2021-04-23 73 瀏覽
有時唔得閒煮飯,出街食都想食住家餸,灣仔嗰度有間名門私房菜,裝修簡單,但係就有好多唔同種類嘅住家餸選擇。/招牌杏汁炖白肺湯🌟炖豬肺湯出面好少見,因為剩要洗淨豬肺都好花功夫,而且這碗炖湯能夠這麼清,相信豬肺真的洗得好乾淨,味道清清地,帶少少杏仁味,十分補身。/特色冰鎮鮑魚🌟冰鎮鮑魚很大隻,十分厚肉,咬落去十分彈牙爽口,配上酸酸地的汁。十分新鮮好味。/金錢蓮藕餅 拼 大良炸鮮奶🌟蓮藕餅入面夾左免治豬肉碎,煎到表面金黃,咬落脆脆地幾好食。炸鮮奶依家好少地方有整,食落甜甜地奶香味幾濃。/蝦子生扣柚皮🌟朋友第一次食的蝦子扣柚皮,覺得好新鮮。柚皮煮得好稔,十分入味,好容易就咬得開,配飯一流。/順德煎焗雞🌟炒完好有鑊氣,舊舊雞都金黃色,帶煮得過熟,所以肉質好嫩滑,調味岩岩好不會太鹹。/蝦醬啫啫生菜煲🌟生菜十分新鮮爽脆,用煲的熱力煮唔會過熟變得太稔身,而且加了麵醬很惹味。紫米露🌟飯後的糖水是中餐廳必吃的。十分足料,味道不會太甜而且很香。

招牌杏汁炖白肺湯🌟

特色冰鎮鮑魚🌟

金錢蓮藕餅 拼 大良炸鮮奶🌟

蝦子生扣柚皮🌟

順德煎焗雞🌟

蝦醬啫啫生菜煲🌟

紫米露🌟
飯後的糖水是中餐廳必吃的。十分足料,味道不會太甜而且很香。