2021-08-14 699 瀏覽
做咗foodie之後,去食嘢已經唔會理交通,想去就去,今次深井食燒鵝🦢燒鵝係香港特式美食,要講最傳統嘅當然係深井燒鵝,深井咁多間燒鵝點揀好?咁就揀間老字號啦😉 裕記燒鵝於1958年創立,燒鵝用獨特碳燒烤法,成為屹立60多年嘅燒鵝老字號,仲有好多特色小菜。 燒鵝半隻比我想像中冇咁肥美,上次食陳記燒鵝勁多乳白色嘅脂肪,今次見唔到,同埋感覺鵝冇咁大隻。 酒釀鵝肝💕酒釀鵝肝不得了,用筷子夾都覺得好滑,入口即溶,酒同鵝肝加埋,酒揮發時帶出鵝肝嘅香味,超正,不過注意健康,唔好食咁多 琵琶豆腐💕份量勁多有成十幾件,但因為炸得外脆內軟,好好食,所以都食得哂😍鵝舌鵝翼例牌因為好抵,所以叫咗,最後食唔哂打包 好味指數 🌕🌕🌕🌗🌑抵食指數 🌕🌕🌕🌗🌑打卡指數 🌕🌕🌕🌗🌑推介指數 🌕🌕🌕🌗🌑推介菜式會以💕表示

燒鵝半隻

酒釀鵝肝💕

琵琶豆腐💕

鵝舌鵝翼例牌
因為好抵,所以叫咗,最後食唔哂打包

好味指數 🌕🌕🌕🌗🌑
抵食指數 🌕🌕🌕🌗🌑