2022-07-23 303 瀏覽
九龍城基本上係泰國菜同潮州菜嘅天下,依家香港地嘅潮州菜做得越嚟越精緻,反而呢類街坊格局嘅潮州菜,變得越嚟越買少見少。1. 韭菜豬紅潮州菜館有個特色,就係每一個冷檔都會放一紮韭菜喺跟前,雖然唔知有乜嘢特別意思,但事實上,韭菜的確係潮州菜嘅一個重要元素。韭菜豬紅口味偏辣,豬紅入口結實,唔會鬆鬆散散,口感非常好,而且十分入味。2. 滷水三併滷水鵝、鵝腸、墨魚滷水食得出淡淡的藥材味,入口唔喊,幾清爽。滷水鵝滷得非常入味,而且肉質非常嫩滑,美中不足係切得太薄,唔係太滿足。鵝腸同墨魚十分爽脆,送酒一流。3. 沙薑雞腳雞腳炆得十分淋,沙薑味好香,而且每隻雞腳都好大隻,入口非常滿足。4. 炸大腸全晚比較驚喜嘅一道菜,大腸固然有肥油脂肪,但外皮炸得十分鬆脆,而且大小切得剛好,食落唔會覺得肥膩。而最大功臣係醬汁,估計廚師用咗山楂之類嘅食材做醬,酸酸甜甜,非常解膩。5. 獅蚶第一次食獅蚶,抱住食生蠔嘅感覺去試,但味道同口感同生蠔當然完全唔同。獅蚶口感非常細嫩幼滑,入口咸、甘,有海水鮮味。傳統小店喺香港越來越少,呢間潮州菜館絕對值得一試!

1. 韭菜豬紅

2. 滷水三併
滷水鵝、鵝腸、墨魚
滷水食得出淡淡的藥材味,入口唔喊,幾清爽。
鵝腸同墨魚十分爽脆,送酒一流。

3. 沙薑雞腳

4. 炸大腸

5. 獅蚶

傳統小店喺香港越來越少,呢間潮州菜館絕對值得一試!