面,非常貼心,加上裏面的蝦好大隻非常滿足❤️❤️跟住我哋叫咗個馬拉盞炒通菜,通菜的脆嫩口感和清爽的味道與馬拉盞的辣味相互融合,帶來了一種混合的風味體驗。✌🏻最後當然叫了我最喜愛的咖吔多士,厚厚的咖吔醬配上牛油多士,再加一杯味道剛好的班蘭咖啡,帶來滿足的味覺體驗。 😋

檳城蝦麵
咖吔多士
檳城蝦麵
咖吔多士
2024-01-29 135 瀏覽
晚上約左老友,在將軍澳東港城之咖吔 Kaya 開餐,餐廳的食物保持質素,美味可口,價錢親民,所以耐唔耐都會到此聚餐的。牛油果🥑五色米紙卷,好健康又爽口的一道菜,牛油果🥑配搭紫椰菜、紅白蘿蔔同埋青瓜,芒果汁酸甜的好開胃。黎到一定要食的海南雞飯,加錢轉了髀位,真係冇得輸架,雞件依然滑溜啖啖肉,油飯香口食不停。老街咖哩麵轉米線,以鴨絲為主菜,配有蝦、魷魚、豆角、豆卜同乾蒜,咖哩湯香濃,唔會好咸,米線夠晒淋。熱手工拉茶,老友話茶香順滑。凍青檸紅茶,青檸清新,紅茶味道香濃。

熱手工拉茶,老友話茶香順滑。
凍青檸紅茶,青檸清新,紅茶味道香濃。
2024-01-29
2024-01-28 116 瀏覽
仲有將軍澳住咁耐都未嚟試過食呢一間馬來西亞咖吔餐廳一個人行街,行到我哋走去食個中午午餐午餐都幾多選擇咁凍嘅天氣食碗暖笠笠嘅喇沙又幾好味我嗰碗喇沙叫咗參參,即是兩溝嘅粉我最鍾意佢湯底夠熱配料多,其實一個人午餐食一個麵係好滿足好夠,但我比較貪心,叫多咗一款串燒😂😂叫咗一款雞肉串燒一份裏面有三串串燒,配有獨特馬來西亞嘅森巴辣椒醬👍🏻👍🏻惹味香辣午膳時間雖然唔使排隊,但佢全場都滿座,店員見我一個人俾我坐咗卡位👍🏻👍🏻舒服
仲有將軍澳住咁耐都未嚟試過食呢一間馬來西亞咖吔餐廳

一個人行街,行到我哋走去食個中午午餐

午餐都幾多選擇

咁凍嘅天氣食碗暖笠笠嘅喇沙又幾好味
我嗰碗喇沙叫咗參參,即是兩溝嘅粉

2024-01-18 115 瀏覽
東港城有好多好有質素既餐廳,kaya 係其中一間飯堂之選海南雞油飯配喇沙海南雞油飯係一個好好既配搭,而且依間既海南雞做得好好,好滑,好出色,而且佢既醬汁係好好既,送飯都一流。蒜蓉炒椰菜苗好健康的椰菜苗,而且炒既時間剛剛好,鑊氣都好夠,而且唔係好多餐廳有依款菜,所以真係一見到就好想叫既菜。鹹蛋黃魚皮香脆可口、好有地道風味,好喜歡既小食之一,而且佢份量好夠,好適合一家人食飯點既小菜。附近仲有好多 shopping 同玩既地方,真係唔會悶親~
東港城有好多好有質素既餐廳,kaya 係其中一間飯堂之選

海南雞油飯配喇沙

蒜蓉炒椰菜苗

鹹蛋黃魚皮

附近仲有好多 shopping 同玩既地方,真係唔會悶親~
題外話/補充資料: 東港城有好多好有質素既餐廳,kaya 係其中一間飯堂之選
2024-01-17
生日
  • 海南雞油飯配喇沙海南雞油飯配喇沙
2023-12-30 137 瀏覽
咖吔 📍將軍澳坑口重華路8號東港城1樓112A號舖最近發現呢間位於坑口東港城商場內新加坡餐廳🍴店內裝修精緻設有卡廂整體環境好舒服😌價錢合理🤭性價比好高下午茶都係幾十蚊一個餐✔️仲跟埋飲品🥤叫左兩款小食😜班蘭多士同鹹蛋黃單骨雞翼即叫即製🔥上碟夠哂新鮮熱辣班蘭多士🍞好味道用上薄多士配上厚厚牛油🧈同班蘭醬鹹蛋黃單骨雞翼🥚香脆可口😆鹹蛋黃佈滿雞翼👍🏻超惹味老街咖喱麵跟有鴨肉、蝦仁同埋濃香咖哩湯最正係麵底係摻摻來(米線+麵條)口感更豐富巴東牛肉配米飯牛肉紋到好入味~份量好多飲品~好多款式揀😚凍桔仔話梅水凍手工拉茶
咖吔

