2023-11-27 305 瀏覽
成發潮州菜館食評於2023年食過五次。九龍城,一個人情味很重的市區,你總會找到寶藏。朋友介紹我們到誠發,最後個個像着了魔般,經常掛到嘴邊,幾時再去。前菜 螄蚶一碟潔白色的貝殻海鮮無可否認是我最愛。以前開螄蚶都是靠兩手指甲搏鬥,店員細心替我們準備了鉗,讓我容易把清甜的海洋之寶輕鬆送進我口,鮮美,飽滿的肉身。前菜 滷水鵝肝🪿吃得出老師傳把滷水汁高湯煲了很久,淡淡的藥材味把鵝肝味道昇華,不膩而且新鮮,吃多幾啖脂肪也值得。主角 鵝頸脊🪿 師傅見到我們把鵝肉拼盤火速清盤,就親自切了最珍貴的部份給我們。師傅說鵝頸位置肉身柔嫩,去掉骨頭,能享用的部份較少,肉身鮮甜,柔軟滑身。第一次吃鵝頸脊,被師傅的刀藝和它其有的味道重重打擊我思維,絕對明白為什麼這不在菜單上,一百分好吃。主角 魚兩吃🐟潮州以魚飯為主食,馳名用最簡單做法把魚的鮮帶出。老闆以酸梅做出魚酸酸甜甜,就是一道潮州版的酸菜魚;另一邊魚身則用剁辣椒和豆豉做了輕易版豉汁辣椒魚,兩個做法都很惹味。湯品 生拆蟹皇羹🦀這道菜是必須預定,因為師傅要用上蟹肉、瑤柱、蟹黃、鮮蝦等海鮮配上老抽、生抽、高湯等熬成。師傅說要花很多時間在拆肉上,為免影響客人吃到蟹殼,

成發潮州菜館食評

於2023年食過五次。

九龍城,一個人情味很重的市區,你總會找到寶藏。

前菜 螄蚶

前菜 滷水鵝肝🪿

主角 鵝頸脊🪿 [求求老闆做]

主角 魚兩吃🐟

湯品 生拆蟹皇羹🦀
這道菜是必須預定,因為師傅要用上蟹肉、瑤柱、蟹黃、鮮蝦等海鮮配上老抽、生抽、高湯等熬成。師傅說要花很多時間在拆肉上,為免影響客人吃到蟹殼,所以啖啖都是心思。濃縮的海鮮湯味配上啖啖肉,必然是這餐飯的MVP。

主菜 沙嗲炒河😻
一碟鑊氣十足的炒河,每條,河粉都掛醬汁,配上雞蛋的香氣和鮮牛肉的味,不能和茶餐廳的炒河粉媲美,因為它完勝了。

甜品 反沙芋🍠
不愛吃芋頭的我都吃了一件,砂糖鋪滿每個芋頭方塊,好像零食。不會死甜,而且吃到芋頭本帶的鮮香,聞起後香,吃也很甜。

-建議先訂座,和預訂食物
2023-01-13 648 瀏覽
見到有羊腩煲就試下啦,428都好大煲跟一碟生菜,2個人可以分兩餐食,我特登帶咗個食物盒去裝起一半。入面羊腩份量令人滿意,及有支竹、馬蹄。最入味係羊腩,同埋好霖。支竹如果再炆耐啲就好啦。主要係柱侯同少少五香味,另有腐乳撈咗沙律醬既醬汁點食3星原因係個煲好鹹,一路食一路要飲好多水。若果唔咁鹹,係可以俾到4星的。另外侍應好細心,唔知係咪咁所以埋單有加一服務費,我地嗌咗一個煲,一碗飯同一支asahi咁就成五舊幾水啦。個煲本身唔係平,唔知係咪因為下面有個爐可以一直滾佢所以收貴啲,咁的確熱辣辣食係好味啲既,但係舊舖頭食咁既價錢就會偏貴。我唔太推介羊腩煲,不過會想試埋其他食物

