2018-06-20
去伊利沙伯醫院探完病後,搭ven仔落返去佐敦,係ven仔總站附近的長樂街有間和匠日式燒肉店,門口裝飾好特別、好有日本feel。於是我們嘅晚餐就係呢間日式燒肉店,入面鋪位雖然唔係好大,但座位都好鬆動唔會感覺到逼夾。店內有多款poster介紹食材資料和營養,例如有「日本第一雞」的亞波尾雞、日本一飛驒牛同和牛等等,都係呢間店舖嘅主打食材。我哋個頭盤係日本安曇沙律,菜好新鮮又爽脆,有幾件日式豆腐,仲有好多粟米粒,𡁻落重好有口感,係一味健康菜式。磯煑鮑魚好厚肉,入口感覺夠淋滑,仲有中華海帶沙律伴碟,味道一流😋美國prime牛小排、上碟見肉片雪花均勻又新鮮,燒完後再點燒汁,入口感覺味道甘香鮮甜。豚豬楠肉一層肥一層瘦,層次分明,燒熟後點柚子醋汁又好夾,入口充滿油脂芳香又Juicy。店員介紹話呢個燒烤爐唔係普通嘅烤爐,內面有五塊陶磁片組成的,所以燒出來的食物唔會黑,只要猛火燒到肉質變色,才再反轉燒另一邊, 反反覆覆一兩次就差不多可以吃,今次好彩店員悉❤指教下才知道這個竅門,怎樣才燒得剛熟,又唔會黏底👍👏🏻呢餐唔止食得豐富仲上咗一堂寶貴燒烤班😀😀
呢餐唔止食得豐富仲上咗一堂寶貴燒烤班😀😀