用上薄多士配上厚厚牛油🧈同班蘭醬

鹹蛋黃單骨雞翼🥚

香脆可口😆鹹蛋黃佈滿雞翼👍🏻超惹味

老街咖喱麵

跟有鴨肉、蝦仁同埋濃香咖哩湯
最正係麵底係摻摻來(米線+麵條)
口感更豐富

巴東牛肉配米飯

牛肉紋到好入味~份量好多

飲品~好多款式揀😚
凍桔仔話梅水
凍手工拉茶

2023-12-28 105 瀏覽
要價$88的海南雞飯與中伏的香茅橙茶==海南雞飯==皮比肉多兩倍, 吃完幾口飯已沒有菜了,還餓著的我只好每口飯也用醬料點一點還以為自己在吃醬油撈飯==香茅橙茶==整枝香芧插在杯子裡,一開始我們還以為是飲管,原來是條草沒有調味的半塊橙浸在紅茶中,與香茅也扯不上關係一隻字: 怪! 整頓飯完全體現了: 係香港食飯90%係個鋪租而唔係食材如果唔係趕時間都唔會食==============================
要價$88的海南雞飯與中伏的香茅橙茶
==海南雞飯==
還以為自己在吃醬油撈飯
==香茅橙茶==
整枝香芧插在杯子裡,一開始我們還以為是飲管,原來是條草
沒有調味的半塊橙浸在紅茶中,與香茅也扯不上關係
一隻字: 怪!

整頓飯完全體現了: 係香港食飯90%係個鋪租而唔係食材
如果唔係趕時間都唔會食
2023-12-17
陳師奶最愛嘅下午茶餐廳之一,今日介紹呢間新加坡餐廳陳師奶已經食過好多次,每次水準都好平均,裝修都精緻坐得好舒服,好正宗嘅新加坡🇸🇬菜。📍坑口東港城 咖吔新咖坡喇沙摻摻💰66最鐘意食摻摻可以食到面又可以食到米粉,滿足左我呢啲眼寛肚窄嘅人🤭面質軟硬岩岩好,湯底好濃,小小椰香味,有蝦有豆卜,魚蛋好彈牙。馬拉茶馬拉茶好香滑,天氣凍飲返杯熱辣辣既馬拉茶好暖胃。人均$73 (加一)總結:經常去食。10分滿分)價錢:7/10味道:7/10環境:7.5/10 #hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood #hongkongtravel #hongkonginstagram #hongkongfoodblogger #hongkongcafe #explore #explorehongkong #坑口美食 #將軍澳美食

📍坑口東港城 咖吔

新咖坡喇沙摻摻💰66

馬拉茶
馬拉茶好香滑,天氣凍飲返杯熱辣辣既馬拉茶好暖胃。

人均$73 (加一)

總結:經常去食。

10分滿分)
價錢:7/10
味道:7/10
環境:7.5/10
#hongkongfoodblogger
#坑口美食
#將軍澳美食
2023-12-21 82 瀏覽
因為單叫價錢都過百 叫左海南雞肉骨茶二人套餐連加一$317,味道有驚喜!食評續一分點評:新加坡白胡辣肉骨茶肉骨茶味厚,唔死咸,夠辣,凍冰冰飲好䁔胃;豬肉骨啖啖肉捻,配埋三色汁送飯一流;配油炸鬼點少少湯好鬼惹味海南雞無乜特別,肉嫌唔夠嫩滑串燒拼盤燒蝦好香口肉質唔霉,彈口!雞肉濃味肉厚、魷魚鬚就無乜特別。油飯黃油飯好香,入口唔會油淋淋,一碗好夠食手工拉茶-少甜石蘭味好出,完全係入口舒服唔澀喉,飲第一啖已大讚;凍白咖啡又係勁香,新加坡既白咖啡真係無得彈!

新加坡白胡辣肉骨茶

海南雞
無乜特別,肉嫌唔夠嫩滑

串燒拼盤
燒蝦好香口肉質唔霉,彈口!雞肉濃味肉厚、魷魚鬚就無乜特別。

油飯
黃油飯好香,入口唔會油淋淋,一碗好夠食

手工拉茶-少甜

2023-12-18
  • 白胡椒肉骨茶
2023-12-18 51 瀏覽
海南雞冇味又唔滑 又有骨個海南雞豉油仲要苦澀味咖央多士正常 但絕對唔係好食咸蛋黃雞翼比2隻半雞翼你真係狗也不x想試伏野 歡迎你嚟試下啲待應好有性格隻眼未必睇到你有緣就會應你
海南雞冇味又唔滑 又有骨

個海南雞豉油仲要苦澀味