古法羊腩煲

古法羊腩煲

我唔太推介羊腩煲,不過會想試埋其他食物
2023-01-08
  • 古法羊腩煲
2023-01-02 468 瀏覽
沙嗲牛河果然名不虛傳🥳🥳滷水鵝也好味😋淋得來也有口感,炸蠔餅夠脆👍🏻👍🏻不點汁也好味,滷水拼盤合二人前,值得再食😋😚韭菜豬紅入晒味,用筷子可夾起……
2022-12-30
$92 (宵夜)
  • 滷水鵝
滷水鵝肉有驚喜 大部份鵝肉去骨 肉質嫩滑 滷水底汁非常惹味 入晒鵝肉🤪🤪 總括而然超正!!!!滷水鵝肝好軟熟 入口即溶 一定要趁熱食☺️☺️ 完全冇腥味 豬耳我覺得都好好食 爽口彈牙 加上滷水香味炸蝦棗啖啖鮮蝦肉味🥹 炸粉適中 唔會成口粉 一定要點佢哋秘制桔油 酸酸甜甜 異常哋夾!🤤🤤另外豆豉鯪魚油麥菜👀👀 啲菜好新鮮 好似煮嘅時候落咗腐乳釣味😍 食落口嘅時候好惹味 😛😛 個人非常鍾意食豆豉鯪魚油麥菜!一定會推介其他親朋戚友嚟一齊食!

一定會推介其他親朋戚友嚟一齊食!
滷水拼盤
2022-11-18
滷水拼盤
  • 豆豉鯪魚油麥菜
  • 滷水鵝肉
2022-09-07 1234 瀏覽
一般星期五六日都唔敢去打搞呢間店,基於舖面得一層冇閣仔,就得地下嗰五六張4人枱,郁吓就爆。係見今日平日加前後唔係咩假期,透過門口見難得7點都仲有一張4人枱剩。一般潮州打冷侍應都粗氣似行走漿糊歷盡風浪造型,呢間啲侍應反而成個文職樣,陰聲細氣又細心。嚟得打冷定必整碟鵝乜鵝物。揀咗碟三拼:鵝片、鵝腸、墨魚。頗失望,鵝片真係唔夠鹵水味,鵝肉味亦偏淡,鵝腸好少少,用咗瘦鵝腸,反正本身都冇咩味容易索汁,吸收完啲唔夠味鹵水叫做剛好。牆壁上嘅「沙嗲牛肉炒河(加蛋兜亂)」,吃感反而似瑞士汁炒,同照片還原度極高,係其中有條菜心發黃都照揼落去炒有啲煞風景。好耐之前都有講過街市已好難搵到筍殼魚嘅蹤影,而且係本人對母親之回憶(n年前佢間中就鍾意買條返家薑蔥豉油蒸而令到對蒸魚耍手嘅我居然趨之若鶩),所以一見到有中菜館有,哪怕係油浸油炸,都會自動盲目去點。今鋪筍殼係炸到炸魚皮嘅脆度,連魚唇、下巴都可咬碎。筍殼魚本身味淡,勝在肉細嫩,細皮白肉、小巧,唔會差得過洋人嘅炸魚。N年前會膽粗粗喺路邊大排檔拆螄蚶食,多數都係煮水燙過幾十秒。依家類似韓式生醃實屬首次。網上搜過,整法似乎屬於「醉螄蚶」,侍應遞完螄蚶同一個紅色鉗就立
滷水鵝片鵝腸墨魚三拼
沙嗲牛肉炒河(加蛋兜亂)
生醃螄蚶
N年前會膽粗粗喺路邊大排檔拆螄蚶食,多數都係煮水燙過幾十秒。依家類似韓式生醃實屬首次。網上搜過,整法似乎屬於「醉螄蚶」,侍應遞完螄蚶同一個紅色鉗就立即嚟速教「螄蚶鉗開殼法」,喺螄蚶殼摺較位套入鉗,握實鉗柄,「卜」的一聲,既爽感又治癒(開咗一個會有上癮感再開下一個)殼就應聲打開,少量螄蚶血水滲出,唔怕腥即啜,係超級鮮味,食其肉同時感受到濃重蒜、辣椒、酒味,連手指頭都沾染到味道並維持數小時。
清心丸綠豆爽(碗)
「清心丸綠豆爽」據知整法麻煩,唔係間間打冷願意整,肯整亦賣得貴,有時食到啲清心丸似工場貨。呢次口感唔同,個頭比較大粒,外面彈牙,咬入煙靭輕微爽感唔黐牙,綠豆粒粉嫩,再加清香桂花香,低糖,唔係已飽真想追加。
2022-08-31
沙嗲牛肉炒河(加蛋兜亂)
2022-08-11 373 瀏覽
極度推介佢哋嘅豬紅好入味,又唔腥!呢間餐廳好似都有唔少明星來支持幫襯呢!!餐牌都好多野食,我同朋友仔三個人真係有好多嘢想叫都叫唔到老闆同老闆娘好好人❤️❤️ 不停比野我同朋友試,仲有水吹吓添嫁 😚😚下次幫襯一定會試吓佢哋嘅胡椒豬肚湯同埋好似好正嘅乳鴿Lovely restaurant with some authentic Chiuchow food😍😍!!!!!Highly recommend!!!!!!
極度推介佢哋嘅豬紅好入味,又唔腥!

