2022-12-25
「聖誕大餐🎄!」Merry Christmas🥰🥰祝大家聖誕快樂🎅今次小妹就同大家推薦一間慶祝聖誕嘅小店 仲有一個專屬打卡位打個靚卡🙈 餐廳有很多幹花和植物做裝飾,真係好似鬧市中幽靜嘅秘密花園🪄 價錢適中 好適合平時同屋企人和朋友一起食飯🥳Christmas Menu包括一份前菜,主菜,飲品和甜品🎄Appetizer:帶子柚子沙律呢個小沙律竟然用咁靚嘅玻璃杯裝😳 首先底層用新鮮的羽衣甘藍🥬鋪滿,上面又有新鮮的柚子和香橙🍊搭配酸酸甜甜的口感,在頂層擺上兩塊香煎帶子,又有炸蒜粒,辣椒粉,檸檬汁一起,十分開胃🙈栗子牛油南瓜湯伴藍青口南瓜湯🎃嘅味道十分濃郁!!奶香味好足口感都很creamy,很驚喜嘅係入面放左唔少嘅藍青口和栗子🌰粒,令到口感十分豐富又有鮮味🙈 在冬天飲到一碗溫熱嘅南瓜湯會真係好開心🥰Main:香烤美國斧頭豬扒 配香草蘋果汁 $268豬扒真係超級大塊😳仲有薯條🍟,一個食曬真係好飽😳肉質十分厚實但係唔老,而且瘦肉比例多,香煎嘅程度啱啱好,香草蘋果汁係香香甜甜比較濃郁的口感,搭配住令到成塊豬扒都有一種偏甜口又滿足的感覺🙈香煎美國安格斯牛扒 配紅酒汁🍷 $298牛扒揀左7成熟🙈肉嘅口感
Appetizer:
帶子柚子沙律
栗子牛油南瓜湯伴藍青口
Main:
香烤美國斧頭豬扒 配香草蘋果汁 $268
香煎美國安格斯牛扒 配紅酒汁🍷 $298
牛扒揀左7成熟🙈肉嘅口感表面煎得香香脆脆,而入面就未全熟,肉質鮮嫩,牛扒所以口感都很豐富🥰成塊牛扒比手掌🖐️仲大😳還搭配埋薯條🙈,份量十足,最值得稱讚就係紅酒醬汁好好味!
Dessert:
聖誕雜果牛油飽 配雪糕🍦
雖然得一款甜品可以選擇,🙈但味道都十分驚喜 雪糕都可以選擇其他口味(+$9) 雲尼拿雪糕唔使加💰,味道正正常常,牛油飽入面有很豐富嘅雜果,牛油份量較重,已經做到類似磅蛋糕厚實的口感,食到好滿足🥳
Drink:
menu上面有玫瑰鮮奶或者生薑檸檬烏龍茶可以選擇,如果+$48可以搭配紅酒🍷,我地選擇了兩杯玫瑰鮮奶,玫瑰味道真係好出,上面還有玫瑰花瓣裝飾,成杯鮮奶粉粉紅紅,顏值幾高,但甜度適中,最適合在冬天飲一杯暖暖嘅玫瑰鮮奶🤭