餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

2018-04-13 34 瀏覽
之前同朋友想搵一間可以邊食邊傾又可以坐耐少少嘅地方,見到呢一間係網上面有人推薦,就決定去咗呢到食。入去嘅時候見到地方幾寬敞,無乜人,而且裝飾都幾特別,充滿著懷舊既感覺炸魚蛋炸燒賣@連餐前小食都好配合環境,好有香港特色招牌鮑魚麻辣雞煲(訂座敬送)@雞煲上枱後要再煲5分鐘嘅時間,時間一到,侍應即刻幫手將芫茜、洋蔥、鮑魚同雞件搞匀。雞件好嫩滑,完全無過火,連埋D配菜一齊食增加咗雞煲嘅香味。鮑魚每人有一隻,爽口得嚟帶少少麻辣,都唔錯~雞煲分咗大中小辣,我地叫咗小辣,一開始會覺得唔係好夠辣,但係食到後面,湯底已經變得好濃,麻辣味嘅感覺慢慢滲透整個口腔原本以為會用雞煲嘅汁加其他配料食火鍋,但係呢度將雞煲同火鍋分開,比客人揀其他口味嘅湯底繼續食。我哋揀咗個特濃招牌沙嗲湯,湯底加咗豆卜,吸哂啲沙嗲湯😋不過湯底味道對比起之前的雞煲就唔算太濃火鍋配料款式已經唔算少,連美國安格斯牛、西班牙黑毛豬都可以任食海鮮拼盤@份量比想象中少,每樣海鮮都只能淺嘗~蜆肉頗為飽滿,但生蠔略顯瘦削雜果涼粉紅豆冰@冰涼嘅快感緩和返食火鍋火熱嘅感覺最後要特別讚下樓面員工,佢地不時都會四周睇下客人有無咩需要,同埋會主動收取多餘嘅碗碟
炸魚蛋炸燒賣@連餐前小食都好配合環境,好有香港特色
原本以為會用雞煲嘅汁加其他配料食火鍋,但係呢度將雞煲火鍋分開,比客人揀其他口味嘅湯底繼續食。我哋揀咗個特濃招牌沙嗲湯,湯底加咗豆卜,吸哂啲沙嗲湯😋不過湯底味道對比起之前的雞煲就唔算太濃

雜果涼粉紅豆冰@冰涼嘅快感緩和返食火鍋火熱嘅感覺

最後要特別讚下樓面員工,佢地不時都會四周睇下客人有無咩需要,同埋會主動收取多餘嘅碗碟,服務態度很好
2018-04-12