呢間餐廳好似都有唔少明星來支持幫襯呢!!

餐牌都好多野食,我同朋友仔三個人真係有好多嘢想叫都叫唔到

下次幫襯一定會試吓佢哋嘅胡椒豬肚湯同埋好似好正嘅乳鴿

Highly recommend!!!!!!

2022-08-11
  • 韮菜豬紅
2022-07-23 297 瀏覽
九龍城基本上係泰國菜同潮州菜嘅天下,依家香港地嘅潮州菜做得越嚟越精緻,反而呢類街坊格局嘅潮州菜,變得越嚟越買少見少。1. 韭菜豬紅潮州菜館有個特色,就係每一個冷檔都會放一紮韭菜喺跟前,雖然唔知有乜嘢特別意思,但事實上,韭菜的確係潮州菜嘅一個重要元素。韭菜豬紅口味偏辣,豬紅入口結實,唔會鬆鬆散散,口感非常好,而且十分入味。2. 滷水三併滷水鵝、鵝腸、墨魚滷水食得出淡淡的藥材味,入口唔喊,幾清爽。滷水鵝滷得非常入味,而且肉質非常嫩滑,美中不足係切得太薄,唔係太滿足。鵝腸同墨魚十分爽脆,送酒一流。3. 沙薑雞腳雞腳炆得十分淋,沙薑味好香,而且每隻雞腳都好大隻,入口非常滿足。4. 炸大腸全晚比較驚喜嘅一道菜,大腸固然有肥油脂肪,但外皮炸得十分鬆脆,而且大小切得剛好,食落唔會覺得肥膩。而最大功臣係醬汁,估計廚師用咗山楂之類嘅食材做醬,酸酸甜甜,非常解膩。5. 獅蚶第一次食獅蚶,抱住食生蠔嘅感覺去試,但味道同口感同生蠔當然完全唔同。獅蚶口感非常細嫩幼滑,入口咸、甘,有海水鮮味。傳統小店喺香港越來越少,呢間潮州菜館絕對值得一試!

