2017-10-21 121 瀏覽
當我仲喺荃灣住嘅時候就有見過呢間酒家,但都未有機會去試。反而今日同朋友飯局就揀咗位於銅鑼灣假日酒店嘅新斗記真係有緣千里能相聚。原來即燒乳豬係呢度嘅招牌,但例牌點樣即燒呢,不過最重要都係好食鬆脆入口即化嘅乳豬皮,享受緊脆口嘅同時有帶有豬油嘅甘香,真係唔錯薄薄沙皮夾有一層油脂,又確係油而不膩金瑤琵琶豆腐,豆腐做得比較普通,但個瑤柱汁就做得好好,好多地方做出黎係得個名有金瑤,但呢度嘅師傅就將個汁煮出一股瑤柱香。生劏龍躉倆食都係$398,喺銅記食到真係唔算貴,而且食材新鮮翡翠炒班塊清蒸頭腩,份量都足夠4-5人食用生炒上肉排,即係咕嚕肉,酸甜醬岩岩包住炸香左嘅肉排,又酸又甜又脆---精,好味碧綠川椒雞,平時都係喺潮州菜館食到,估唔到呢度都做得好好,除左菠菜葉炸得略肚,其他無論雞嘅口感同汁嘅香都做得好好椒鹽鮮魷,如果可以再炸得脆啲就更好最後有糖水送,但眼濶肚窄真係滿意
真係有緣千里能相聚。
原來即燒乳豬係呢度嘅招牌,
但例牌點樣即燒呢,不過最重要都係好食

薄薄沙皮夾有一層油脂,又確係油而不膩

清蒸頭腩,份量都足夠4-5人食用

椒鹽鮮魷,如果可以再炸得脆啲就更好

最後有糖水送,但眼濶肚窄
真係滿意