2021-03-26
肥姑姐飲食推介 - 味苑 - 叉燒腸,蝦餃,燒賣1)環境衛生味苑酒樓設上下兩層,如果冇訂位就會被安排地下用膳,如果一般有訂位就會安排在一樓用膳。就如一般港式茶樓嘅格局乾淨企理,再加上一啲懷舊嘅裝飾元素同埋用上大公雞碗碟,俾人一種番返去60/70年代的老香港感覺。2)食物質數今日肥姑點選了三樣點心,分別係蝦餃燒賣及叉燒腸粉。先講下蝦餃,呢款蝦餃不算皮薄而帶蝦汁,味道亦偏淡。但勝在脹卜卜超多蝦,全無味精,而蝦餃皮亦好煙in 。如果100滿分,我比80分。再講下燒賣,呢個燒賣好好食😋,而燒賣正正係肥姑姐最鍾意嘅點心,呢個燒賣材料有冬菇蝦膠蟹籽肥瘦豬肉,一上枱熱辣辣,肥姑姐忍唔住都即時鯨吞左一粒。食完之後仲諗住再買多一籠燒賣比肥老竇嘆吓。100分滿分,我比100分。最後就係叉燒腸粉(味苑有叉燒,蝦及豬腸粉),因為今日已經點了兩樣蝦類點心,所以最後點左叉燒腸,味苑叉燒腸比一般酒樓略貴,因為每碟只有兩條腸粉,一般酒樓有三條。但勝在腸粉入邊嘅叉燒非常多又好好食,而叉燒不但好淋身而且仲7成瘦3成肥(完全唔係一般酒樓嘅賣剩或者隔夜叉燒)。另外值得一提嘅就係腸粉嘅豉油,唔知點解係有少少蒸魚豉油嘅味道,雖然
燒賣
蝦餃
叉燒腸粉
肥姑姐飲食推介 - 味苑 - 叉燒腸,蝦餃,燒賣
1)環境衛生
2)食物質數
今日肥姑點選了三樣點心,分別係蝦餃燒賣及叉燒腸粉。
最後就係叉燒腸粉(味苑有叉燒,蝦及豬腸粉),因為今日已經點了兩樣蝦類點心,所以最後點左叉燒腸,味苑叉燒腸比一般酒樓略貴,因為每碟只有兩條腸粉,一般酒樓有三條。但勝在腸粉入邊嘅叉燒非常多又好好食,而叉燒不但好淋身而且仲7成瘦3成肥(完全唔係一般酒樓嘅賣剩或者隔夜叉燒)。另外值得一提嘅就係腸粉嘅豉油,唔知點解係有少少蒸魚豉油嘅味道,雖然最初我覺得有啲怪,但當蒸魚豉油同叉燒腸粉遇上之後又好似好夾,所以最尾我都食晒成碟。
我下次會再去試一下甜嘅點心,真人實測完再同大家詳述。
題外話呢間酒樓嘅茶葉真係幾唔錯,今次所點嘅香片茶比我預期中好飲, 所以我一口氣飲咗好多杯。
以我記憶所及我真係冇乜點去過啲高級酒樓,唯一我去過茶葉比較靚嘅酒樓就係翠亨邨,我記得嗰度有馬騮搣同埋碧螺春飲。
3)價格
燒賣HK$37
蝦餃HK$37
叉燒腸粉HK$37
茶錢HK$8
(不設加一服務費,超讚👍)
4)再惠顧指數👉🏻