1. 韭菜豬紅

2. 滷水三併
滷水鵝、鵝腸、墨魚
滷水食得出淡淡的藥材味,入口唔喊,幾清爽。
鵝腸同墨魚十分爽脆,送酒一流。

3. 沙薑雞腳

4. 炸大腸

5. 獅蚶

傳統小店喺香港越來越少,呢間潮州菜館絕對值得一試!
係美國住左6年,每次番黎香港都必定會黎九龍城成發食。最掛住係份人情味,老闆老闆娘都好有heart,佢地兩個俾到人一種好溫暖既感覺。睡親熟客嗌外賣都笑容滿面。我每次必嗌糖醋麵,簡單得黎好脆口。佢地既蠔餅都十分開餵,可以選擇煙韌或生非煙韌。如果我住九龍城相信可以每日都去😚
  • 糖醋麵
  • 蠔餅
2021-12-05 522 瀏覽
今日同朋友行完山,友人話好耐冇食潮州嘢,想起之前到過嘅「成發」,就帶佢從獅子山公園行路過黎試吓。因為天氣凍,剛入座就先點一碗細嘅「鹹菜胡椒豬肚湯」,湯底好青胡椒味剛好,鹹菜同豬肚都好入味,飲完覺得成身暖哂好有幸福感😂成發喺間小店,只有五六張枱左右,服務員雖然只有三四人,但每個都好親切好客氣去招呼客人,例如我哋一路飲啤酒一路食花生時,佢哋會主動幫我地加添兩次花生,而每當我哋對菜式有任何疑問,都會盡力解答,總給你好舒服,好有親切感覺👍因為有啤酒,所以點個「炸蝦棗」送酒,一碟8大家粒,即叫即炸味道亦可以,最特別有個桔仔油黎配食,少少甜味都幾夾。跟住上枱係滷水三併,有鵝片、鴨腎及墨魚,滷水味好香唔會只得鹹豉油味,鵝肉軟冧,墨魚鴨腎都好入味,墨魚片如果切大件有咬口相信更正😂食潮州菜好多時會食蠔餅,一般都係炸嘅,但係呢度可以點煎蠔餅,朋友怕熱氣所以試吓煎嘅,食落走以煎蛋餅差唔多,裡面好多蠔仔肉,清清香香咁,不過我個人都係較為喜歡食炸果種,野味啲嘛。「糖醋麵」係呢度我其中一個最愛嘅食物,好多時食呢個麵唔係炸到個麵過火,食落太乾,就係外表太冧,呢度廚房做呢個麵真心出色,不但做個心形得意,麵餅煎得剛好,

咸菜胡椒豬肚湯  (小)

滷水鵝片三拼

潮州煎蠔餅

「糖醋麵」係呢度我其中一個最愛嘅食物,好多時食呢個麵唔係炸到個麵過火,食落太乾,就係外表太冧,呢度廚房做呢個麵真心出色,不但做個心形得意,麵餅煎得剛好,外面輕微香脆,裡面則是軟軟麵條,加上沙糖同醋一齊食,真係好味到不得了,必須要試👍
糖醋麵

我哋並唔係一坐低就叫哂所有菜,一路慢慢食傾下計再睇下有乜仲想食就叫,睇緊餐牌時,突然侍應姐姐話不如試吓個「招牌潮香大腸」,我哋互望諗左一陣,雖然好邪惡,都好試吓喇,點知一試難忘,樣子平平無奇,但外表好鬆脆,好香豬大腸味,即刻叫多支 Guinness 配合佢🍻
招牌潮香大腸

最後又見到個「沙嗲牛肉河」,大家都認為可以食埋呢個就夠,朋友話我太太唔食牛肉喎,侍應姐姐一聽到,就話叫師傅幫改用豬肉俾我地,心想如果唔係呢啲家庭式經營,又點會做得咁有彈性。沙嗲豬肉片河炒得好乾身好香,唔會碟底一大堆油,不錯👍
沙嗲豬肉河粉

最後甜品點左兩個潮州菜好出名嘅「反沙芋」及「清心丸綠豆爽」,「反沙芋」本身唔多地方可以食到,因為師傅手工要求好高,而做清心丸亦都係工序繁複,呢兩個甜品做得非常非常非常之好食,好難形容自己黎試吧😉
反沙芋
清心丸綠豆爽
2021-12-03
咸菜胡椒豬肚湯  (小)
滷水鵝片三拼
清心丸綠豆爽
2021-11-10 339 瀏覽

✳ 滷水鵝拼盤... 又係超讚... 除咗鵝肉
... 仲有鵝肝、鵝心... 推介!👍👍👍

✳ 韭菜豬紅... 軟滑有咬口... 都唔錯!

2021-11-09 349 瀏覽
九龍城係美食的集中地... 要响呢度突圍而出真係需要花點心思!今次朋友話帶我地去食正嘢... 嚟到呢間潮州菜館雖然外表平平無奇... 但係d菜式令我地感受到店主幾咁有heart!✳ 生拆蟹皇羹... 朋友預先訂定... 當店主捧出一大鍋蟹皇羹... 我地個個嘩嘩聲... 因為見到用料非常足... 店主話佢用咗好多時間拆蟹肉... 所以完全係心機之作... 真係要俾個讚!👍👍👍✳ 滷水鵝拼盤... 又係超讚... 除咗鵝肉... 仲有鵝肝、鵝心... 推介!👍👍👍✳ 椒鹽蠔仔... 本身我麻麻地中意食蠔... 但係嚟到潮州菜館無可能唔食蠔la... 今次椒鹽蠔仔炸出嚟係一粒粒... 好味程度足以令我一粒一粒放入口... 真係超正!👍👍👍✳ 韭菜豬紅... 軟滑有咬口... 都唔錯!整體上... 我幾鍾意呢間菜館... 有heart... 有人情味... 有水準! 下次再幫襯!😋😋😋

✳ 滷水鵝拼盤... 又係超讚... 除咗鵝肉
... 仲有鵝肝、鵝心... 推介!👍👍👍

✳ 韭菜豬紅... 軟滑有咬口... 都唔錯!

2021-10-13 258 瀏覽
打完風散步至九龍城晚飯,行經小店,見到老闆正在手拆蟹黃,好新鮮,遂嘗試老闆推薦的蟹黃羹,另叫炸蠔和韮菜豬紅。份量十足,滋味地道。每一道菜都有特色。服務都好親切周到。之後朋友聚會如果想食潮州菜,會推介。餐廳內部裝修有些年代感,如果翻新下,加上廚師的好手藝,應該會更上一層樓。
2021-08-08 328 瀏覽
今晚朋友聚餐,無食泰國菜,反而食潮州野,不過潮州菜是耐唔耐想食的。廢話少說去相。胡椒豬肚湯正常,夠胡椒味,豬肚一般。鹵水鵝片必點的,唔差,反而個豆腐又幾好食喎。香脆蠔烙十分好食,蠔夠大隻,炸得唔錯,蠔仔十分新鮮。炸大腸夠肥,唔靭。椒鹽九肚魚,正常。正常啦,無咩評分。糖醋麵比較麻麻,主要是個麵唔夠香脆。整體食物正常,炸物是唔錯的,價格正常,環境比較舊式,周圍都有唔少物品,尤其飲品會放在腳踏到的地方。
廢話少說去相。

胡椒豬肚湯正常,夠胡椒味,豬肚一般。

鹵水鵝片必點的,唔差,反而個豆腐又幾好食喎。

香脆蠔烙十分好食,蠔夠大隻,炸得唔錯,蠔仔十分新鮮。

炸大腸夠肥,唔靭。

椒鹽九肚魚,正常。

正常啦,無咩評分。

糖醋麵比較麻麻,主要是個麵唔夠香脆。

2021-07-19
2021-05-21 1025 瀏覽
九龍城一間食潮州菜的小店, 店舖面積不大, 大約五至六張枱, 裝修偏舊. 店舖員工看似家庭式成員主理我們叫了以下食物👇凍烏頭服務員送上這條凍烏頭, 一望條魚的觀感已經覺得好失色, 欠缺魚油(黃油), 魚肉也比較削&乾身. 味道非常失望👎韮菜豬紅韮菜豬紅本身個汁像沙嗲汁, 味道偏濃味, 有少少辣. 豬紅一般, 韮菜有點韌(偏老)香脆蠔烙用油炸方式烹調, 香脆可口而不油膩, 蠔粒數量也算多潮香骨拼潮香大腸原先我們只是叫潮香骨, 店員介紹潮香大腸, 用酸梅作烹調醬汁, 一種味道兩種食材, 這個餸的味道算是不錯腩肉春菜這個腩肉春菜有別於其他舊式潮州店, 因為這個菜湯底有濃濃的薑味, 春菜不是煮好耐/好淋嗰種(不像平時阿公阿婆冇牙也食到嗰隻), 這個像平時食店的上湯浸時菜

我們叫了以下食物👇
凍烏頭
凍烏頭

韮菜豬紅
韮菜豬紅

香脆蠔烙
用油炸方式烹調, 香脆可口而不油膩, 蠔粒數量也算多
香脆蠔烙

潮香骨拼潮香大腸
潮香骨拼潮香大腸

腩肉春菜
腩肉春菜

2021-05-20
2021-04-24 608 瀏覽
食物質素差劣,份量比一般打冷店少好多,價錢偏貴,加埋收取10%服務費,唔值得。諗住九龍城潮州菜應該唔會伏啦,點知沒有最差只有更差,希望有緣睇到呢個post嘅你千祈唔好入去試。